Γιατί πρέπει ως τις 20 Φεβρουαρίου να έχει κλείσει η αξιολόγηση

Gazzetta team
Γιατί πρέπει ως τις 20 Φεβρουαρίου να έχει κλείσει η αξιολόγηση
Κίνδυνος να ξαναζήσει η χώρα στιγμές του 2015 εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για την β αξιολόγηση με τελικό όριο το Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Αδειάζει επικίνδυνα η κλεψύδρα του χρόνου για την Αθήνα καθώς – όπως όλα δείχνουν – στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου δεν θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι Αθήνα και εταίροι έχουν διανύσει την μεγαλύτερη απόσταση για την επίτευξη συμφωνίας, από την πλευρά των ευρωπαϊκών θεσμών φαίνεται ότι μετατοπίζεται η ημερομηνία της αξιολόγησης για το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα να παραμένει ανοιχτό ενώ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε αφήνει να εννοηθεί ότι η αποχώρηση του Ταμείου από την Ελλάδα θα σημάνει νέα σκληρότερα μέτρα για την χώρα. Παρά την διάθεση της κυβέρνησης, όπως αυτή καταγράφηκε και στην τελευταία ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο, να επιτευχθεί συμβιβασμός με τους εταίρους με την επέκταση του «κόφτη» και μετά το 2018, η απόσταση μεταξύ Αθήνας και εταίρων φαίνεται ότι δεν είναι εύκολο να καλυφθεί η απόσταση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, στριμώχνοντας το Μ. Μαξίμου και την ελληνική κυβέρνηση.

Ο χρόνος για το ελληνικό ζήτημα και το κλείσιμο της β αξιολόγησης τελειώνει ουσιαστικά στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου καθώς αμέσως μετά ξεκινά ο εκλογικός πυρετός σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία ο οποίος αναμένεται να υποβαθμίσει το ελληνικό ζήτημα. Οι εκλογές σε συνδυασμό με τα κρατικά ταμεία που αδειάζουν μέχρι τον Ιούλιο οπότε και η Αθήνα πρέπει να καταβάλει δόσεις στους δανειστές της, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που θυμίζει το 2015 και την διαπραγμάτευση που οδήγησε τελικά στο δημοψήφισμα και στις εκλογές ενώ στο εσωτερικό η κυβέρνηση είχε δεσμεύσει όλα τα διαθέσιμα κονδύλια για την καταβολή μισθών και συντάξεων.

Καθώς η αξιολόγηση δεν φαίνεται ότι θα κλείσει έως το τέλος Ιανουαρίου με καθυστέρηση πέραν των πέντε μηνών και με τα ταμεία να στερεύουν από ρευστό η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη- για μία ακόμη φορά – να επιθυμεί το κλείσιμο της αξιολόγησης και την καταβολή της δόσης καθώς έχει μπροστά της την υποχρέωση να καταβάλει περίπου 10 δις. ευρώ εντός του 2017 μεταξύ των οποίων είναι: η πληρωμή 1,5 δισ. ευρώ στον ESΜ στις 27 Φεβρουαρίου, κάτι περισσότερο από 1 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Απριλίου, 2 δισ. ευρώ στους ιδιώτες επενδυτές στις 17 Ιουλίου, σχεδόν 4 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου, και 1,5 δισ. ευρώ στον ΕSM στις 27 Αυγούστου, εκτός από άλλες μικρότερες υποχρεώσεις σε όλη την διάρκεια του 2017.

Το χρονικό όριο της 20ης Φεβρουαρίου για να κλείσει η β αξιολόγηση, μοιάζει με το τέλος της κλεψύδρας του χρόνου για την ελληνική κυβέρνηση καθώς στις 15 Μαρτίου, περίπου 12,6 εκατομμύρια Ολλανδοί ψηφοφόροι θα ψηφίσουν για νέο κοινοβούλιο, πρωθυπουργό και κυβέρνηση. Οι συνθήκες που φαίνεται ότι θα διαμορφωθούν από τις ολλανδικές κάλπες δεν πρέπει να προκαλούν αισιοδοξία για την Αθήνα αφού στην Ολλανδία ενισχύονται οι ακροδεξιοί και θα είναι με το αντιισλαμιστικό Κόμμα της Ελευθερίας (PVV) του ολλανδού βουλευτή Geert Wilders που υπόσχεται την αποχώρηση της Ολλανδίας από την ευρωζώνη να κερδίζει έδαφος και να χάνουν επιρροή οι σοσιαλδημοκράτες και οι φιλελεύθεροι που εκπροσωπούνται σήμερα στην κυβέρνηση συνεργασίας του Μάρκ Ρούτε. Ακόμα και στην περίπτωση που το PVV διατηρήσει την ηγετική του θέση, άλλα ολλανδικά κόμματα πιθανότατα θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού αποκλείοντας τον Βίλντερς από την εξουσία. Αυτό το ενδεχόμενο θα μπορούσε να αφήσει την Ολλανδία με μία ασταθή πολιτική ηγεσία σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ε.Ε.

Αμέσως μετά, τον Απρίλιο θα πραγματοποιηθούν οι προεδρικές εκλογές στην Γαλλία και τον Σεπτέμβριο οι ομοσπονδιακές εκλογές στην Γερμανία, οπότε το ελληνικό ζήτημα και η β αξιολόγηση αναμένεται να χαθεί στις κάλπες που θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης. Παράλληλα το νέο σκηνικό που διαφαίνεται ότι θα διαμορφωθεί στην Ε.Ε. με την ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών, αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την Αθήνα η οποία χάνει τον έναν μετά τον άλλο, τους συμμάχους της.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση στις διαβουλεύσεις με τους εταίρους και στις διεθνείς επαφές του υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου χρησιμοποιεί το ενδεχόμενο να προκαλέσει εκλογές στην Ελλάδα ως …απειλή προς τους εταίρους ενόψει των κρίσιμων εκλογών στην Ευρώπη. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ενδεχόμενες εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να αναδείξουν πρώτη δύναμη την ΝΔ αλλά με μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ με αποτέλεσμα να προκληθεί πολιτική κρίση στην Ελλάδα γεγονός που θα προκαλούσε προβλήματα στην Ε.Ε. την στιγμή που θα δίνεται πολιτική μάχη με τους υπέρμαχους της διάλυσης της ευρωζώνης σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία.

Από την πλευρά των δανειστών όμως και με δεδομένη την αύξηση της πολιτικής επιρροής των ευρωσκεπτικιστών σε όλη την Ευρώπη, μία ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα ως απόρροια της μη συμφωνίας για την β αξιολόγηση δεν φαίνεται να επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους στον βαθμό που οι θεσμοί επιμένουν στην θεσμοθέτηση υψηλών πλεονασμάτων και την επιβολή σκληρών μέτρων ως εγγυήσεων για τα δάνεια που έχουν καταβληθεί στην Ελλάδα.

Πηγή: thetoc.gr