Τερέζα Μέι: Πάμε για σκληρό Brexit!

Gazzetta team
Τερέζα Μέι: Πάμε για σκληρό Brexit!
Τον τρόπο με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την Ευρώπη, παρουσίασε η Τερέζα Μέι. Απείλησε την Ευρώπη ότι αν δεν της δώσει όσα θέλει, η Αγγλία θα αλλάξει οικονομικό μοντέλο. Ισως γίνει φορολογικός παράδεισος.

«Θέλω η Βρετανία να αναδυθεί «ισχυρότερη, πιο δίκαιη και πιο ενωμένη» απ’ αυτή τη διαδικασία αλλαγής, μια «παγκόσμια Βρετανία», να γίνει το Ηνωμένο Βασίλειο μια «χώρα που θα διακριθεί στο εμπόριο», τόνισε η Τερέζα Μέι στην έναρξη της πολυαναμενόμενης ομιλίας της, όπου παρουσίασε τη στρατηγική εξόδου απ’ την Ε.Ε.

«Η κυβέρνηση έχει σχέδιο για τη Βρετανία» επεσήμανε (κι όχι για το Βrexit, όπως σημείωσαν τα διεθνή ΜΜΕ.)

Μεγαλοιδεατισμός της Βρετανίας

Η Βρετανή πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η χώρα της όχι μόνον θα φύγει απ’ την Ε.Ε. αλλά θα διαμορφώσει μια νέα προσέγγιση προς τον υπόλοιπο κόσμο: «στις 23 Ιουνίου επιλέξαμε να οικοδομήσουμε μια πραγματικά παγκόσμια Βρετανία», τόνισε υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν είναι κατανοητό εντός της Ε.Ε. Είπε ότι δεν θέλει να δει την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταρρέει γιατί η επιτυχία της είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας.

Απευθυνόμενη στην Ευρώπη είπε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit δεν συνιστά απόρριψη των κοινών αξιών, κι ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να είναι πρόθυμος εταίρος και θα συναλλάσσεται εμπορικά με την Ε.Ε. όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα.

Οι πολίτες της Ε.Ε. εξακολουθούν να είναι καλοδεχούμενοι να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε, «όπως ελπίζουμε κι οι δικοί μας πολίτες να είναι καλοδεχούμενοι σ’ εσάς».

Τα 12 σημεία του Brexit

Αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που θα συνεχίσει να υφίσταται σε θέματα ασφάλειας και στη συνέχεια παρουσίασε το σχέδιο των 12 σημείων για το Brexit υποσχόμενη μεταξύ άλλων :

  • σαφήνεια και καθαρότητα: επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή της θα καταθέσει προς ψήφιση στη βουλή την τελική συμφωνία -κάτι που αρνείτο μέχρι τώρα.
  • τερματισμό της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
  • την οικοδόμηση μιας πραγματικά παγκόσμιας Βρετανίας που θα απλώνει χέρι συνεργασίας σε παλιούς και νέους φίλους
  • προστασία και διατήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων
  • έλεγχο της μετανάστευσης
  • μια τολμηρή εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε., αλλά όχι συμμετοχή στην κοινή αγορά

Κι επεσήμανε ότι επιθυμεί μια συμφωνία για τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. , υπογραμμίζοντας πάντως ότι δεν έχει επεξεργαστεί ακόμη τις λεπτομέρειες.

Απειλές στην Ευρώπη

Η βρετανίδα πρωθυπουργός εξαπέλυσε μια σαφή απειλή προς την Ε.Ε., ότι αν η Βρετανία δεν αποκτήσει κάποιας μορφής πρόσβαση στην κοινή αγορά, θα αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο επιβάλλοντας χαμηλή φορολόγηση και χαλαρή εποπτεία (θα μεταβληθεί δηλαδή σ’ ένα είδος φορολογικού παραδείσου). Κι είπε ότι δεν πιστεύει οι χώρες της Ε.Ε. να θέλουν μια «κακή συμφωνία», αφού θα βλάψει τις βιομηχανίες τους.

Την ίδια ώρα μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωνε ότι η χώρα δεν θα επιδιώξει να παραμείνει τμήμα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ μετά την αποχώρησή της από την ένωση, αλλά θα θέσει ως στόχο της την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

«Θα προωθήσουμε τη θέση ότι δεν μπορούμε να είμαστε μέλη της εναίας αγοράς, εξαιτίας των πολιτικών κόκκινων γραμμών γύρω από τις 'τέσσερις ελευθερίες' που έχουν θέσει άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά θα διατυπώσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για μια συνολική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνιζε ο Χάμοντ προσθέτοντας ότι η αστάθεια της στερλίνας δημιουργεί ένα ζήτημα για τους ξένους αγοραστές βρετανικών κυβερνητικών ομολόγων.

Πηγή: iefimerida.gr