Πώς έπιασαν τον μακελάρη του Reina οι Τούρκοι

Gazzetta team
Πώς έπιασαν τον μακελάρη του Reina οι Τούρκοι
Χρειάστηκε να μελετήσουν αναλυτικά βίντεο 7.200 ωρών για να τον εντοπίσουν.

Γιγαντιαία ήταν η επιχείρηση που έστησαν οι Τούρκοι προκειμένου να εντοπίσουν και να πιάσουν ζωντανό τον μακελάρη του Reina.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας οι αρχές είχαν πληροφορίες εδώ και μέρες για το σημείο που κρυβόταν ο τρομοκράτης, ενώ πριν εισβάλουν στο διαμέρισμα, το παρακολουθούσαν για έξι ώρες.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στην επιχείρηση μετείχαν 2.000 αστυνομικοί, οι οποίοι, σύμφωνα με τη Ηurriyet χρειάστηκε να μελετήσουν αναλυτικά βίντεο 7.200 ωρών για να εντοπίσουν τον δράστη.

Κατά πληροφορίες το τελευταίο χρονικό διάστημα και ενώ υπήρχε η εικόνα ότι τα αστυνομικά μέτρα χαλάρωναν, ο μακελάρης έκανε την εμφάνισή του με παρέα σε εμπορικά κέντρα.

Οι τουρκικές αρχές έχουν συλλάβει τον ένοπλο που σκότωσε 39 ανθρώπους σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, έπειτα από ανθρωποκυνηγητό σε όλη την Τουρκία που διήρκησε δύο εβδομάδες, επιβεβαίωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Στο μεταξύ ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε ότι το όνομα του δράστη της επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο Ρέινα είναι Αμπντουλγκαντίρ Μασαρίποφ, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Ουζμπεκιστάν και είχε εισέλθει παρανόμως στην Τουρκία.

Ο ίδιος ο Μασαρίποφ παραδέχθηκε ότι είναι ο δράστης του μακελειού.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, ο δράστης εκπαιδεύτηκε στο Αφγανιστάν, ενώ τόνισε πως είναι ξεκάθαρο ότι η επίθεση διαπράχθηκε για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους.

Οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Τουρκίας και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία είχαν ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη της επίθεσης ως έναν Ουζμπέκο 34 ετών, που ήταν μέλος του παρακλαδιού ΙΚ στην Ασία, σύμφωνα με τα άρθρα που παρουσιάστηκαν στον τουρκικό Τύπο στις 8 Ιανουαρίου.

Ο Μασαρίποφ, είχε εκπαιδευτεί στο Αφγανιστάν, ενώ τα δακτυλικά του αποτυπώματα ταιριάζουν με αυτά που βρέθηκαν στο νυχτερινό κέντρο Ρέινα.

Ο δράστης εντοπίστηκε από την αστυνομία μαζί με τον τετράχρονο γιο του σε ένα διαμέρισμα της συνοικίας Εσενγιούρτ της Κωνσταντινούπολης στη διάρκεια μιας ευρείας αστυνομικής επιχείρησης.

Η σύλληψή του έγινε στη διάρκεια κοινής επιχείρησης της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας χθες Δευτέρα το βράδυ. Οι αρχές είχαν εντοπίσει το κρησφύγετο του τρεις ημέρες νωρίτερα και τον παρακολουθούσαν προκειμένου να εντοπίσουν και τους συνεργούς του.

Ο Μασαρίποφ κρυβόταν εδώ και περισσότερες από 15 ημέρες, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στο νυχτερινό κέντρο στον Βόσπορο το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, οπότε άνοιξε πυρ εναντίον των θαμώνων που γιόρταζαν την αλλαγή του χρόνου προκαλώντας χάος και τον θάνατο 39 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 27 ήταν αλλοδαποί, κυρίως από τον Λίβανο, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, το Ιράκ και το Μαρόκο.

Την ευθύνη για την επίθεση αυτή είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος.

Αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν ότι δράστης της επίθεσης ήταν ένας Κιργίζιος ή ένας Ουιγούρος.

Μετά την επίθεση στο κέντρο οι αρχές είχαν ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα, ώστε να εμποδίσουν τον δράση να φύγει από την Τουρκία, ενώ υπήρχαν πληροφορίες ότι δεν είχε καν απομακρυνθεί από την Κωνσταντινούπολη.

Όπως μετέδωσε το TRT, ο Μασαρίποφ διέμενε σε ένα διαμέρισμα το οποίο είχε νοικιάσει ένας Κιργίζιος κάτοικος της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος επίσης συνελήφθη.

Το Anadolu από την μεριά του ανέφερε ότι μαζί με τον Μασαρίποφ συνελήφθησαν ακόμη ένας Ιρακινός και τρεις γυναίκες από την Αφρική και το Αφγανιστάν. Ο γιος του δράστη δόθηκε στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Ο Μασαρίποφ έχει μεταφερθεί στην αστυνομική διεύθυνση της Κωνσταντινούπολης για να ανακριθεί, ενώ παράλληλα διεξάγονται άλλες αστυνομικές επιχειρήσεις στην πόλη, πρόσθεσε η ίδια πηγή, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.


Πηγή: newsbeast.gr