«Έφυγε» ο Τζιν Σέρναν, ο τελευταίος αστροναύτης που είχε πατήσει στη Σελήνη (vids)

Gazzetta team
«Έφυγε» ο Τζιν Σέρναν, ο τελευταίος αστροναύτης που είχε πατήσει στη Σελήνη (vids)
Πέθανε σε ηλικία 82 ετών - Πολλοί θα τον θυμούνται για την ιστορική του αποστολή στο Apollo 17, στην τελευταία προσελήνωση την οποία έκανε μαζί με τον Χάρισον Σμιτ

Ήταν ο τελευταίος που περπάτησε το φεγγάρι. Και σήμερα δεν είναι πια μαζί μας, αφήνοντας ακόμη μικρότερη εκείνη τη φουρνιά των πρωτοπόρων αστροναυτών, που έκαναν πράξη και όραμα για εκατομμύρια ανθρώπους την διαστημική περιπέτεια. Ο Τζιν Σέρναν πέθανε σήμερα, στα 82 του, αλλά πολλοί θα τον θυμούνται για την ιστορική του αποστολή στο Apollo 17, στην τελευταία προσελήνωση την οποία έκανε μαζί με τον Χάρισον Σμιτ.

Ο Σέρναν ανήκε στην παλιά σχολή των αστροναυτών, ξεκινώντας ως πιλότος του Ναυτικού των ΗΠΑ, με πάνω από 5.000 ώρες πτήσης. Επιλέχθηκε από τη NASA το 1963, στην τρίτη ομάδα αστροναυτών και πρωτοπέταξε στο διάστημα το 1966 με το Gemini 9A ως πιλότος. Ακολούθησε η αποστολή Apollo 10, η οποία ήταν η δοκιμαστική πριν την πρώτη προσελήνωση των Άρμστρονγκ και Όλντριν. Σε αυτή ο Σέρναν έφθασε στη Σελήνη όπου και μπήκε σε τροχιά, αλλά ο ίδιος θα πατούσε το έδαφος του δορυφόρου της γης τον Απρίλιο του 1972 με το Apollo 17, στην αποστολή που δυστυχώς θα τελείωνε το πρόγραμμα της ανθρώπινης εξόδου στο διάστημα. Την ώρα που έμπαινε τελευταίος στη σεληνάκατο για να ξεκινήσει το ταξίδι της επιστροφής, ο Σέρναν είπε τα εξής: “Φεύγουμε όπως ήρθαμε και με τη βοήθεια του Θεού όπως και θα επιστρέψουμε, με ειρήνη και ελπίδα για όλη την ανθρωπότητα”.

Ο ίδιος ήταν μόλις ο δωδέκατος άνθρωπος που είχε την εμπειρία να αφήσει τα αποτυπώματα του για πάντα στο φεγγάρι.

Στην καριέρα του μετά τη NASA ασχολήθηκε με επιχειρήσεις, ήταν σχολιαστής στην τηλεόραση, εξέδωσε τα απομνημονεύματα του, ενώ το 2010 κατέθεσε στη Γερουσία κατά την απόφαση του Προέδρου Ομπάμα να ακυρώσει το διαστημικό πρόγραμμα Constellation, στόχος του οποίου ήταν και η επιστροφή στη Σελήνη το 2020. Mόλις πέρυσι εμφανίστηκε σε ντοκιμαντέρ βασισμένο στα απομνημονεύματα του.

Πηγή: protothema.gr