Κομμένη στα δύο η χώρα από τον χιονιά! Τραγική η κατάσταση στην βόρεια Ελλάδα (pics & vid)

Gazzetta team
Κομμένη στα δύο η χώρα από τον χιονιά! Τραγική η κατάσταση στην βόρεια Ελλάδα (pics & vid)
«Βόμβα» χιονιού έπεσε από τη Λάρισα ως την Ξάνθη -Μισό μέτρο χιόνι στα Ιωάννινα - Ενα άσπρο φόντο αντίκρισαν οι κάτοικοι σε Καρδίτσα, Λάρισα και στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλίας με το πρώτο φως της ημέρας.

Ενα άσπρο φόντο αντίκρισαν οι κάτοικοι σε Καρδίτσα, Λάρισα και στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλίας με το πρώτο φως της ημέρας.

Η έντονη χιονόπτωση όλο το βράδυ στον νομό Θεσσαλίας είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και τα κεντρικά σημεία των πόλεων να καλυφθούν πλήρως από το χιόνι.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας το χιόνι έφτασε ακόμη και τους 30 πόντους, με τους κατοίκους να μην έχουν αντικρίσει στο παρελθόν ανάλογη εικόνα.

Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για τους κατοίκους της Λάρισας τις τελευταίες 12 ώρες

Καλυμμένο με χιόνι το αρχαίο θέατρο Λάρισας:

Στα λευκά και η πλατεία Ταχυδρομείου:

Υπήρξαν πάντως και αυτοί που βρήκαν ευκαιρία να κάνουν σκι στο κέντρο της πόλης:

Σχεδόν αδύνατη η πρόσβαση σε χωριά του νομού

Ολο και δυσκολεύει η κατάσταση στη Λάρισα από τον χιονιά, καθώς συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η χιονόπτωση, ενώ υπάρχουν περιοχές και κυρίως ορεινά χωριά που η μετάβαση είναι σχεδόν αδύνατη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στο χωριό Σκλήθρο της περιοχής της Αγιάς, στο οποίο και επιχειρείται με πολλές δυσκολίες το άνοιγμα του δρόμου από εκχιονιστικά μηχανήματα.

Να σημειωθεί πως σε όλο τον νομό η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν προλαβαίνουν να απομακρύνουν το χιόνι που πέφτει. «Μόλις περνάει το εκχιονιστικό μηχάνημα, ακριβώς μετά από 10 λεπτά το χιόνι καλύπτει όλο τον δρόμο. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση και το χιόνι είναι ασταμάτητο», δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο αντιπεριφεριάρχης Π.Ε. Λάρισας, Δημήτρης Παπαδημόπουλος.

Πρωτοφανής χιονοθύελλα σε Καβάλα και Δράμα

Αυτοψία στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας, που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από χθες το βράδυ, πραγματοποιεί από το πρωί ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, σε μια προσπάθεια να εκτιμηθεί από κοντά η κατάσταση και να υπάρξει καλύτερος συντονισμός για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, που πλήττουν τα τελευταία τρία 24ωρα την περιοχή.

Από νωρίς το πρωί, οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας έχουν πληγεί από νέα έντονη χιονόπτωση -ίσως την ισχυρότερη των τελευταίων ωρών- με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ολόκληρες γειτονιές και συνοικίες, ενώ είναι αδύνατη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ακόμα και στο κέντρο των δύο αστικών κέντρων χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.


Από νωρίς το πρωί, η Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καβάλας δέχθηκε πολλές κλήσεις από πολίτες που έπρεπε να μεταβούν στο νοσοκομείο ή σε ιδιωτικό νοσηλευτικό κέντρο για αιμοκάθαρση και δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης από κανένα όχημα πέραν αυτών του δήμου. Το σύνολο σχεδόν των εμπορικών καταστημάτων της Καβάλας δεν λειτούργησαν σήμερα, λόγω αδυναμίας του κόσμου να μετακινηθεί από τις γειτονιές προς το κέντρο της πόλης.

Το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας παραμένει κλειστό από χθες, ενώ από χθες το βράδυ δεν εκτελούνται δρομολόγια από τα υπεραστικά ΚΤΕΛ τόσο της Καβάλας όσο και της Δράμας. Μάλιστα, δύο λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, που ξεκίνησαν από Αθήνα για Καβάλα (και αντίστροφα), κόλλησαν στο χιόνι -το πρώτο στη Λαμία και το δεύτερο στην Κατερίνη- και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω.


Το τμήμα της Εγνατίας Οδού στο ύψος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και μέχρι το ύψος του ποταμού Στρυμόνα παραμένει ανοιχτό και τα αυτοκίνητα μπορούν να κυκλοφορήσουν ακόμα και χωρίς αλυσίδες.

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Καβάλα και Δράμα παραμένουν κλειστά με σχετική απόφαση των κατά τόπους δημάρχων.

Η πυκνή χιονόπτωση που επικρατεί αυτή την ώρα στην Ανατολική Μακεδονία και η οποία λόγω του ισχυρού και ψυχρού ανέμου έχει χαρακτηριστικά χιονοθύελλας αναμένεται να κοπάσει τις πρώτες απογευματινές ώρες, οπότε και θα ξεκινήσουν συντονισμένες προσπάθειες για τη διάνοιξη των κεντρικών οδικών αρτηριών με τη ρίψη αλατιού, ώστε να αποκατασταθεί σταδιακά η μετακίνηση των πολιτών και η κυκλοφορία των οχημάτων.

Αποκλεισμένα χωριά και προβλήματα στο οδικό δίκτυο σε όλη την Ηπειρο

Μάχη για να καθαρίσουν τους δρόμους εξακολουθούν να δίνουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα, καθώς συνεχίζεται η χιονόπτωση σε πολλές περιοχές της Ηπείρου. Στην πόλη των Ιωαννίνων αυτή την ώρα το χιόνι αγγίζει τους 50 πόντους, ενώ σε ανακοίνωσή του ο εμπορικός σύλλογος συνιστά στους καταστηματάρχες να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους (κλειστά θα παραμείνουν και τα φροντιστήρια).

Τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ έχουν διακοπεί από τα ξημερώματα, ενώ αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννιτών. Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της αστυνομίας, η κίνηση των αυτοκινήτων στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου πρέπει να γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ εξακολουθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό και τις εθνικές οδούς σε φορτηγά άνω των 3,5 τόνων.


Αποκλεισμένα, μέχρι στιγμής, είναι χωριά της Μουργκάνας στη Θεσπρωτία, καθώς και εκείνα τα οποία βρίσκονται στην παλιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων, από το 10ο έως το 20ό χιλιόμετρο. Οι δρόμοι που οδηγούν από την παλιά εθνική οδό προς τα χωριά Δράμεση, Κορύτιανη, Μενίνα έχουν πολύ χιόνι, ενώ, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνοτρόφος Βασίλης Φάτσιος, τόσο ο ίδιος όσο και πολλοί συνάδελφοί του δεν μπορούν να πλησιάσουν στα μαντριά τους. Επίσης, προβλήματα υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο των Φιλιατών, ενώ πριν από λίγο έγινε απεγκλωβισμός 15 αυτοκινήτων στο δρόμο Ηγουμενίτσας-Πλαταριάς, στη θέση Γωνιά.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι, λόγω των συνεχιζόμενων έντονων καιρικών συνθηκών και σε επικοινωνία με τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας με απόφασή του αναστέλλει για αύριο Πέμπτη τη λειτουργία του συνόλου των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και των Παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ.

Στον δήμο Σουλίου, δύο μηχανήματα επιχειρούν να ανοίξουν τους δρόμους, ενώ με υδροφόρα επιχειρείται να μεταφερθεί θαλασσινό νερό, για να ρίξουν σε δρόμους της περιοχής. Πάντως, όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Γιώργος Μαυρογιώργος, προτεραιότητα δίνεται στις κεντρικές οδικές αρτηρίες και στα νοσοκομεία.

Χιονοθύελλα στην Ξάνθη

Μια απίστευτη χιονοθύελλα έπληξε την Τετάρτη τη Μύκη, στην ορεινή Ξάνθη, με τους δρόμους, τις σκεπές των σπιτιών και τα ΙΧ να καλύπτονται από το χιόνι, όπως γράφει και το xanthinea.gr.

Μάλιστα, όπως αποτυπώνεται σε φωτογραφίες κατοίκων της περιοχής, το χιόνι άγγιξε ακόμη και το μισό μέτρο, με τη χιονόπτωση να συνεχίζεται. Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία τόσο στην ορεινή περιοχή όσο και σε ολόκληρη την Ξάνθη θα παραμείνουν κλειστά και την Πέμπτη.



Πηγή: iefimerida.gr