Οι επτά εμβληματικοί κακοί του Star Wars

Gazzetta team
Οι επτά εμβληματικοί κακοί του Star Wars
Από τον Νταρθ Βέιντερ μέχρι τον Αυτοκράτορα, το Star Wars οφείλει σημαντικό μέρος της επιτυχίας του στους χαρακτήρες των κακών.

«Βρίσκω την έλλειψη πίστης σου ενοχλητική». «Ας είναι έτσι, Τζεντάι». «Όχι, εγώ είμαι ο πατέρας σου». Οι ταινίες “Star wars” ίσων να μην ήταν τόσο αγαπημένες στο κοινό, αν οι δημιουργοί τους (κυρίως ο Τζορτζ Λούκας) δεν είχε κάνει μία τόσο επιτυχημένη δουλειά πάνω στους χαρακτήρες που ανήκουν στο στρατόπεδο των κακών. Ποιος, άλλωστε, από τους θαυμαστές του franchise δεν έχει επαναλάβει μία ατάκα του Νταρθ Βέιντερ; Με αφορμή την προβολή της νέας spinoff ταινίας “Star wars” θυμόμαστε τους επτά καλύτερους κακούς που έχουν περάσει από αυτόν τον γαλαξία που βρίσκεται πολύ-πολύ μακριά…

Νταρθ Βέιντερ



Θυμάμαι στο Φanstasticon που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, υπήρχε ένα πάνελ της Star Wars Hellenic Academy, όπου δύο Τζεντάι και δύο Σιθ συζητούσαν για τα τάγματά τους. Στην ερώτηση του κοινού «ποιος ήταν ο χειρότερος του τάγματός σας», οι Τζεντάι απάντησαν ο Άνακιν Σκάιγουοκερ και οι Σιθ απάντησαν ο Νταρθ Βέιντερ! Μπορεί ο Νταρθ Βέιντερ να μην τα πήγε τόσο καλά με τη σκοτεινή πλευρά, καθώς οδήγησε στον θάνατο τον Αυτοκράτορα (όπως το alter ego του, Άνακιν, οδήγησε στο ξεκλήρισμα των Τζεντάι), όμως δεν παύει να είναι η πιο εμβληματική φυσιογνωμία κακού στην ιστορία του κινηματογράφου, με αναρίθμητες αναφορές στην ποπ κουλτούρα: λίγο η μαύρη στολή, λίγο η επιβλητική ομιλία (bravo, James Earl Jones, bravo), λίγο η χρήση της δύναμης και λίγο το φωτόσπαθο, ε, τι άλλο χρειάζεται κανείς;

Αυτοκράτορας Πάλπατιν



Το μεγαλύτερο κόλπο του διαβόλου είναι πως έπεισε τον κόσμο ότι δεν υπάρχει. Για χρόνια και χρόνια o γερουσιαστής του Ναμπού και μετέπειτα καγκελάριος της Γαλακτικής Δημοκρατίας Πάλπατιν (αλλά πάντα Λόρδος Σιθ με το όνομα Νταρθ Σίντιους) εξύφαινε το μέγα σχέδιό του να εξαλείψει τους Τζεντάι από προσώπου γαλαξία και να πάρει στα χέρια του την εξουσία. Για χρόνια και χρόνια οι Τζεντάι δεν πήραν χαμπάρι, μέχρι που ήταν πολύ αργά. Με μία σειρά από περίτεχνες προβοκάτσιες κατάφερε να ανέλθει στο ύπατο αξίωμα της εξουσίας, να φτιάξει τον στρατό του και να πάρει με το μέρος του το άτομο που η προφητεία προέβλεπε ότι θα φέρει ισορροπία στη Δύναμη. Και όλα θα πήγαιναν καλά -για αυτόν-, αν δεν ξυπνούσε στον Νταρθ Βέιντερ το πατρικό του φίλτρο την τελευταία στιγμή. Παρά τρίχα.

Τζάνγκο Φετ



Κανονικά θα έβλεπες να φιγουράρει στη λίστα το όνομα του Μπόμπα Φετ, του κυνηγού κεφαλών που είδαμε σε λίγες σκηνές στην αρχική τριλογία - σκηνές που αρκούσαν για να τον αναδείξουν σε καλτ φιγούρα του franchise. Όμως! Πρώτον, ο Τζάνγκο, ο οποίος εμφανίστηκε -ακόμα πιο σύντομα- στην prequel τριλογία ήταν ο πατέρας του Μπόμπα και ο πρώτος διδάξας. Ο Μπόμπα εμπνεύστηκε ακόμα και τη στολή του από τον μπαμπά του που σκότωσαν οι Τζεντάι. Δεύτερον, ο Τζάνγκο ήταν ο μπαμπάς ολόκληρου στρατού. Αναφερόμαστε, ασφαλώς στον στρατό των κλώνων, τους Stormtroopers, οι οποίοι μοιράζονται το DNA του (και αν θυμηθούμε την πλήρη ανικανότητά τους στο σημάδι, τα πράγματα κάπου δεν πήγαν καλά). Τρίτον, ο Τζάνγκο είχε έναν πολύ πιο έντιμο θάνατο (στα χέρια του Μέις Γουίντου) από τον γιο του, τον οποίο ακόμα χωνεύει ο Σάρλακ κάπου στην έρημο του Τατουίν.

Κόμης Ντούκου



Αφού αντιπαρέρχομαι την ανάγκη μου να κάνω ένα λογοπαίγνιο με το όνομά του, συνεχίζουμε. Μολονότι έχει και αυτός περιορισμένο χρόνο στην prequel τριλογία, νιώθεις ότι ο Κόμης Ντούκου είναι ένα άτομο που είναι αρκετά γνώριμος: αποκαλεί παλιόφιλο τον Μέις Γουίντου, μιλά με αβροφροσύνη στον Όμπι-Ουάν Κενόμπι και νομίζεις ότι θα κάνει high-five με τον Δάσκαλο Γιόντα (προτού μιλήσουν τα φωτόσπαθα). Ο Κόμης Ντούκου άνηκε αρχικά στις τάξεις των Τζεντάι, επέλεξε όμως τη Σκοτεινή Πλευρά (για να γίνει ο Νταρθ Τυράνους) και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο σχέδιο του Νταρθ Σίντιους να ανατρέψει τη Δημοκρατία. Α, και τον υποδύθηκε ο μοναδικός Κρίστοφερ Λι. Δεν θα το περνούσαμε στο ντούκου αυτό (sorry).

Τζάμπα Χατ



Αν επρόκειτο να τον περιγράψεις μονολεκτικά, θα τον έλεγες μορφή. Δεν είναι απλά που μοιάζει με τεράστιο γυμνοσάλιαγκα (κάτι που είναι από μόνο του αξιοπρόσεκτο). Ο Τζάμπα είναι πονηρός και αδίστακτος - άρα δεν είναι τυχαία ο αρχινονός, που ελέγχει τον υπόκοσμο του Τατουίν από το σκιερό και γλοιώδες παλάτι του με τους σιχαμένους αυλικούς του και τα απόκοσμα κατοικίδιά του. Έχει στο payroll του κυνηγούς κεφαλών που σαρώνουν τον Γαλαξία για να βρουν τους στόχους του. Η μονομανία του, δε, με τον Χαν Σόλο ήταν και αυτή που οδήγησε σε αυτή τη μακρά σκηνή στην έδρα του στην αρχή της «Επιστροφής των Τζεντάι» (με μπόνους το αηδιαστικό πέσιμο που έκανε στην πριγκίπισσα Λέια).

Διοιηκητής Μοφ Τάρκιν


Το σκελετωμένο, αυστηρό πρόσωπο από τη μία και η πλήρης περιφρόνηση στις ζωές των αντιπάλων του έκαναν τον Τάρκιν έναν από τους πιο τρομακτικούς κακούς του «Πολέμου των άστρων». Η δημοφιλία του τον έκαναν μάλιστα να επιστρέψει τόσο στο τρίτο prequel της σειράς, περισσότερο ως καμεό εμφάνιση (μία νεότερη εκδοχή του), όσο και στο “Rogue One”, με τη βοήθεια του CGI αυτή τη φορά, μια και ο Πίτερ Κάσινγκ που τον υποδύθηκε στο “New hope” πέθανε το 1994.

Ανώτατος Ηγέτης Σνόουκ



Ο Σνόουκ τρύπωσε μέσα στη λίστα περισσότερο γιατί πρόκειται να μας απασχολήσει στα επόμενα δύο επεισόδια της νέας τριλογίας. Στο «Η Δύναμη ξυπνά» εμφανίζεται ως ένα τεράστιο ολόγραμμα στους υποτακτικούς του. Ο ίδιος βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του Πρώτου Τάγματος (του διάδοχου σχήματος της Αυτοκρατορίας), αλλά και των Ιπποτών του Ρεν. Είναι επίσης αυτός που διέφθειρε τον γιο του Χαν Σόλο και της πριγκίπισσας Λέια, παρασέρνοντάς τον στη Σκοτεινή Πλευρά, λειτουργώντας έτσι ως ηθικός αυτουργός στα τραγικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο «Η Δύναμη ξυπνά». Τον υποδύεται ο Άντι Σέρκις (γκόλουμ, γκόλουμ).