Δεν αποδέχεται την ήττα του ο απερχόμενος πρόεδρος στη Γκάμπια

Gazzetta team
Δεν αποδέχεται την ήττα του ο απερχόμενος πρόεδρος στη Γκάμπια
Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Γκάμπιας Αντάμα Μπάροου δήλωσε σήμερα πως ο απερχόμενος ηγέτης της χώρας Γιαχία Τζαμέ δεν έχει την εξουσία να απορρίψει τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την 1η Δεκεμβρίου.

Ο Τζαμέ ζήτησε χθες τη διεξαγωγή νέων εκλογών στη μικροσκοπική χώρα της Δυτικής Αφρικής αφού έχασε με μικρή διαφορά από τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Αντάμα Μπάροου, θέτοντας σε κίνδυνο την πρώτη δημοκρατική μεταβίβαση της εξουσίας εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια. Ο Τζαμέ είχε παραδεχθεί επίσημα την ήττα του την περασμένη εβδομάδα.

«Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έχει τη συνταγματική εξουσία να απορρίψει το αποτέλεσμα των εκλογών και να δώσει εντολή για τη διεξαγωγή νέων εκλογών», δήλωσε ο Μπάροου σε δημοσιογράφους στην Μπανζούλ έπειτα από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

«Ανοίγω έναν δίαυλο επικοινωνίας για να τον πείσω να διευκολύνει μια ομαλή μεταβίβαση των εκτελεστικών εξουσιών για το υπέρτερο συμφέρον αυτής της χώρας», είπε.

Ηρεμία επικρατούσε σήμερα στους δρόμους της Μπανζούλ, αν και ορισμένοι κάτοικοι είπαν πως έμειναν στα σπίτια τους από τον φόβο βίαιων επεισοδίων. Η αστυνομία διατηρεί ισχυρή παρουσία στους δρόμους.

Βάσει του άρθρου 5 του Συντάγματος της Γκάμπιας, οι υποψήφιοι έχουν περιθώριο δέκα ημερών από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Δεν είναι σαφές προς το παρόν αν ο Τζαμέ έχει προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σενεγάλη, και η Αφρικανική Ένωση καταδίκασε σήμερα τη δήλωση του Τζαμέ χαρακτηρίζοντάς την «άκυρη».

Ο ΟΗΕ και η περιφερειακή ένωση ECOWAS κάλεσαν τις ένοπλες δυνάμεις να παραμείνουν ουδέτερες.Η Σενεγάλη, που είναι η μόνη χώρα με την οποία η Γκάμπια έχει χερσαία σύνορα, ζήτησε να διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προειδοποίησε τον Τζαμέ να μην βλάψει τα συμφέροντα της Σενεγάλης ή των πολιτών της στην Γκάμπια.

Η ECOWAS, η Αφρικανική Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν από κοινού όλα τα μέρη να «απορρίψουν τη βία και να υπερασπιστούν ειρηνικά τη λαϊκή βούληση».

Όμως σε μια ένδειξη ότι οι πρώτες μεσολαβητικές προσπάθειες αποτυγχάνουν, ο υπουργός Εξωτερικών της Σενεγάλης δήλωσε πως οι αρχές της Γκάμπιας αρνήθηκαν να επιτρέψουν την είσοδο στην επικεφαλής της ECOWAS.

«Η Τζόνσον Σίρλιφ επρόκειτο να μεταβεί σήμερα αεροπορικώς στην Γκάμπια, αλλά ο Τζαμέ είπε “όχι αυτή τη στιγμή”», δήλωσε στο Ρόιτερς ο υπουργός Εξωτερικών της Σενεγάλης Μανκέρ Ντιαγέ. Δεν είναι σαφές αν το αεροσκάφος είχε ήδη απογειωθεί.

Πηγή: newsbeast.gr