Τζανακόπουλος: «Η 2η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νομοθέτηση μέτρων»

Gazzetta team
Τζανακόπουλος: «Η 2η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νομοθέτηση μέτρων»
O κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε πως έχει έρθει η στιγμή ανάκαμψης και πως η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νομοθέτηση μέτρων.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ χαράσσονται με τη μεγαλύτερη ευκρίνεια, ανέφερε μιλώντας νωρίτερα σήμερα στη συζήτηση του προϋπολογισμού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι «η 2η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νομοθέτηση μέτρων και με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων». «Έχει έρθει η στιγμή της ανάκαμψης και το πραγματικό ερώτημα, το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα που βρίσκεται στον πυρήνα αυτής της σύγκρουσης (σ.σ. ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση) είναι ποιος θα ωφεληθεί από αυτή την ανάκαμψη. Και γι' αυτό είναι κρίσιμη η παραμονή αυτής της κυβέρνησης ώστε η ανάπτυξη να λάβει αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά και να ωφεληθούν από το νέο πλούτο οι εργαζόμενοι και όχι η ολιγαρχία», είπε ο κ. Τζανακόπουλος και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι στέκεται απέναντι από την κυβέρνηση στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ότι κατά την περίοδο που εκείνη ήταν κυβέρνηση επέδειξε εθελούσια υποταγή στους δανειστές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι στη συζήτηση του προϋπολογισμού έχουν εκτεθεί δύο σχέδια: αυτό της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτά τα σχέδια είναι ανταγωνιστικά και αντικατοπτρίζουν διαφορετικές ιδεολογικές καταγωγές, διαφορετικό πολιτικό ήθος, διαφορετικές προτεραιότητες και σε τελευταία ανάλυση αντικατοπτρίζουν διαφορετικές κοινωνικές εκπροσωπήσεις, σημείωσε.

O κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ειδικότερα ότι από τη μια πλευρά υπάρχουν οι ανάγκες του κόσμου της εργασίας, των ανέργων, όλων όσοι έχουν πληγεί βαρύτατα από την κρίση και τη διαχείρισή της την πενταετία, οι ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, και από την άλλη μεριά αντανακλούν τις ανάγκες του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος και της οικονομικής ολιγαρχίας.

Όλες αυτές τις ημέρες της συζήτησης, αλλά και πριν από αυτή τη συζήτηση, έχουν διαφανεί οι διαχωριστικές γραμμές, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι σήμερα είναι περισσότερο σαφείς από ποτέ. Και αυτό διότι το σχέδιο και ορίζοντας αυτής της κυβέρνησης, παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και τις δυσκολίες της επιτροπείας, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες θέτει ως μέγιστη προτεραιότητα την αντιστροφή της καταστροφικής πορείας για την κοινωνική πλειοψηφία. Ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε στο σημείο αυτό ότι «έχει έρθει η στιγμή της ανάκαμψης και το πραγματικό ερώτημα, το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα που βρίσκεται στον πυρήνα αυτής της σύγκρουσης είναι ποιος θα ωφεληθεί από αυτή την ανάκαμψη και γι΄αυτό είναι κρίσιμη η παραμονή αυτής της κυβέρνησης ώστε η ανάπτυξη να λάβει αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά. Να ωφεληθούν από το νέο πλούτο οι εργαζόμενοι και όχι η ολιγαρχία. Είναι ακριβώς αυτό το σημείο που οι διαχωριστικές γραμμές χαράσσονται με τη μεγαλύτερη σαφήνεια».

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «με περισσή αλαζονεία και περιφρόνηση για τον κόσμο της εργασίας ονομάζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις «ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς» και ενώ κατά τη γνώμη τους δεν είναι ιδεοληπτική εμμονή η προσήλωση σε ένα σχέδιο που θέλει την Ελλάδα ειδική οικονομική ζώνη, με απορρυθμισμένη πλήρως την αγορά εργασίας, χωρίς εργατικά δικαιώματα, χωρίς καμία εγγύηση προστασίας».

«Στα χρόνια της καταστροφικής πενταετίας ακριβώς αυτό το σχέδιο υλοποιήθηκε. Αυτό που προσπάθησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ήταν να ενισχύσουν και να επιταχύνουν μια αυθόρμητη κίνηση της καπιταλιστικής οικονομίας σε κρίση. Υλοποίησαν ένα σχέδιο το οποίο στόχευε στην ταχύτατη εκκαθάριση όλων των μη ανταγωνιστικών επιχειρήσεων και την δημιουργία όρων για την εντατικότερη εκμετάλλευση της εργασίας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «στόχος τους ήταν η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με τη μείωση του μεριδίου των μισθών στο συνολικό ΑΕΠ, με τη δημιουργία ενός νέου καθεστώτος κεφαλαιακής συσσώρευσης. Ενός καθεστώτος ασύδοτου, χωρίς περιορισμούς και χωρίς κανόνες. Δεν είναι τυχαίο ότι η μερική απασχόληση στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έγινε καθεστώς, από το 38% το 2010 μέσα σε μια διετία εκτινάχθηκε στο 59%».

«Στόχος δικός μας», είπε για την κυβέρνηση, «δεν είναι μόνο ο περιορισμός της αυξητικής αυτής πορείας αλλά η συνολική αντιστροφή της. και γι΄αυτό είναι κρισιμότητα η έκβαση της μάχης για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ξέρουμε ότι θα έχουμε τη ΝΔ απέναντι το έχει δηλώσει ο ίδιος της ο πρόεδρος. Ξέρουμε όμως και ότι είναι αναγκαία η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, όχι για λόγους δικαίωσης της αριστεράς αλλά για λόγους επιβίωσης των εργαζομένων».

Το κοινωνικό κράτος και τα πλεονάσματα

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ακόμη ότι εξοργίζει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις πιστώσεις του προϋπολογισμού για το κοινωνικό κράτος, για να τονίσει ότι οι πολίτες σήμερα οφείλουν να αναρωτηθούν τι θα συνέβαινε αν δεν είχε προηγηθεί η διαπραγμάτευση του 2015 που τόσο πολύ αρέσκεται να λοιδορεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. «Γιατί τόσο πολύ τους ενοχλεί η διαπραγμάτευση του 2015; Γιατί απλούστατα εσείς δεν διαπραγματευτήκατε ποτέ. Διότι ανέδειξε τη δική σας εθελούσια υποταγή στις βουλήσεις των δανειστών», είπε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αναρωτηθούμε τι θα συνέβαινε αν σήμερα, το 2016 και το 2017 ίσχυε η συμφωνία του 2012 με πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% και τώρα ενοχλείται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από το 0,5 και το 1,75. Πρέπει να πείτε εσείς που είστε λάβροι σήμερα για το 3,5%, για πόσα χρόνια θα ίσχυε το 4,5%; Ουδείς ισχυρίζεται ότι οι στόχοι είναι χαμηλοί. Αλλά οι μόνοι που δεν δικαιούστε να μιλάτε για τον στόχο αυτό είστε εσείς που είχατε δεσμεύσει τη χώρα με το 4,5% έως το 2031», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ταυτόχρονα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι η ίδια είχε πέσει έξω σε όλους τους στόχους που είχε προβλέψει καθόλη τη διάρκεια των προγραμμάτων. «Μην συνεχίζετε λοιπόν τη φαντασιοπληξία του success story», τόνισε και πρόσθεσε ότι «πρέπει τα δύο κόμματα να σταματήσουν να πανηγυρίζουν για το εγκληματικό PSI, γιατί κανένας διεστραμμένος αλγόριθμος δεν μπορεί να διαγράψει τη λεηλασία των ταμείων, την καταστροφή των μικροομολογιούχων, την εξαφάνιση των αποθεματικών των νοσοκομείων, την υποθήκευση των ελληνικών τραπεζών».

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού

Σχολιάζοντας τις επιθέσεις που δέχθηκαν οι προχθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι πολλοί βιάστηκαν να τις χαρακτηρίσουν προεκλογικές. «Οι ανακοινώσεις αυτές δεν ήταν ούτε προεκλογικού χαρακτήρα παροχή ούτε και δώρο. Ήταν η ελάχιστη ένδειξη υποστήριξης αλλά και πράξη καθήκοντος απέναντι σε εκείνους που σηκώνουν στις πλάτες του το βάρος πολλαπλών κρίσεων», είπε και αναφέρθηκε «στην κίνηση που εγκαινίασε την απονενοημένη εκστρατεία του κ. Σαμαρά το 2014»: «Διότι τότε κανένα πλεόνασμα δεν μοιράστηκε. Έγινε αντίθετα η πολιτική επιλογή εκτροχιασμού του προγράμματος μπροστά στην προδιαγεγραμμένη ήττα και η δαπάνη των 450 εκατ. ευρώ έγινε με έντοκο γραμμάτιο, εγγράφηκε στον προϋπολογισμό του 2014 και οδήγησε στην αποτυχία να πιαστεί ο στόχος του 1,5% πλεονάσματος. Ο λογαριασμός έγραψε 0,4% για το 2015 αφήνοντας δημοσιονομικό κενό 2 δισ.». Το ζήτημα ήταν να ναρκοθετηθεί ο δρόμος για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να εξαφανιστούν τα ταμειακά διαθέσιμα και να στηθεί το σενάριο της αριστερής παρένθεσης, ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος σημειώνοντας ότι σήμερα διατίθεται η υπεραπόδοση των εσόδων και δεν τίθενται σε κίνδυνο οι στόχοι του 2016, όσο και αν η ΝΔ θέλει εκτροχιασμό για να δικαιολογήσει το σχεδιασμό της για ένα ένα 4ο Μνημόνιο, για ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, που θα φορτώσει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θα δικαιωθεί. «Η 2η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νομοθέτηση μέτρων και με αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η μεγάλη προσπάθεια για την αντιστροφή της πορείας θα συνεχιστεί. Οι δυσκολίες είναι γνωστές, τα εμπόδια είναι υπαρκτά και οι κοινωνικές αντοχές περιορισμένες. Δεν πετάμε στα σύννεφα, δεν πανηγυρίζουμε, δεν θριαμβολογούμε. Με συνέπεια, ευθύτητα και ειλικρίνεια κοιτάμε το λαό στα μάτια και του λέμε ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και στο τέλος θα κριθούμε όχι μόνο από τις προθέσεις αλλά και από το αποτέλεσμα», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Πηγή: topontiki.gr