Τσακαλώτος: Καμιά λογική στη λήψη νέων μέτρων και μετά το 2018

Gazzetta team
Τσακαλώτος: Καμιά λογική στη λήψη νέων μέτρων και μετά το 2018
Ο στόχος να κλείσει φέτος η διαπραγμάτευση είναι ακόμα εφικτός, λέει ο υπ. Οικονομικών.

Δεν υπάρχει ούτε οικονομική, ούτε πολιτική λογική στη λήψη μέτρων και μετά το 2018 αναφέρει σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στον απόηχο της αποκάλυψης - «βόμβα» του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ, Γιώργου Χουλιαράκη για απαίτηση του ΔΝΤ για την προκαταβολική λήψη μέτρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος στην εφημερίδα «Αγορά», ο στόχος να κλείσει φέτος η διαπραγμάτευση είναι ακόμα εφικτός, καθώς, όπως αναφέρει, οι περισσότεροι παίκτες θέλουν λύση.

«Έχουμε κάνει τη θέση μας καθαρή σε σχέση με τη σημασία της επιστροφής των συλλογικών συμβάσεων. Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες υπέστησαν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Αν η Ευρώπη δεν εξασφαλίσει τους όρους να συμμετέχουν τουλάχιστον στη φάση της ανάκαμψης, τότε δεν έχει μέλλον. Οι συλλογικές συμβάσεις, με αυτή την έννοια, είναι μέρος της λύσης όχι του προβλήματος. Επί πλέον, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το τέλος του προγράμματος δεν έχει ούτε οικονομική, ούτε πολιτική λογική», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως λέει, η πρόταση της κυβέρνησης είναι σαφής: «Να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 2,5%, όσο πιο γρήγορα γίνεται, και να δεσμευτούμε ότι ο δημοσιονομικός χώρος του 1% που δημιουργείται θα χρησιμοποιηθεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μειώσεις φόρων και κοινωνικών εισφορών. Επιπλέον, να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την απόδοση των μη παραμετρικών μέτρων, από φοροδιαφυγή για παράδειγμα, για κοινωνικούς σκοπούς. Ένας συμβιβασμός που έχει πολιτική και οικονομική λογική και που αμβλύνει τη λιτότητα».

Πηγή: protothema.gr