Προς bail in η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Iταλίας!

Gazzetta team
Προς bail in η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Iταλίας!
Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος η ιταλική κυβέρνηση να υποχρεωθεί να «κουρέψει» κουρέψει τους χρηματοδότες της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η ΕΚΤ απέρριψε αίτημα της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena για περισσότερο χρόνο ώστε να βρει κεφάλαια, γεγονός που μεταφέρει νέα πίεση προς την κυβέρνηση της Ρώμης, σχετικά με τη διάσωση της αρχαιότερης τράπεζας του πλανήτη.
Οι πληροφορίες που επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι η τράπεζα ζήτησε παράταση τριών εβδομάδων, ώστε να ολοκληρώσει ιδιωτική συμφωνία για σχέδιο σωτηρίας της, ύψους 5 δις. ευρώ, ωστόσο, το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ απέρριψε το αίτημα και ζήτησε από την ιταλική κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα.
Βάσει της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την τραπεζική ένωση, αν μια τράπεζα χρειαστεί διάσωση, οι αρχές αρχικά θα πρέπει να επιβάλλουν «κούρεμα» σε πιστωτές που επενδύουν σε τραπεζικό κεφάλαιο, όπως οι μέτοχοι και οι κάτοχοι των μετατρέψιμων ομολόγων και junior ομολόγων (η διαδικασία ονομάζεται «bail in», ήτοι διάσωση της τράπεζας με τα ίδια μέσα).
Η μετοχή της τράπεζας κατέρρευσε σήμερα, ενώ, πλέον εκφράζονται φόβοι ότι μια ενδεχόμενη αδυναμία ανακεφαλαιοποίησής της μπορεί να αποσταθεροποιήσει όλο το τραπεζικό σύστημα της Ιταλία και την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, την ώρα που η χώρα βρίσκεται ενώπια πολιτικής αναταραχής.
Ωστόσο, μέχρι τώρα η κυβέρνηση της Ιταλίας έχει απορρίψει το ενδεχόμενο παρέμβασής της, καθώς θέλει διακαώς να αποφύγει το bail in, ωστόσο, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο έχει ζητήσει η τράπεζα να διασωθεί με κρατικό χρήμα.

Πηγή: topontiki.gr