Το ΔΝΤ απαιτεί λήψη μέτρων 4,5 δισ. ευρώ εντός του 2016 για το 2019

Gazzetta team
Το ΔΝΤ απαιτεί λήψη μέτρων 4,5 δισ. ευρώ εντός του 2016 για το 2019
Το ΔΝΤ συναρτά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης 2,5% του ΑΕΠ για το 2019 είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αλλά πρόσθεσε ότι έχει την αίσθηση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα

Την απαίτηση του ΔΝΤ για άμεση λήψη δημοσιονομικών μέτρων 4,5 δισ. ευρώ εντός του 2016 παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017.

«Σχεδόν έχουμε κλείσει τους φάκελους της αξιολόγησης» είπε αρχικά ο υπουργός για να παραδεχθεί «μεγάλη εκκρεμότητα που παραμένει αποτελεί αναμφίβολα η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ συναρτά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης 2,5% του ΑΕΠ ή 4,5 δισ. ευρώ για το 2019. Απαιτεί προκαταβολική νομοθέτηση το 2016 για το 2019».

Ο ίδιος εξήγησε ότι «η θέση του ταμείου στηρίζεται στην εκτίμησή του ότι το 2018 - 2019 και πέρα η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να πιάσει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5%» για να προσθέσει όμως ότι «Το ίδιο εργαλείο που οδηγεί το ΔΝΤ να προβλέπει χαμηλή επίδοση το 2018 και 2019 ήταν που το οδήγησε να πει ότι το 2015 θα έχουμε έλλειμμα. Τελικά για το 2015είχαμε πλεόνασμα. Το ίδιο συνέβη και για το 2016 που καταγράφουμε υπέρβαση στόχων. Η ελληνική κυβέρνηση με ηρεμία και εμπιστοσύνη οικοδομεί συμμαχίες. Αξιοποιεί τα ρήγματα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών οργάνων και έχει την αίσθηση ότι η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα».

Ο κ. Χουλιαράκης προκειμένου να αποκρούσει τις εκτιμήσει του ΔΝΤ επισήμανε ότι η υπεραπόδοση των εσόδων για το 2016 θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι το τελευταίο τετράμηνο παρατηρείται επιστροφή καταθέσεων με ρυθμό 1 δισ. ευρώ/μήνα, υπογραμμίζοντας δε ότι τα χρήματα πηγαίνουν σε προθεσμιακούς λογαριασμούς «γεγονός που δείχνει μεσομακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία».

Ο ίδιος σημείωσε ότι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι «η ανάκτηση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας ώστε εντός 2017 να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές και το 2018 να αποβάλει την επιτροπεία. Αξιοπιστία είναι το μακροχρόνιο επιτόκιο δανεισμού. Οσο αποκτάς αξιοπιστίας τόσο πέφτει το επιτόκιο. Ο 2ος στόχος είναι να έχουμε δημοσιονομική προσαρμογή με κοινωνική δικαιοσύνη. Μεσοπρόθεσμα εντός του 2017 στόχος είναι η δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου εκεί που δεν υπάρχει με επισκόπηση δαπανών και διεύρυνση φορολογικής βάσης με επιπρόσθετα κίνητρα για χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ώστε ο προϋπολογισμός του 2018 να είναι ακόμα πιο δίκαιος».

«Προτεραιότητα μας είναι η ενίσχυση της ανάκαμψης της οικονομίας. Κλειδί είναι η άμεση ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και η ένταξη σε ταχεία σε ποσοτική χαλάρωση ώστε να μην επιστρέψει η αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία αλλά και η ελληνική οικονομία να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στην Ευρώπη και διεθνώς από θέση ισχύος»


Πηγή: protothema.gr