9 μονάδες μπροστά οι ακροδεξιοί στην Αυστρία

Gazzetta team
9 μονάδες μπροστά οι ακροδεξιοί στην Αυστρία
Το Κόμμα των Ελευθέρων συγκεντρώνει το 35% των ψηφοφόρων. Ακολουθούν με 26% οι Σοσιαλδημοκράτες.

Λίγες ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές

Δημοσκόπηση στην Αυστρία: Προβάδισμα 9 μονάδων του ακροδεξιού κόμματος

09/12/201618:50
Εκτύπωση
[Δημοσκόπηση στην Αυστρία: Προβάδισμα 9 μονάδων του ακροδεξιού κόμματος]

0
SHARES
FacebookTwitterGoogle+LinkedIn

Το Κόμμα των Ελευθέρων συγκεντρώνει το 35% των ψηφοφόρων – Ακολουθούν με 26% οι Σοσιαλδημοκράτες

Ελάχιστα εικοσιτετράωρα μετά τον επαναληπτικό γύρο των αυστριακών προεδρικών εκλογών της περασμένης Κυριακής και την ήττα του υποψηφίου του, του Νόρμπερτ Χόφερ, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης φέρεται εκ νέου –στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές– να αναδεικνύεται πρώτη πολιτική δύναμη και να διατηρεί μεγάλο προβάδισμα, σε περίπτωση που διεξάγονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία. Η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών είναι το φθινόπωρο του 2018.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εφημερίδας Εστεράιχ που δημοσιεύεται στο σημερινό της φύλλο, το Κόμμα των Ελευθέρων θα κατακτούσε την πρώτη θέση με ποσοστό 35% ενώ δεύτερο θα βρισκόταν, σε απόσταση εννέα μονάδων, στο 26%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα το οποίο ηγείται σήμερα της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα που εμφανίζεται να συγκεντρώνει 18%. Θα ακολουθούσαν κατά την ίδια δημοσκόπηση τα δύο άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Πράσινοι με ποσοστό 13% και το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ με 7%.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της δημοσκόπησης, είναι πως η ήττα του υποψηφίου του στον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών, Νόρμπερτ Χόφερ, δεν φέρεται να επηρέασε καθόλου τη στάση των ερωτηθέντων απέναντι στο Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο και σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις για λογαριασμό της εφημερίδας, σε σχέση με τις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, έφθανε στο ίδιο ποσοστό.

Από τη δημοσκόπηση διαπιστώνεται επίσης ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν κατορθώνουν «να κλείσουν την ψαλίδα» προς τους Ελεύθερους από τους οποίους, όπως ήδη και σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις, η απόσταση είναι εννέα μονάδες, ενώ η νίκη στις προεδρικές εκλογές του υποψήφιου που υποστήριζαν και πρώην αρχηγού τους δεν ευνοεί τους Πράσινους, των οποίων το ποσοστό παραμένει στο 13%.

Ο 72χρονος οικολόγος, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης και πρώην αρχηγός επί ένδεκα χρόνια του κόμματος των Πράσινων, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, είναι ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας για τα επόμενα έξι χρόνια, βάσει του τελικού αποτελέσματος που διαμορφώθηκε μετά και την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων του επαναληπτικού γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών, η οποία ολοκληρώθηκε την Τρίτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του αυστριακού υπουργείου Εσωτερικών, ο ανεξάρτητος υποψήφιος που υποστηριζόταν από τους Πράσινους, Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, συγκέντρωσε 2,47 εκατομμύρια ψήφους ή ποσοστό 53,8%, ο αντίπαλός του και υποψήφιος του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, ο υπαρχηγός του και ως τώρα δεύτερος αντιπρόεδρος της αυστριακής Βουλής, Νόρμπερτ Χόφερ, 2,12 εκατομμύρια ψήφους ή 46,2%.

Η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων ανήλθε ως εκ τούτου στον επαναληπτικό σε περίπου 350.000 ψήφους, ή 7,6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ κατά τον δεύτερο γύρο της 22ας Μαίου στον οποίο ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν είχε αναδειχθεί νικητής αλλά το αποτέλεσμα ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο έπειτα από προσφυγή του Κόμματος των Ελευθέρων, η διαφορά τους ήταν μόλις 31.000 ψήφοι και τα ποσοστά τους, 50,3% και 49,7%, αντίστοιχα.

Ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, ο όγδοος ομοσπονδιακός πρόεδρος της μεταπολεμικής Αυστρίας και ο πρώτος οικολόγος που αναλαμβάνει το ύπατο αξίωμα σε χώρα της Ευρώπης, θα ορκιστεί την 26η Ιανουαρίου, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του διαδεχόμενος τον εδώ και δώδεκα χρόνια ομοσπονδιακό πρόεδρο της χώρας Χάιντς Φίσερ.

Πηγή: protothema.gr