O Φίλης ουσιαστικά είπε ότι η Εκκλησία τον «έβγαλε» εκτός Κυβέρνησης

Gazzetta team
O Φίλης ουσιαστικά είπε ότι η Εκκλησία τον «έβγαλε» εκτός Κυβέρνησης
Επίθεση εξαπέλυσε για άλλη μια φορά ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στην κυβέρνηση και την Εκκλησία, μιλώντας πριν από λίγο στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Ο κ. Φίλης είπε ότι δεν είναι δυνατόν να υποκλινόμαστε στην εκκλησιαστική εξουσία και να αφήνουμε τη δυνατότητα στους εκκλησιαστικούς ανώτατους παράγοντες να παρεμβαίνουν στη συγκρότηση κυβερνήσεων και προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία.

«Βλέπουμε σε διάφορες περιοχές, στη βάση υπαρκτών προβλημάτων που πρέπει να προσέξει η κυβέρνηση, να διαμορφώνονται μέτωπα ανάμεσα σε χρεοκοπημένους πολιτευτές, σε δημάρχους οι οποίοι υπάρχουν για να χαϊδεύουν αυτιά και σε εκκλησιαστικούς παράγοντες. Όλοι αυτοί κερδοσκοπούν με στόχο την επάνοδο στην εξουσία, αλλά ποια εξουσία; Έτσι θα φτιάξουμε τη νέα Ελλάδα; Με τέτοιες αξίες και τέτοια ιδανικά; Το κεντρικό ζήτημα, πέρα από το οικονομικό θέμα, είναι με ποιες αξίες θα υπάρξει έξοδος από την κρίση. Η εργασία είναι προφανώς μια αξία τέτοια και η δημοκρατία. Αλλά είναι δυνατόν να αφήσουμε στο απυρόβλητο αυτής της δύσκολης μάχης εξουσίες οι οποίες ευθύνονται και αυτές για τη σημερινή κρίση; Όπως είναι η εκκλησιαστική εξουσία; Είναι δυνατόν να υποκλινόμαστε να αφήνουμε, όσο αφήνουμε, με διάφορους συμβολικού τύπου κινήσεις- ελπίζω να μην είναι και ουσιαστικές κινήσεις στο μέλλον- τη δυνατότητα στους εκκλησιαστικούς ανώτατους παράγοντες να παρεμβαίνουν στη συγκρότηση κυβερνήσεων και προγραμμάτων σπουδών στα σχολεία;», σημείωσε.

Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και στα εθνικά ζητήματα σημειώνοντας: «Έχουν ξαναρχίσει οι συζητήσεις για το Κυπριακό. Οι συνομιλίες με το Καστελόριζο και εννοώ την πρόσφατη εμπειρία, δεν είναι δυνατό να πάνε μαζί και είναι ευθύνη της κυβέρνησης η οποία προγραμματικά, αξιακά, δημοκρατικά έχει αναλάβει την ευθύνη της συνεργασίας με την κυπριακή κυβέρνηση, είναι ευθύνη να διασφαλίσει πλαίσιο ώστε οι συνομιλίες να εξελιχθούν κατά τον καλύτερο τρόπο χωρίς βιασύνη και χωρίς παλινδρόμηση σε εθνικιστικά στερεότυπα».

Για όσους διακινούν σενάρια εκλογών είπε ότι «βιάζονται να ράψουν υπουργικά κοστούμια αλλά θα παραμείνουν τα κοστούμια τους στην γκαρνταρόμπαγια πολύ καιρό».

Πηγή: newsbeast.gr