Δεν εκδίδονται στην Τουρκία οι δυο τελευταίοι Τούρκοι αξιωματικοί

Gazzetta team
Δεν εκδίδονται στην Τουρκία οι δυο τελευταίοι Τούρκοι αξιωματικοί
Τη μη έκδοση των δυο τελευταίων Τούρκων αξιωματικών, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, αίροντας παράλληλα και την προσωρινή τους κράτηση.

Νωρίτερα, με μια αγόρευση που προκάλεσε αίσθηση, τη μη έκδοση των δυο αξιωματικών πρότεινε και ο εισαγγελέας της έδρας, Γιώργος Βούλγαρης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός αφού αναφέρθηκε στην δημοκρατική παράδοση της Ελλάδας σε αντιδιαστολή με ό,τι συμβαίνει στην Τουρκία όπου όπως είπε καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα και σε τίποτα το πολίτευμα της δεν θυμίζει την Αθηναϊκή δημοκρατία την εποχή του Κλεισθένη, κάλεσε τους δικαστές να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ορθώνοντας το ανάστημα τους όπως άλλοι συνάδελφοι τους έκαναν στο παρελθόν. "Εσείς" τους είπε " είστε δικαστές, όχι διπλωμάτες και πρέπει να ακούσετε τη συνείδηση σας". Χαρακτήρισε δε αόριστο το αίτημα των Τουρκικών Αρχών.

"Καλείστε να βγάλετε απόφαση σε μία ιδιαίτερη περίπτωση που είναι πολύ πιθανό ελάχιστοι συνάδελφοι σε όλη τους της καριέρα να τους τύχει τέτοια υπόθεση. Τα κράτη για να πατάξουν το έγκλημα έχουν υπογράψει μεταξύ τους συμβάσεις περί εκδόσεων . Δυστυχώς ή ευτυχώς ,ευτυχώς κατ εμέ, αυτή η χώρα έχει διδάξει πολλά για τα ανθρώπινα δικαιώματα ,τη δημοκρατία. Πρώτη χώρα είμαστε που ασχολήθηκε με την έννοια άσυλο. Αντικειμενικά αν αυτοί έχουν διαπράξει αδικήματα πρέπει να τους εκδώσουμε . Αλλά ποια χώρα τους ζητάει; Χώρα με ελευθερία του Τύπου, που διδάσκει με τη δημοκρατία της; Ποιός τους γυρεύει; Υπάρχει κάποιος στην Ελλάδα ή στον πολιτισμένο κόσμο που πιστεύει ότι η κατάσταση στην Τουρκία θυμίζει την αθηναϊκή δημοκρατία στην εποχή του Κλεισθένη; Εγγυάται κάποιος για τη δημοκρατία και τη δίκαιη δίκη όσων δικάζονται; Ακούσαμε ότι καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι γίνεται πογκρόμ κατά ανθρώπων που δεν είναι αρεστοί. Όλα αυτά θυμίζουν χώρα που θέλει να μπει στην ΕΕ; Τότε γιατί σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις; Ποια δικαστήρια θα τους δικάσουν; Αυτά τα δικαστήρια που έχουν απολύσει δικαστές και προσέλαβαν άλλους; Που θα πάτε να τους δώσετε; Εδώ ακούμε ότι ενδεχομένως επιτραπεί ξανά η θανατική ποινή. Η Ελλάδα εδώ και 200 χρόνια δεν είναι βιλαέτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τακτικές τύπου Αλή Πασά που ακρωτηριάζουν, βιάζουν , αποκεφαλίζουν έχουν εκλείψει. Ανήκουμε στην Ευρώπη. Προασπίζουμε τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δίκαιη δίκη.

Αν τέλεσαν αδίκημα να δικαστούν ,να τιμωρηθούν, αλλά να τύχουν μίας δίκαιης δίκης. Αν αποφασίσετε να εκδοθούν είστε σίγουροι ότι δεν θα τύχουν βασανιστηρίων; Πόσες φορές το ευρωπαϊκό δικαστήριο δεν έχει καταδικάσει την Τουρκία για τέτοια πράγματα;

Η Επιτροπή Ασύλου που απέρριψε το αίτημά τους λέει ότι γίνονται βασανιστήρια .Ναι μεν τα δέχεται, αλλά τους εκδίδει...

Βρετανικά και γερμανικά δικαστήρια ίσως καθ υπερβολή αποφασίζουν να μην εκδώσουν στην Ελλάδα τους εκζητούμενους γιατί κατά την κρίση τους οι ελληνικές φυλακές έχουν κελιά υπεράριθμα και δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ώστε να μην υποστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση .

Αυτό μπορεί να συγκριθεί με όσα ακούστηκαν στην αίθουσα αυτή;

Έχω την εντύπωση ότι υπάρχουν πάρα πολλές πιθανότητες να υποστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Σε αυτά τα έδρανα έχουν περάσει μεγάλες προσωπικότητες δικαστών και εισαγγελέων που έμειναν στην ιστορία γιατί δεν σκέφτηκαν το ρεύμα, αλλά μόνο οδηγό είχαν τη συνείδησή τους. Πέρασε ένας Τερτσέτης, ένας Πολυζωίδης και χωρίς να φοβούνται πήγαν κόντρα στο ρεύμα. Έχω την εντύπωση ότι πρέπει να ακολουθήσετε τα χνάρια τους. Ακούγοντας τη συνείδησή σας να απορρίψετε το αίτημα της Τουρκίας. Μα θα μου πείτε ότι οι διεθνείς σχέσεις τί θα γίνουν; Βαρέθηκα σε αυτή τη χώρα να ακούω για τις διεθνείς και διμερείς σχέσεις. Εσείς δεν είστε διπλωμάτες και δεν έχετε διχαλωτή γλώσσα. Είστε δικαστές και πρέπει να ακούσετε τη συνείδησή σας.

Είναι αόριστο το αίτημα και δεν προκύπτει ότι τέλεσαν τα αδικήματα. Σας καλώ ,σας παρακαλώ να απορρίψετε το αίτημα .", κατέληξε ο κ. Βούλγαρης.

"ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ"

Νωρίτερα οι εκζητούμενοι, ζητώντας από το δικαστήριο να μην τους εκδώσει, υποστήριξαν ότι στη Τουρκία δεν υπάρχει δικαιοσύνη, γίνονται βασανιστήρια και πως αν επιστρέψουν κινδυνεύει η ζωή τους. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Φιράντ Μεσούντ, ο ένας από τους δυο εκζητούμενους "Υπήρχαν άνθρωποι που τους πέταξαν στον Βόσπορο. Αποφασίσαμε να έρθουμε στην Ελλάδα γιατί είναι χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Εκεί δεν είχαμε καμία τύχη ,δεν μπορούσαμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες.

Δικαστής : Τι θα συμβεί αν το δικαστήριο αποφασίσει την έκδοσή σας;

-Είμαι 100% σίγουρος πως αν εκδοθώ θα υποστώ βασανιστήρια. Παρά πολύς κόσμος δίνει τέλος στη ζωή του μέσα στη φυλακή."

Από την πλευρά του ο δεύτερος εκζητούμενος Ουγκουρ Οταν υποστήριξε ότι είναι αθώοι και πως δεν έχουν καμιά σχέση με το πραξικόπημα. Άλλωστε, είπε, όταν έγινε η απόπειρα, βρισκόντουσαν στην Κωνσταντινούπολη, 700 χλμ μακριά από την Μαρμαριδα.

"Φοβάμαι να γυρίσω στην Τουρκία. Θα υποστώ βασανιστήρια , υπάρχει άμεσος κίνδυνος επαναφοράς της θανατικής ποινής... Αν εκδοθώ στην Τουρκία δεν θα δικαστώ δίκαια... Δεν έχω καμία σχέση με το πραξικόπημα. Πήγαμε με το ελικόπτερο στην Πόλη να περισυλλέξουμε τραυματίες αλλά δεχθήκαμε βολές. Φοβηθήκαμε και φύγαμε. Φοβηθήκαμε ότι επειδή είμαστε στρατιωτικοί θα μας υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Πήραμε το ελικόπτερο και ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας."

Οι δικηγόροι των δυο Τούρκων αξιωματικών Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, σημείωσαν στις αγορεύσεις τους ότι εάν εκδοθούν είναι βέβαιο ότι κινδυνεύει η ζωή τους, τονίζοντας επίσης ότι στη προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχουν ούτε τα στοιχειά εναντίον τους.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΦΕΣΗ

Την ίδια ώρα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Αντώνης Λιόγας, άσκησε έφεση και κατά του απαλλακτικού σκέλους της απόφασης που αφορούσε τους άλλους τρεις εκζητούμενους, για τους οποίους οι δικαστές έκριναν ότι πρέπει να εκδοθούν για τρία από τα τέσσερα αδικήματα που τους ζητούσαν οι Τούρκοι και όχι για την απόπειρα δολοφονίας του Προέρδου Ερντογάν.

Η τελική απόφαση για την τύχη των Τούρκων αξιωματικών θα ληφθεί από το ποινικό τμήμα του Άρειου Πάγου που θα κρίνει συνολικά όλα τα θέματα.

Πηγή: enikos.gr