«Το προσφυγικό απειλεί την Ελλάδα», λέει η Politico

Gazzetta team
«Το προσφυγικό απειλεί την Ελλάδα», λέει η Politico
Όπως αναφέρει επίσης το "Politico", η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι αιτούντες άσυλο θα αντιμετωπίζονται με πλήρη σεβασμό με βάση την νομοθεσία της ΕΕ.

Η Κομισιόν θα δώσει σήμερα προθεσμία στην χώρα μας για να καθορίσει το μεταναστευτικό της σύστημα και να συνεχίζει να λαμβάνει αιτούντες άσυλο από τον Μάρτιο του επόμενου έτους, το οποίο θα βάλει τέλος στην απαλλαγή της από τους "κανόνες του Δουβλίνου" της ΕΕ για το άσυλο.

Οι μεταφορές από άλλες χώρες της ΕΕ προς την Ελλάδα ανεστάλησαν το 2011, καθώς, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκριναν ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα για αιτούντες άσυλο ήταν απαράδεκτες, σχολιάζει το "Politico" και προσθέτει: " Mία νέα 17σέλιδη πρόταση της Κομισιόν που θα εγκριθεί σήμερα και βρίσκεται στην κατοχή του Politico γράφει μεταξύ άλλων : "Προτείνεται η μεταφορά αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα... να συνεχιστεί."

Όπως αναφέρει επίσης το "Politico", η Ελλάδα θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι αιτούντες άσυλο θα αντιμετωπίζονται με πλήρη σεβασμό με βάση την νομοθεσία της ΕΕ, αλλά με δεδομένο τις ελλείψεις στο ελληνικό σύστημα ασύλου θα εξακολουθεί να υπάρχει μια εξαίρεση στην περίπτωση των «ευάλωτων αιτούντων» όπως οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, αναφέρει το σχετικό έγγραφο.

Οι υπάλληλοι της Επιτροπής ανέφεραν ότι οι Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν επίσης σχέδιο εντός της ημέρας για να βοηθήσουν την Ελλάδα να "αποφορτίσει" τα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της αίτησης για άλλες χώρες της ΕΕ επιταχύνοντας την διαδικασία μετεγκατάστασης και να λάβουν τουλάχιστον 2.000 μετανάστες από την Ελλάδα μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Αυτός θα ήταν ο διπλάσιος αριθμός των μετεγκαταστάσεων, το Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαικής Επιτροπής.


Πηγή: thetoc.gr