Ο Σπύρος Σούλης Σχεδίασε μια από τις Μεγαλύτερες Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Ευρώπη (pics)

Gazzetta team
Ο Σπύρος Σούλης Σχεδίασε μια από τις Μεγαλύτερες Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Ευρώπη (pics)
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Spiros Soulis - The Design Studio με πρωταρχικό στόχο την υψηλή ποιότητα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες μιας πρωτοποριακής μονάδας αναπαραγωγής, σχεδίασε και υλοποίησε το Institute of Life μία από τις μεγαλύτερες μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στην Ευρώπη όπου στεγάζεται μέσα στο ΙΑΣΩ, την κορυφαία Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική της Ελλάδος.

Άξιο λόγου δεν είναι μόνο η δημιουργία του ινστιτούτου αλλά και ο σκοπός για το οποίο δημιουργήθηκε. Η ελπίδα που μπορεί το ινστιτούτο να προσφέρει σε χιλιάδες ζευγάρια ανάμεσά μας, και που ήδη το κάνει από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα υλικό και χειροπιαστό.

Το να φέρνεις ένα παιδί στον κόσμο θεωρείται μεγάλη χαρά. Το να μπορείς όμως αυτή τη χαρά να τη δίνεις σε ζευγάρια που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες μέχρι να τα καταφέρουν είναι το υπέρτατο μεγαλείο της επιστήμης.

thehomeissue_iaso3

Οι κατασκευές από φυσικά και οργανικά υλικά που συναντά κανείς κατά την είσοδό του στο Institute of Life δίνουν κίνηση στον χώρο διαχωρίζοντάς τον μακράν από τις ψυχρές εισόδους νοσοκομειακών μονάδων.

Η δημιουργία της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life, δημιουργήθηκε χάρη στο όραμα της ομάδας των δέκα κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων του χώρου, η οποία αποτελείται από τους Ψαθά Παναγιώτη, Βασιλόπουλο Ιωάννη, Ζερβομανωλάκη Ιωάννη, Κωσταρά Κωνσταντίνο, Πολύζο Παναγιώτη, Βλάχο Νικόλαο, Γρηγοράκη Στυλιανό, Κοντόπουλο Γεώργιο, Προκοπάκη Θωμά, Δεδούλη Ευάγγελο και Δημητρόπουλο Κωνσταντίνο και βασίστηκε στην κοινή βούληση τους για καινοτομία με τη χρήση βέλτιστων πρακτικών και μεθόδων, ώστε να καθιερωθεί το Institute of Life ως Κέντρο Αριστείας όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Γήινες αποχρώσεις και ζεστά υλικά.

Τα έπιπλα στους διάφορους χώρους αναμονής είναι ιδιαίτερα μοντέρνα σε γήινες αποχρώσεις με ζεστά υλικά και φιλικές υφές. Η διάταξη τους είναι προσεγμένη με στόχο να μην αποτελούν φράγματα της κίνησης επί του χώρου.

Το Institute of Life είναι η πρώτη Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στη χώρα μας, που φέρει πιστοποίηση «Temos international» για την ποιότητα των εγκαταστάσεων, των υπηρεσιών και του Ανθρώπινου Δυναμικού της. Το σύστημα πιστοποίησης «Temos», αποτελεί το μοναδικό σύστημα πιστοποίησης Ιατρικών Υπηρεσιών στον κόσμο, το οποίο εστιάζει στη διαχείριση των Διεθνών Ασθενών (INTERNATIONAL PATIENTS) και τον Ιατρικό Τουρισμό (MEDICAL TOURISM).

thehomeissue_iaso11-540x354

Ο χώρος της υποδοχής παραπέμπει σε αυτό της ρεσεψιόν ενός πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος με ιδιαίτερη φωτιστική επέμβαση και έντονα στοιχεία γραμμικής προσέγγισης.

Οι εγκαταστάσεις του Institute of Life σχεδιάστηκαν με βάση τη φιλοσοφία της δημιουργίας ενός ζεστού και βιώσιμου χώρου σε γήινες αποχρώσεις με πλήρη αξιοποίηση φυσικών και οργανικών υλικών και υπέροχους φωτισμούς που ζωντανεύουν το χώρο με κύριο στόχο τη δημιουργία του απόλυτου αισθήματος φιλοξενίας και οικειότητας ανάμεσα στους ασθενείς και το ιατρικό δυναμικό προσωπικό του Institute of Life.

Συνδυασμός μάρμαρου και ξύλου ως κύρια υλικά.

Οι γήινες αποχρώσεις των επίπλων αποτελούν μία ομοιόμορφη συνέχεια των γήινων αποχρώσεων του χώρου και των φυσικών και οργανικών υλικών. Οι φωτιστικές πηγές δεν περιορίζονται μονά επί της οροφής αλλά λαμβάνουν εξίσου πρωταγωνιστικό ρόλο και σε άλλα σημεία δημιουργώντας χαρούμενα παιχνιδίσματα φωτός.

Ως βασικός άξονας του σχεδιασμού τέθηκε η ανάδειξη της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους ασθενείς με το επιστημονικό προσωπικό και η αίσθηση γαλήνης και ηρεμίας που δημιουργείται περισσότερο σε χώρους χαλάρωσης. Ο φιλικός σχεδιασμός των εγκαταστάσεων παραπέμπει περισσότερο σε αυτή μιας πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας παρά σε απρόσωπο και ψυχρό νοσοκομειακό χώρο.

Διαφάνειες σε ξύλινα πλαίσια με φωτοσκιάσεις.

Οι φωτισμοί επί του χώρου δεν έχουν μόνο ανάγκη ύπαρξης καθώς αποτελούν συνέχεια του περιβάλλοντος χώρου προσδίδοντας παράλληλα τη διαφάνεια και την αγνότητα που αναλογεί στο σκοπό ύπαρξης του ινστιτούτου.

Διακριτικός διαχωρισμός και φωτιστική ισορροπία.

Η διακόσμηση του χώρου είναι φιλική προς τους επισκέπτες και η λιτότητά της αποπνέει πλούτο. Οι γήινες αποχρώσεις τον επίπλων συνδυάζονται άρρηκτα με αυτές των φυσικών υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί.

Η αρχιτεκτονική επέμβαση προχώρησε στην υλοποίηση ενός εξαιρετικού κοινόχρηστου χώρου υποδοχής και κυκλοφορίας σε γραμμική διάταξη και με δυναμικά σχήματα, που είχε ως κύρια χαρακτηριστικά τη διαπερατότητα χρησιμοποιώντας το ξύλο και τις διαφάνειες με διαφορετικές τεχνοτροπίες.

Χρήση σύγχρονων υλικών επιτοίχιας επένδυσης.

Σε έναν από τους χώρους αναμονής συναντάμε άνετα έπιπλα, σε λιτή γραμμή και γήινες αποχρώσεις που συνδυάζονται με τα πολυτελή υφάσματα των κουρτινών και την αντίστοιχης χρωματικής παλέτας επιτοίχιας επένδυσης.

Τα επιμέρους ιατρεία και αίθουσες εξετάσεων του κέντρου αναπαραγωγής, που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν εξολοκλήρου από το Spiros Soulis - The Design Studio, αποδίδουν ένα φιλικό και άνετο περιβάλλον για όλους. Άλλωστε η διακριτικότητα, η αναγνώριση των διαφορετικών αναγκών και η ασφάλεια που παρέχετε από το Ιατρικό Προσωπικό του Institute of Life δε θα μπορούσαν να πλαισιωθούν σχεδιαστικά διαφορετικά απ’ ότι στην πραγματικότητα έγινε.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου όμως μονάχα περηφάνια και χαρά μπορεί να γεμίσει τη ψυχή των σχεδιαστών της καθώς μέσω του συγκεκριμένου έργου δίνεται η δυνατότητα σε πολλά ζευγάρια, εντός και εκτός Ελλάδος, να ζήσουν τη δική τους μοναδική εμπειρία για μια άσβεστη ελπίδα αγάπης.

Πηγή: spirossoulis.com