Οι Γερμανοί βουλευτές ζητούν αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα

Gazzetta team
Οι Γερμανοί βουλευτές ζητούν αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα
Νέα αναταραχή στους κόλπους των συγκυβερνώντων χριστιανικών κομμάτων φέρεται να προκαλεί η εκκρεμούσα συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, υποστηρίζει η Bild.

Σύμφωνα με τη λαϊκή εφημερίδα, συντηρητικοί πολιτικοί αντιδρούν στο ότι παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν θα διασφαλιστεί εντός της τρέχουσας χρονιάς. Βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ και του αδελφού κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας εμφανίζονται οργισμένοι, ζητώντας ακόμη και την αποχώρηση της Γερμανίας από το ελληνικό πρόγραμμα.

Η εφημερίδα παραθέτει μεταξύ άλλων δηλώσεις του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU Μίχαελ Φουξ, ο οποίος τονίζει ότι «το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει. Έτσι έχει συμφωνηθεί!». Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ισχυρής πτέρυγας των Χριστιανοδημοκρατών που εκφράζουν τον μικρομεσαίο επιχειρηματικό κόσμο Κρίστιαν φον Στέτεν φέρεται να ξεκαθαρίζει ότι εάν δεν συμμετάσχει το ΔΝΤ η Γερμανία θα πρέπει να εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα.

Τέλος, ο ειδικός των Χριστιανοκοινωνιστών για χρηματοοικονομικά ζητήματα έκανε λόγο για «όργιο βαυκαλισμού», το οποίο «δεν μπορούν να εξακολουθήσουν να δέχονται» οι βουλευτές, γράφει η Bild.

Για «ανεκπλήρωτη υπόσχεση» του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τόσο με τεχνογνωσία όσο και με χρήματα, κάνει λόγο σε σχόλιό της η Handelsblatt. Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ σημειώνει ότι «δεν μπορεί να εκτιμηθεί το πότε και το πως θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας». Ως εκ τούτου, σημειώνει η Handelsblatt, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι «ορισμένοι βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης γίνονται νευρικοί και πιέζουν για τήρηση της δέσμευσης. Πάντως έχουν εκταμιευθεί στο μεταξύ πάνω από 30 δις ευρώ του προγράμματος διάσωσης, ενώ το ήμισυ της τριετούς διάρκειάς του έχει παρέλθει. Το γερμανικό κοινοβούλιο δεν πρόκειται μάλλον να εγκρίνει την εκταμίευση άλλης δανειακής δόσης αν δεν επικρατεί σαφήνεια σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Ο σχολιαστής της Handelsblatt επισημαίνει ότι η διαμάχη γύρω από τη συμμετοχή του Ταμείου μαίνεται από το ξεκίνημα του ελληνικού προγράμματος και «μέχρι σήμερα δεν μπορεί να διακρίνει κανείς πως μπορεί να λυθεί. Αντιθέτως: όσο περισσότερο πλησιάζουν οι γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές τόσο λιγότερο μπορεί να υποχωρήσει ο Σόιμπλε. Τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα (σ.σ. όπως απαιτεί το ΔΝΤ) δεν είναι δημοφιλή. Και ο γερμανός υπουργός τα έχει αποκλείσει κατηγορηματικά», γράφει η Handelsblatt για να κλείσει με την εξής παρατήρηση: «Με τη διαρκή αθέτηση των δεσμεύσεών της η κυβέρνηση στην Αθήνα αποτέλεσε τα προηγούμενα χρόνια αιτία διαρκούς αντιπαράθεσης με τους δανειστές της. Αυτή την ώρα όμως τσακωμένοι μεταξύ τους είναι προ πάντων οι δανειστές».

Πηγή: iefimerida.gr