Ο Σόιμπλε φέρνει το ΔΝΤ μαζί με πρόσθετα μέτρα φωτιά για την Ελλάδα

Gazzetta team
Ο Σόιμπλε φέρνει το ΔΝΤ μαζί με πρόσθετα μέτρα φωτιά για την Ελλάδα
«Θα παίξουν στον Τσίπρα το ίδιο παιχνίδι που έπαιξαν στον Σαμαρά» αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο iefimerida, αποτιμώντας το Eurogroup της Δευτέρας, το οποίο σύμφωνα με την άποψη τους εξελίχθηκε πολύ άσχημα για την ελληνική υπόθεση.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ομόλογοι του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που έχουν εκφράσει κατά καιρούς φιλικές θέσεις προς την Αθήνα, δεν έκρυβαν τον προβληματισμό τους αλλά και τον αιφνιδιασμό τους από την απόλυτη στάση που κράτησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη διάρκεια του Eurogroup. «Έχει δυσκολέψει το πράγμα. Έχει σοβαρέψει η κατάσταση», φέρονται ότι δήλωναν σε πηγαδάκια μετά από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, όπου λίγο έλειψε να καταλήξει σε ένα ανακοινωθέν με μέτρα για τις συντάξεις και τη φορολογία εισοδήματος.

Το πρόβλημα για την Αθήνα είναι ότι όλοι, λίγο ως πολύ, θέλουν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα κι αυτό σημαίνει ότι «τραβώντας» το Ταμείο, φέρνουν και τις θέσεις του, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις για μέτρα- φωτιά, προκειμένου να επιτευχθούν οι υψηλοί στόχοι πλεονασμάτων, που απαιτεί το Βερολίνο. Κι εδώ ακριβώς είναι η παγίδα που στήνει ο Σόιμπλε. Αν η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει τα μέτρα που ζητά το Ταμείο ή έστω κάποια από αυτά τα μέτρα, τότε το Χρέος- σύμφωνα με το σκεπτικό του Βερολίνου και των «δορυφόρων» του- θα καταστεί βιώσιμο λόγω των υψηλών πλεονασμάτων σε βάθος χρόνου κι ως εκ τούτου δεν θα χρειαστούν μέτρα ελάφρυνσης, πέρα από τα μέτρα διαχείρισης του επιτοκιακού ρίσκου που ανακοίνωσε ήδη ο ESM. Όπως σημειώνουν οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές, πρόκειται για το ίδιο ακριβώς σκηνικό που είχε στηθεί σε βάρος της κυβέρνησης Σαμαρά.

Από τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων είναι οφθαλμοφανής η παραδοξότητα να θέλουν οι Ευρωπαίοι μόνο τις θέσεις του ΔΝΤ για τα μέτρα που οφείλει να λάβει η Αθήνα και όχι τις θέσεις του για την ανάγκη πιο δραστικών μέτρων για το Χρέος, κάτι που παραδέχονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις και γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Ωστόσο απέναντι σε αυτήν την παραδοξότητα η Αθήνα εμφανίζεται πρακτικά αδύνατο να αντιδράσει και αυτό έγινε εμφανές στις πρώτες αμήχανες κυβερνητικές αντιδράσεις.

Εν αναμονή των επικεφαλής του Κουαρτέτου μέσα στην επόμενη εβδομάδα για ένα 10ήμερο εφιαλτικών διαπραγματεύσεων, όπου αναμένονται αδιέξοδες συζητήσεις για το αν και πόσα μέτρα πρέπει να πάρει η Αθήνα, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να παίξει το χαρτί της πολιτικής διαπραγμάτευσης στη Σύνοδο Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου, επικαλούμενος το ενδεχόμενο πολιτικών αναταράξεων ή και εκλογών στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι συνταχθούν πίσω από το ΔΝΤ.
Όπως επισημαίνουν, όμως, ευρωπαϊκές πηγές στο iefimerida, οι συσχετισμοί δυνάμεων έχουν, πλέον, αλλάξει και οι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού σύμμαχοι της Ελλάδας, είτε έχουν αποχωρήσει (Ρέντσι) ή πρόκειται λίαν συντόμως να… κουνήσουν μαντήλι (Ολάντ), αφήνοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό εκτεθειμένο στις ορέξεις του υπουργού Οικονομικών της Ανγκελα Μέρκελ…

Πηγή: iefimerida.gr