Ο Βενιζέλος ζητά εξηγήσεις από τον ΥΠΟΙΚ για την λίστα Μπόργιανς

Gazzetta team
Ο Βενιζέλος ζητά εξηγήσεις από τον ΥΠΟΙΚ για την λίστα Μπόργιανς
Απορρίφθηκε η πρότασή του στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Να κληθεί ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τα φερόμενα ως στοιχεία από την λίστα Μπόργιανς, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Documento, ζήτησε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «φήμες και ατεκμηρίωτεςς πληροφορίες για την λίστα Μπόργιανς», οι οποίες περιλαμβάνονται στο επίμαχο δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής και πρότεινε η Επιτροπή να ζητήσει τα εν λόγω στοιχεία και επιπλέον να καλέσει τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών ή αναπληρωτή υπουργό προκειμένου να δώσει σχετικές διευκρινήσεις. «Δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται δήθεν εμπιστευτικά στοιχεία για να τροφοδοτείται δημοσιογραφική αλητεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι γίνεται επίκληση πληροφοριών που είναι εμπιστευτικές και βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης και μόνο, άρα να ελεγχθεί πώς διέρρευσαν αυτές. Μάλιστα αναφερθείς στην συγκεκριμένη εφημερίδα έκανε λόγο για «έντυπο με προφανείς διασυνδέσεις με την κυβέρνηση».

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν μπορεί κάθε φορά που δημοσιεύονται ψέματα ή υπάρχει παραπληροφόρηση, να καλούνται στην Επιτροπή Θεσμών οι υπουργοί της κυβέρνησης για να δώσουν εξηγήσεις. Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, απαντώντας στο αίτημα του κ. Βενιζέλου, αντέτεινε ότι «θα ήταν ίσως πιο λειτουργικό να ζητήσουν (οι ενδιαφερόμενοι) από τον υπουργό να το διαψεύσει στη Βουλή με ερώτηση». Κάθε τι άλλο «θα είναι αναντίστοιχο με την σημασία του θέματος», παρατήρησε, σημειώνοντας ότι μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου «θα δοθεί πανηγυρικός χαρακτήρας στην διάψευση». Η ίδια εξάλλου, όπως ανέφερε, αποκλείει να έχουν δοθεί τα εμφανιζόμενα ως στοιχεία της λίστας Μπόργιανς από τον υπουργό Οικονομικών, οπότε με την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου «θα τεθεί θέμα να το ερευνήσει». Η πρόταση Βενιζέλου απορρίφθηκε από τα μέλη της Επιτροπής.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ ζήτησε να κληθούν και οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων των δικαστών, καθώς, όπως τόνισε με αφορμή την πρόσφατη συγκρότηση νέας ένωσης, «δεν μπορεί η ενεργός ηγεσία της Δικαιοσύνης να είναι ταυτόχρονα και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι ή πάτρωνες των συνδικαλιστών». «Η δημιουργία νέας Ένωσης δημιουργεί τεράστια προβλήματα και ένταση στο χώρο της Δικαιοσύνης διότι πλήττει το στάτους των δικαστικών λειτουργών», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος και πρότεινε να κληθούν τα προεδρεία των Δικαστικών Ενώσεων, κάτι όμως που απορρίφθηκε.


Πηγή: tovima.gr