H αλήθεια για τον περιβόητο βιασμό στο «Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι»

Gazzetta team
H αλήθεια για τον περιβόητο βιασμό στο «Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι»
Σάλος έχει προκληθεί στην παγκόσμια κοινή γνώμη μετά που «βγήκε» στην επιφάνεια μια συνέντευξη του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι στην οποία έδινε εξηγήσεις για τη διαβόητη σκηνή βιασμού στην ταινία «Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι».

Συγκεκριμένα είχε αναφέρει πως «το σκέφτηκαμε με τον Μπράντο το προηγούμενο πρωί και δεν ενημερώσαμε τη Μαρία Σνάιντερ γιατί θέλαμε η αντίδραση της να είναι αυθεντική».

Αστέρες του Χόλιγουντ, η κοινή γνώμη καθώς και η ίδια η Σνάιντερ (σε συνέντευξη της πριν πεθάνει το 2011) θεώρησαν το γεγονός ισάξιο με βιασμό και κατηγόρησαν τόσο το σκηνοθέτη όσο και τον Μάρλον Μπράντο.

Ο Μπερτολούτσι θέλησε να απαντήσει στις κατηγορίες και εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία ανέφερε:

«Πολλά χρόνια πριν, στο Cinémathèque Française, κάποιος μου ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για τη διαβόητη βιασμού με το βούτυρο. Ξεκαθάρισε, αλλά τώρα βλέπω πως ίσως δεν ήμουν αρκετά ξεκάθαρος, πως αποφασίσαμε με τον Μπράντο να χρησιμοποιήσουμε βούτυρο και αυτό ήταν αυτό που αποκρύψαμε από τη Μαρία. Θέλαμε την αυθόρμητη αντίδραση της στην ακατάλληλη χρήση του βουτύρου. Εκεί έγκειται η παρεξήγηση. Κάποιος πίστεψε και προφανώς ακόμα πιστεύει πως η Μαρία δε γνώριζε το βίαιο περιεχόμενο της σκηνής. Αυτό είναι λάθος. Η Μαρία ήξερε τα πάντα, γιατί είχε διαβάσει το σενάριο, όπου υπήρχε αναλυτική περιγραφή της σκηνής. Η μόνη παραλλαγή ήταν η χρήση του βουτύρου. Αυτό ήταν, όπως έμαθα πολλά χρόνια μετά, αυτό που έθιξε τη Μαρία. Όχι η βία της σκηνής, για την οποία γνώριζε από το σενάριο».

Πηγή: topontiki.gr