Στον αέρα εργασιακά και Β' αξιολόγηση

Gazzetta team
Στον αέρα εργασιακά και Β' αξιολόγηση
Χωρίς πολιτική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και τα εργασιακά, αλλά με μία μεσοβέζικη λύση για το χρέος - καθώς εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα- η κυβέρνηση έσπευσε χθες να πανηγυρίσει κάνοντας λόγο για «εθνική επιτυχία».

Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για το θετικό αυτό γεγονός, εξηγώντας στο Iefimerida ότι με την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος γίνεται ένα πρώτο βήμα για την έξοδο της χώρας στις αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ωστόσο, η άλλη όψη του νομίσματος, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του Eurogroup καταδεικνύει τα εξής δυσοίωνα στοιχεία: Πρώτον, o στόχος για πλεονάσματα της τάξεως του 3,5% όχι μόνο δεν εγκαταλείπεται, αλλά θεωρείται και δεδομένος για ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα. Δεύτερον, ο πρόεδρος του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση για έλαφρυνση χρέους μέχρι το 2018. Ξεκαθαρίζοντας οτι μεσοπρόθεσμα μέτρα θα συζητηθούν στα μέσα του 2018.

Τα μέτρα στο τραπέζι

Την ίδια ώρα το πρωθυπουργικό περιβάλλον δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει από τις θέσεις του για τα εργασιακά, όπως επίσης και να δεχτεί πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος.

Στοιχείο, που καταδεικνύει οτι όλα τα παραπάνω βρίσκονται στο τραπέζι και οτι τις επόμενες μέρες οι διαβουλεύσεις με το κουαρτέτο δεν θα είναι ένας απλός περίπατος σε μια προσπάθεια να υπάρξει staff level agreement "το συντομότερο δυνατό".

Το μπαλάκι στα κόμματα

Τέλος, από το κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να πάρουν θέση για τα "δυο βασικά επίδικα" και να τοποθετηθούν για το ποια ειναι η θέση τους τόσο για τα εργασιακά αλλά και για απόρριψη κάθε σκέψης για επιπλέον μέτρα.

Πηγή: iefimerida.gr