Τα τρία σενάρια της επόμενης μέρας στην Ιταλία

Gazzetta team
Τα τρία σενάρια της επόμενης μέρας στην Ιταλία
Έκανε το δημοψήφισμα προσωπική υπόθεση, έχασε και... χάνει τα πάντα. Αυτό βέβαια μένει να αποδειχθεί. Γιατί στην κλυδωνιζόμενη μετά το 60% του Όχι στο δημοψήφισμα όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

Από το ποιος θα διαδεχτεί τον Ματέο Ρέντσι στην πρωθυπουργία της εξουσίας, μέχρι ακόμη και το να πάρει ξανά ο 41χρονος πρωθυπουργός την εντολή σχηματισμού κυβέρνηση.

Το Γαλλικό πρακτορείο αναφέρει πως τα επικρατέστερα σενάρια για την επόμενη μέρα στην Ιταλία μετά το συντριπτικό Όχι στο δημοψήφισμα για τη Συνταγματική αναθεώρηση, είναι επί της ουσίας τρία.

1. Παραμονή του Ρέντσι στην εξουσία
Θεωρητικά θα μπορούσε να κερδίσει μια ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή είτε με την υπάρχουσα πλειοψηφία είτε με μια... νέα, η οποία θα περιλαμβάνει και το κεντροδεξιό κόμμα Forza Italia του γνωστού και μη εξαιρετέου Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Βέβαια, η ηχηρή ήττα του Ναι που στήριξε ο Ιταλός πρωθυπουργός κάνει την παραμονή του πολύ δύσκολη.

2. Κυβέρνηση τεχνοκρατών
Αυτό ίσως είναι και το πιο πιθανό σενάριο. Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα μπορεί να διορίσει τον επικεφαλής της κυβέρνησης, με τη στήριξη της υπάρχουσας ή διευρυμένης πλειοψηφίας. Ήδη άλλωστε ακούγονται πιθανά ονόματα διαδόχων του Ρέντσι, ανάμεσά τους ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν και ο πρόεδρος της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο. Ο επικεφαλής της νέας κυβέρνησης θα χρειαστεί να περάσει από τη Βουλή τον προϋπολογισμό του 2017 και την αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές. Θα μπορούσε επίσης να αποφασίσει να συνεχίσει μέχρι να λήξει η θητεία της Βουλής, τον Φεβρουάριο του 2018.

3. Άμεση διάλυση της Βουλής
Ίσως το σενάριο με τις λιγότερες πιθανότητες. Η πρόσφατη εκλογική μεταρρύθμιση σχεδιάστηκε έτσι ώστε να εξασφαλίζει πως το κυβερνών κόμμα θα έχει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ η αποτυχία της Συνταγματικής αναθεώρησης (το θέμα του δημοψηφίσματος) σημαίνει για τη Γερουσία πως διατηρείται το αναλογικό σύστημα και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία σχεδόν αδύνατη.


Πηγή: newsit.gr