Καθίζηση του ευρώ μετά το ΟΧΙ στο Ιταλικό δημοψήφισμα

Gazzetta team
Καθίζηση του ευρώ μετά το ΟΧΙ στο Ιταλικό δημοψήφισμα
Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδό της τους τελευταίους 20 μήνες.

Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδό της τους τελευταίους 20 μήνες στις πρώτες συναλλαγές σήμερα στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά τη νίκη του "όχι" στο δημοψήφισμα στην Ιταλία, ένα πλήγμα για τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του.

Το ευρώ υποχώρησε μόλις τα exit-polls τα οποία ανακοινώθηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 07.00 ώρα Τόκιο (24.00 ώρα Ελλάδας) έδιναν νίκη στο "όχι", με ποσοστό πάνω από 54% και μάλιστα κοντά στο 60%. Στη συνέχεια το ευρώ έφθασε το 1,0506 δολάριο στις 08.22' ώρα Τόκιο (01.22' ώρα Ελλάδας) έναντι 1,0664 την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2105: το ευρώ είχε πέσει τότε στο 1,0458 δολάριο.

Πτώση καταγράφουν οι ασιατικές αγορές με τους επενδυτές να ανησυχούν για τις επιδράσεις του ιταλικού "όχι" στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Ο δείκτης Nikkei 225 στο Τόκιο υποχωρεί περί το 0,55%, ο MSCI Asia Pacific σημειώνει πτώση 0,4%, ο αυστραλιανός S&P/ASX 200 καταγράφει απώλειες 0,7%, ο Kospi στη Σεούλ υποχωρεί 0,4% και κατά 0,3% ο S&P/NZX 50 στη Νέα Ζηλανδία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας, αφού αποδέχτηκε την ήττα του στο δημοψήφισμα για την συνταγματική μεταρρύθμιση, στέλνοντας τους επενδυτές προς τα ασφαλή καταφύγια.

Εκτός από τις άμεσες ανησυχίες για ένα ισχυρότερο δολάριο λόγω της αδυναμίας του ευρώ, οι επενδυτές ανησυχούν για τις επιδράσεις στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα, οι οποίες μπορεί να επεκταθούν στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.


Πηγή: thetoc.gr