Τα σενάρια του Eurogroup: Η κυβέρνηση βλέπει μπροστά της αχαρτογράφητα νερά

Gazzetta team
Τα σενάρια του Eurogroup: Η κυβέρνηση βλέπει μπροστά της αχαρτογράφητα νερά
Υπό τον φόβο για ένα βαρύ αντάλλαγμα προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να προωθηθεί λύση για το χρέος, το Μαξίμου έχει στραμμένη την προσοχή του στις Βρυξέλλες και στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Οι συνθήκες για τις ελληνικές επιδιώξεις, με δεδομένες τις απαιτήσεις του Ταμείου για λήψη μέτρων 4,2 δις. ευρώ δεν είναι και οι καλύτερες και από το πρωθυπουργικό επιτελείο παραδέχονται πως "σήμερα είναι τα δύσκολα". Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες συνεχίστηκαν οι διαβουλεύσεις με emails ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια ,με τις διαφωνίες -κατά βάση στα εργασιακά- να παραμένουν αγεφύρωτες.

Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση σπεύδει να μιλήσει για "ένα πρώτο βήμα που μπορεί να γίνει στο eurogroup, με ορίζοντα τη συνολική συμφωνία για το χρέος μέχρι το τέλος του χρόνου". Εξ'αυτού του λόγου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος άφησε ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέο eurogroup εντός του Δεκεμβρίου.

Το καλό και το...κακό κυβερνητικό πλάνο
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, έχει -τουλάχιστον- δύο όψεις :

•Το καλό σενάριο: στο σημερινό eurogroup να καταγραφεί συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών στα περισσότερα ζητήματα. Να βρεθεί σύγκλιση στα εργασιακά που αποτελούν και το μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης. Και να συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ακόμα και στο αισιόδοξο αυτό σενάριο, όπως εξηγούν στο Iefimerida πηγές που γνωρίζουν, δεν αποκλείεται να χρειαστεί ακόμα ένα eurogroup (μέσα στο μήνα) με θέμα τα μέτρα για το χρέος και τα πλεονάσματα. Σε περίπτωση δε που επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, τότε τα σχέδια της κυβέρνησης για ένταξη στο QE και έξοδο στις αγορές στα τέλη του 2017 θα μπορούν να υλοποιηθούν.

•Το κακό σενάριο: να μην υπάρξει κοινός παρονομαστής για κανένα από τα επίμαχα ζητήματα (εργασιακά, δημοσιονομικό, πλεονάσματα). Το Ταμείο να συνεχίσει να απαιτεί σκληρά μέτρα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία και κατ' επέκταση η διαπραγμάτευση να σέρνεται. Αυτό, θα σήμαινε και την έναρξη μιας νέας περιόδου αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία και όχι μόνο, κάτι που στην κυβέρνηση εκτιμούν πως "ουδείς στην Ευρώπη επιθυμεί". Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως, οι πολιτικές εξελίξεις θα ήταν αναπόφευκτες καθότι οι κυβερνητικοί το έχουν κάνει σαφές σε όλους τους τόνους πως δεν αντέχουν ούτε πολιτικά, ούτε επικοινωνιακά να δώσουν το "πράσινο φως" σε τέταρτο μνημόνιο.

Πηγή: iefimerida.gr