Ιταλία, Exit Polls: Προηγείται το «Οχι» με 54%-58%, ήττα για τον Ρέντσι

Gazzetta team
Ιταλία, Exit Polls: Προηγείται το «Οχι» με 54%-58%, ήττα για τον Ρέντσι
Οι Ιταλοί αποφάσισαν: Η συνταγματική αναθεώρηση δεν περνά.

Σύμφωνα με τα exit pollls το «Οχι» προηγείται με 54% με 58%, ενώ το «Ναι» συγκεντρώνει ποσοστά μεταξύ του 42% και του 46%.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά από νωρίς το απόγευμα, η προσέλευση στις κάλπες για το ιταλικό συνταγματικό δημοψήφισμα, ξεπερνούσε το 57%.

Oπως αποδεικνύεται, λοιπόν, οι Ιταλοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των πολιτικών και πήγαν στις κάλπες για το κρίσιμο Δημοψήφισμα όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για την Ευρώπη των 28.

Στη 1 τα μεσάνυχτα ο Ματέο Ρέντσι αναμένεται να απευθύνει ομιλία προς το έθνος.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην παραμονή ή μη του κ. Ρέντσι στην πρωθυπουργία.Ο ίδιος είχε αφήσει να εννοηθεί πως εφόσον επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα, τότε θα παραιτηθεί από το αξίωμά του. Ο δε Ιταλός υπουργός Υποδομών, Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο, έχει δηλώσει ότι αν η συνταγματική μεταρρύθμιση απορριφθεί, ο Ματέο Ρέντσι θα μεταβεί, αύριο, στο προεδρικό μέγαρο, «για να θέσει το αξίωμά του στη διάθεση του Προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα».

Την ίδια στιγμή, ειδικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν το δημοψήφισμα στην Ιταλία ως μια «δοκιμασία ισχύος των αντιευρωπαϊκών και αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη χώρα».
Εάν επικρατήσει το «ναι», τότε 47 από τα συνολικά 139 άρθρα του ιταλικού Συντάγματος θα πρέπει να ξαναγραφτούν, ώστε ο Ρέντσι να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα του.
«Εάν το δημοψήφισμα του Ρέντσι αποτύχει», σημειώνει η Telegraph «θα φανεί ως ακόμη μία συμβολική νίκη των λαϊκιστών, με σοβαρές συνέπειες για τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ. Υπό το πρίσμα αυτό, η ΕΕ θα γίνει πιο αμυντική και εσωστρεφής και θα είναι πλέον ανήμπορη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών της, οι οποίοι στρέφονται προς τα λαϊκιστικά κόμματα».

Το κίνημα Πέντε Αστέρων, πάντως, με τον βουλευτή Ρομπέρτο Φίκο, έχει αναγγείλει ότι σε περίπτωση νίκης τού «όχι», οι αντίθετοι στη συνταγματική αλλαγή προτίθενται να πανηγυρίσουν έξω από το κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι.

Ο Ρέντσι ξέχασε την ταυτότητά του

Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ψήφισε το πρωί, με τη σύζυγό του έξω από την Φλωρεντία και σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν ποια θα ήταν η επιλογή του, χαμογελώντας απάντησε: «Περιμένετε λίγο, τώρα θα το σκεφθώ», ενώ προσήλθε χωρίς ταυτότητα λέγοντας στην εφορευτική επιτροπή «Δεν έχω ταυτότητα μαζί μου, αλλά ελπίζω να με αναγνωρίζετε».

Μπέμπε Γκρίλο: Αν επικρατήσει το Ναι θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα

Ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Μπέπε Γκρίλο, στο μεταξύ, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στη Γένοβα. «Κάναμε καλή δουλειά και αν δεν κερδίσουν οι θέσεις μας δεν θα ρίξουμε ευθύνες σε κανέναν. Αν οι Ιταλοί επιλέξουν κάτι διαφορετικό, εμείς θα το σεβαστούμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Το Ciao του Μπερλουσκόνι

Αναστάτωση, πάντως, προκάλεσε η εμφάνισή του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο πρώην Καβαλιέρε πήγε να ψηφίσει συνοδευόμενος από την σύντροφό του Φραντσέσκα Πασκάλε, ενώ το πλήθος φώναζε ρυθμικά «Σίλβιο, Σίλβιο, Σίλβιο».

Ο Μπερλουσκόνι, πάντως, δεν έχασε ευκαιρία να παρακινήσει τους πολίτες να ψηφίσουν ώστε να έχουν τη δυνατότητα να πουν «ciao», υπονοώντας δηλαδή να ψηφίσουν «όχι» για να φύγει ο Ματέο Ρέντσι.

«Πηγαίνετε να ψηφίσετε. Μη χάσετε την ευκαιρία να πείτε ciao, να κάνετε κάτι για την Ιταλία», είπε στους πολίτες.

Κατά την έξοδό του από το εκλογικό κέντρο, πάντως, σημειώθηκε κι ένα μικρό ατύχημα, καθώς ένας από τους δεκάδες δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί για μία δήλωση του επικεφαλής της Φόρτσα Ιτάλια, τον χτύπησε κατά λάθος στο πρόσωπο.

Τα ευτράπελα...

Στο μεταξύ, αίσθηση δημιούργησαν οι καταγγελίες ότι σε ορισμένα εκλογικά τμήματα, κυρίως στη Σικελία, η ψήφος μπορούσε να σβηστεί με γομολάστιχα. Σε κάποιες περιπτώσεις αντικαταστάθηκαν τα μολύβια, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι ούτως ή άλλως, ο σταυρός προτίμησης παραμένει ευκρινής.

Η κατάμετρηση της επιστολικής ψήφου και οι κίνδυνοι

Λίγο έξω από τη Ρώμη, στο Καστελνουόβο Ντι Πόρτο, στις 11 το βράδυ τοπική ώρα, όταν κλείσουν όλες οι κάλπες, θα αρχίσει η καταμέτρηση και των ψήφων των απόδημων Ιταλών. Μια ιδιαίτερα αναλυτική διαδικασία, δεδομένου ότι τις περασμένες ημέρες, μέλη του μετώπου του «όχι» είχαν καταγγείλει τον κίνδυνο νοθείας, στην επιστολική ψήφο των απόδημων Ιταλών.

Πηγή: iefimerida.gr