Βερολίνο σε Άγκυρα: Τηρήστε τη συμφωνία αν θέλετε κατάργηση βίζας

Gazzetta team
Βερολίνο σε Άγκυρα: Τηρήστε τη συμφωνία αν θέλετε κατάργηση βίζας
Το μήνυμα του προϊσταμένου της γερμανικής καγκελαρίας.

Ο προϊστάμενος της γερμανικής καγκελαρίας και υπουργός Ειδικών Καθηκόντων προέτρεψε την Τουρκία να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο της εάν θέλει να απολαμβάνουν οι πολίτες της του δικαιώματος να ταξιδεύουν χωρίς βίζα. Εξ αρχής ήταν σαφές ότι αυτό «είναι συνδεδεμένο με από κοινού αποφασισθείσες προϋποθέσεις», είπε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt.

Οι όροι αυτοί συναποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία πριν τρία χρόνια και «εμμένουμε σε αυτή την συμφωνία. Γι’ αυτό και η τουρκική επιθυμία για κατάργηση της βίζας θα εκπληρωθεί μόνο όταν εκπληρωθούν οι εκκρεμούντες όροι», είπε ο Αλτμάιερ στη γερμανική εφημερίδα.

Η συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ της Άγκυρας και της Ε.Ε. δεν είχε ως αποτέλεσμα μονομερείς δεσμεύσεις, πρόσθεσε. «Υπάρχουν και στις δυο πλευρές αμφίδρομα αλληλοεξαρτώμενα συμφέροντα».

Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τόνισε επίσης ότι η Γερμανία δεν μπορεί να εκβιαστεί λόγω του προσφυγικού, εν τούτοις «έχουμε πολλούς σοβαρούς λόγους να εμείνουμε στη συνεργασία μας με την Τουρκία, όσο αυτή τηρεί τις υποσχέσεις της».

Παρά τις πολιτικές εκκαθαρίσεις η Τουρκία παραμένει «ένας γεωστρατηγικός εταίρος σε ό,τι αφορά την εγγύηση της σταθερότητας στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, στο να τεθεί τέρμα στην περιφρονητική για τον άνθρωπο εγκληματική δραστηριότητα των λαθροδιακινητών στο Αιγαίο και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολλών προσφύγων οι οποίο έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία», δήλωσε ο Αλτμάιερ στην κυριακάτικη Welt.


Πηγή: newsbeast.gr