Νεκρός ο «εμίρης» του Ισλαμικού Κράτους στον Καύκασο

Gazzetta team
Νεκρός ο «εμίρης» του Ισλαμικού Κράτους στον Καύκασο
Η δράση του στο Νταγκεστάν είχε καταγραφεί από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας το 2007 - Ο Ασελντέροφ έγινε ο ηγέτης της οργάνωσης «Εμιράτο του Καυκάσου» το 2012 -τον Δεκέμβριο του 2014 το «Εμιράτο του Καυκάσου» ορκίστηκε πίστη στο ΙΚ και ο 35χρονος Ασελντέροφ ονομάστηκε επικεφαλής του «εμιράτου» του βόρειου Καυκάσου το 2015.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τον «εμίρη» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στον βόρειο Καύκασο κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης στην περιοχή του Νταγκεστάν.

«Μεταξύ των κακοποιών που εξουδετερώθηκαν αναγνωρίστηκαν ο αρχηγός του βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή του Καυκάσου, ο Ρουστάν Μαγκαβέντοβιτς Ασελντέροφ (Αμπού Μουχάμαντ αλ Καντάρι), και τέσσερις στενοί του συνεργάτες», ανέφερε η FSB σε ανακοίνωσή της.

Κατασχέθηκαν αυτόματα όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικές ύλες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Ασελντέροφ, γεννημένος το 1981, είχε αναμιχθεί στην ενορχήστρωση των τρομοκρατικών επιθέσεων στην πόλη Βολγκαγκράντ, στην είσοδο του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού και αλλού, την 29η Δεκεμβρίου 2013, όταν είχαν χάσει τη ζωή τους 34 άνθρωποι κι είχαν τραυματιστεί δεκάδες άλλοι.

Η FSB θεωρεί επίσης πως ευθυνόταν για δύο ταυτόχρονες επιθέσεις με αυτοκίνητα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες που διαπράχθηκαν στο Νταγκεστάν το 2012, στις οποίες είχαν χάσει τη ζωή τους 14 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί 120.

Η δράση του ηγέτη του πυρήνα του ΙΚ στο Νταγκεστάν είχε καταγραφεί για πρώτη φορά από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας το 2007. Ο Ασελντέροφ έγινε ο ηγέτης της οργάνωσης «Εμιράτο του Καυκάσου» το 2012. Τον Δεκέμβριο του 2014 το «Εμιράτο του Καυκάσου» ορκίστηκε πίστη στο ΙΚ και ο 35χρονος Ασελντέροφ ονομάστηκε επικεφαλής του «εμιράτου» του βόρειου Καυκάσου το 2015.

Το 2015 το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε κυρώσεις στον Ασελντέροφ, τον οποίο προσέθεσε στον κατάλογο των «ξένων τρομοκρατών».

Τα τελευταία χρόνια πολλοί ισλαμιστές έχουν φύγει από τον Καύκασο για να πάνε να πολεμήσουν στη Συρία και η βία στην περιοχή έχει ελαττωθεί.

Πηγή: protothema.gr