Η «κλωστή» των δανειστών που θα κρίνει τις εκλογές

Gazzetta team
Η «κλωστή» των δανειστών που θα κρίνει τις εκλογές
Γιατί ο Τσίπρας «σκοτώνει» την εκλογολογία, την ώρα που το ΔΝΤ επιμένει σε μη αποδεκτά πολιτικά μέτρα

Να βάλει φρένο στο καλλιεργούμενο κλίμα εκλογολογίας από το Άμπου Ντάμπι επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «η μόνη χώρα που έχει ορίζοντα τριετίας για εκλογές είναι η Ελλάδα».

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Στη φράση του πρωθυπουργού προς τους δημοσιογράφους που βρίσκονται στην αποστολή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συμπυκνώνεται και το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης απέναντι στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, το οποίο πυροδοτήθηκε εκ νέου μετά την αποκάλυψη για τα μέτρα «φωτιά» που ζητά το ΔΝΤ για τη διετία 2019-2020.

Το χαρτί που «παίζει” η κυβέρνηση απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είναι αυτό του πυλώνα πολιτικής και εν συνεχεία οικονομικής σταθερότητας σε μία εξόχως κρίσιμη καμπή για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Την ώρα που οι Ιταλοί προσέρχονται στις κάλπες για ένα δημοψήφισμα αντίστοιχο του βρετανικού, η Αυστρία βρίσκεται με την ακροδεξιά προεδρία ante portas και Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία εισέρχονται σε προεκλογική χρονιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική ευστάθεια, ουδείς θα ήθελε μία νέα εστία αποσταθεροποίησης στην αχίλλειο πτέρνα της ηπείρου, την Ελλάδα, την ώρα που αυτή βρίσκεται ένα βήμα πριν τον “καθαρό διάδρομο ομαλότητας» που θα ανοίξουν το χρέος και η ποσοτική χαλάρωση.

Έτσι, ένα 24ωρο πριν το κρίσιμο Eurogroup - μέχρι το επόμενο μέχρι το τέλος του έτους - το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει πως «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων, ποιος μπορεί να δεχθεί πακέτο μέτρων 4,2 δισ., γεγονός που ξέρουν και οι ίδιοι οι δανειστές».

Το θέμα της αξιολόγησης και της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών Τσίπρα - Ολάντ και στο Άμπου Ντάμπι, με τον Γάλλο - απερχόμενο - Πρόεδρο να τείνει χείρα βοηθείας στην Αθήνα, τονίζοντας πως είναι επιβεβλημένη η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και η λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους ως το τέλος του έτους.

Επί της ουσίας το κλειδί τυχόν πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα κρατούν οι θεσμοί, καθώς από τις αποφάσεις που θα παρθούν για το ρόλο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και τους όρους με τους οποίους αυτό θα μετάσχει, θα κριθεί και το κατά πόσο θα έρθουν πιο κοντά στον ορίζοντα οι πρόωρες κάλπες. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας, με το φάντασμα των νέων βαρύτατων μέτρων ωστόσο να μην αποκλείει πολιτικούς τριγμούς. Την ίδια ώρα, στη γερμανική κυβέρνηση δεν θέλουν καν να σκέφτονται το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ταμείου από το πρόγραμμα, ειδικά σε προεκλογική περίοδο που θα έχει μεγάλο πολιτικό κόστος για το CDU, ενώ το ΔΝΤ επιμένει σε σκληρά μέτρα λιτότητας.

Πέραν αυτού, στην Ηρώδου Αττικού υπογραμμίζουν πως ο μόνος ο οποίος επενδύει σε πολιτικές εξελίξεις στη σημερινή συγκυρία δεν είναι άλλος από τη Νέα Δημοκρατία και τους… πολιτικούς της δορυφόρους στο εν Ελλάδι πολιτικό σκηνικό. «Είναι τυχοδιώκτες όσοι επενδύουν σε καταστροφικές εξελίξεις στη χώρα για να προκληθούν εκλογές» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας σε συνέντευξή του στην Ημερησία.

Μία «χρυσή τομή», η οποία θα μπορούσε να λύσει προς ώρας το γόρδιο δεσμό του ΔΝΤ θα ήταν η παραμονή του στο πρόγραμμα σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, όπερ και άφησε να εννοηθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης κατά την ενημέρωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την Παρασκευή.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να λύσει προς ώρας τη «σπαζοκεφαλιά» του ΔΝΤ, ανοίγοντας το δρόμο στο κλείσιμο της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους με τα βραχυπρόθεσμα και την οριοθέτηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το 2018. Ωστόσο κάτι τέτοιο μένει να φανεί από τις προθέσεις των θεσμών στο αυριανό Eurogroup. Τυχόν «σκληρή γραμμή» από τις πλευρές των δανειστών μπορεί να αποτελεί κίνηση τακτικής ενόψει και της διαφαινόμενης νέας συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών μέχρι το τέλος του έτους, αλλά μπορεί και να σηματοδοτήσει πολιτικές εξελίξεις με απόνερα που δεν θα περιορίζονται εντός των ελληνικών συνόρων αλλά θα επεκτείνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη...

Πηγή newsbeast.gr