Τι οδήγησε στο τραγικό δυστύχημα στην Πλ. Βικτωρίας

Gazzetta team
Τι οδήγησε στο τραγικό δυστύχημα στην Πλ. Βικτωρίας
Οι παραλήψεις και οι αβλεψίες που οδήγησαν στην έκρηξη στο ταχυφαγείο στην Πλ. Βικτωρίας και στην τραγική απώλεια μιας εργαζόμενης μητέρας δύο παιδιών.

«Αν είχε δίπλα του πυροσβεστήρες όπως προβλέπεται από την σχετική πυροσβεστική διάταξη για τις "θερμές εργασίες" σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, υπήρχε ισχυρή πιθανότητα να μπορούσε να αντιμετωπίσει την πρώτη εστία φωτιάς που προκάλεσε την φονική έκρηξη» δηλώνει στον «Ελεύθερο Τύπο», ο απόστρατος υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος και τεχνικός πραγματογνώμονας κ. Νικόλαος Διαμαντής προχωρώντας και σε μία εκτίμηση για την πιθανή αιτία των εκρήξεων που προκάλεσαν τον θάνατο της 38χρονης Βασιλικής Παραστατίδου, η οποία είχε πάει στον χώρο μόλις… 5 λεπτά νωρίτερα.

Χθες ο 41χρονος ψυκτικός που φέρεται να ευθύνεται για το τραγικό δυστύχημα, έδωσε την πρώτη του κατάθεση στους αξιωματικούς του ανακριτικού τμήματος του Πυροσβεστικού Σώματος, επιβεβαιώνοντας όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες την ανάφλεξη και την εστία φωτιάς που προκάλεσε την έκρηξη, από δικό του χειρισμό, ενώ πρόσθεσε ότι στην κατοχή του είχε μια μικρή συσκευή πολυπροπυλενίου με φλόγιστρο και μία ακόμη μπουκάλα με μείγμα αερίων για τις εργασίες του.

«Το φρέον 600 είναι εύφλεκτο»

«Κατάλαβε ο ίδιος το πρόβλημα που δημιούργησε και είχε χρόνο να ειδοποιήσει εργαζόμενους και πελάτες γνωρίζοντας ότι θα ακολουθούσε έκρηξη, αφού και ο ίδιος είχε υποστεί εγκαύματα από την πρώτη ανάφλεξη. Ενδέχεται να εξέταζε διαρροή φρέον σε μεγάλο ψυγείο, με τη χρήση μικρής συσκευής πολυπροπυλενίου με φλόγιστρο για τον εντοπισμό της. Όταν η φλόγα έρθει σε επαφή με διαρροή φρέον αλλάζει χρωματισμό. Αν όμως το ψυκτικό μηχάνημα είχε φρέον 600 (ισοβουτάνιο), που είναι εύφλεκτο, προκλήθηκε ανάφλεξη, εστία πυρκαγιάς και όταν έφθασε στα κεντρικά δοχεία, έκρηξη και αλυσιδωτές εκρήξεις στις δικές του συσκευές» αναφέρει ο κ. Διαμαντής αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο η διαρροή να προερχόταν από τις δικές του συσκευές οξυγόνου ή ασετιλίνης.

Πλημμέλημα… 100 ευρώ

«Τα πιστοποιητικά πυρασφάλειας των καταστημάτων δίνονται μετά την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τους ιδιοκτήτες μαζί με αποδείξεις της εταιρείας από τις οποίες προμηθεύτηκε τα απαιτούμενα πυροσβεστικά μέσα, χωρίς όμως τη διενέργεια αυτοψίας στον χώρο. Σε περίπτωση αυτοψίας που γίνει αργότερα και διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα πυροσβεστικά μέσα, το αδίκημα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και τα διοικητικά πρόστιμα κυμαίνονται από 50 έως 100 ευρώ!» τονίζει ο επιπυραγός του Πυροσβεστικού Σώματος Μιχάλης Κρασσάς.

Για «θερμές εργασίες», δηλαδή αυτές που γίνονται με χρήση φλόγας, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να γίνουν, οι οποίες, σύμφωνα με αξιωματικούς του Π.Σ., … καταπατούνται κατά κόρον από ιδιοκτήτες και εργάτες, όπως φαίνεται να συνέβη στη περίπτωση του ταχυφαγείου στην Πλ. Βικτωρίας.

Η διάταξη για τις «θερμές εργασίες»

Η Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθ. 7, που βρίσκεται σε ισχύ από τις 13 Μαρτίου 1996, για τη λήψη μέτρων πυροπροστασίας κατά την εκτέλεση θερμών εργασιών, μεταξύ άλλων αναφέρει: «… με τον όρο ‘θερμές εργασίες’ νοούνται η ηλεκτροσυγκόλληση, η κοπή, η χρήση φλόγας ή ηλεκτρικού τόξου ή οποιουδήποτε εξοπλισμού που μπορεί να προκαλέσει θερμότητα, φλόγα, ή σπινθήρα καθώς και το καλαφάτισμα, η στεγανοποίηση, το πελέκημα, το τρύπημα, το κάρφωμα και οποιαδήποτε άλλη εργασία παραγωγής θερμότητας, εκτός αν εκτελείται με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρείται η θερμοκρασία των εργαλείων και της εργασίας κάτω των 100ο C.».

Στο άρθρο 2 της ίδιας διάταξης αναφέρεται ότι η εκτέλεση αυτών των εργασιών επιτρέπεται «μόνο αν εκδοθεί ειδική για το σκοπό αυτό άδεια και ληφθούν τα προβλεπόμενα μέτρα», ενώ την υποχρέωση εφοδιασμού με ειδική άδεια θερμών εργασιών «αναλαμβάνει το άτομο, που του ανατίθεται η εκτέλεση αυτών». Η άδεια, που έχει ισχύ μέχρι και 24 ώρες, εκδίδεται από τον υπεύθυνο της εγκατάστασης που θα γίνουν οι εργασίες, στην οποία πρέπει να προσδιορίζεται ο ακριβής τους χώρος, να εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις ασφαλείας, να υπάρχει επίβλεψη για την τήρηση των προληπτικών μέτρων και επιτήρηση για τουλάχιστον μία ώρα μετά τη λήξη των εργασιών.

Στο άρθρο 3 της σχετικής διάταξης προσδιορίζονται τα προληπτικά μέτρα για την διενέργεια των «θερμών εργασιών». Αναφέρεται χαρακτηριστικά: Σε ακτίνα 10 μέτρων από το σημείο που εκτελούνται θερμές εργασίες πρέπει να λαμβάνονται τα παρακάτω μέτρα:

α. Απομάκρυνση όλων των εύφλεκτων κινητών αντικειμένων, στερεών και υγρών, των σωρών σκόνης και των εύφλεκτων υλικών επένδυσης ή μόνωσης, ξηρών χόρτων κ.λ.π.

β. Κάλυψη με πυρίμαχα καλύμματα των εύφλεκτων δομικών στοιχείων, εξαρτημάτων και εγκαταστάσεων, όπως επενδύσεις τοίχων και οροφών, καλωδίων κ.λ.π.

γ. Σφράγιση όλων των ανοιγμάτων σε οροφές τοίχους και δάπεδα απ’ όπου διέρχονται σωληνώσεις, καλώδια, συστήματα μεταφοράς αντικειμένων καθώς και άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις.

δ. Διάθεση πυροσβεστικών μέσων και επιτήρηση των εργασιών από το προσωπικό πυρόσβεσης.

Έλεγχος πριν τις «θερμές εργασίες»

Στο ίδιο άρθρο γίνεται λόγος για το τι πρέπει να εξασφαλίζεται σε αυτές οι εργασίες. Συγκεκριμένα:

α. Έλεγχος της καλής λειτουργίας και κατάστασης των συστημάτων και μέσων πυροπροστασίας πριν την έναρξη των εργασιών.

β. Έλεγχος των συσκευών κοπής και συγκόλλησης σε ότι αφορά τη σωστή διάταξη εργασίας και χρήσης τους.

γ. Έλεγχος των κλειστών χώρων για τη διαπίστωση ύπαρξης επικίνδυνης ατμόσφαιρας και της σωστής εξαέρωσης καθώς και την απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών.

δ. Εξακρίβωση ότι το άτομο που επιτηρεί την εκτέλεση των εργασιών γνωρίζει να χρησιμοποιεί τον πυροσβεστικό εξοπλισμό που διαθέτει το κτίριο ή η επιχείρηση και τη σήμανση συναγερμού.

ε. Ο έλεγχος, μετά την εκτέλεση των εργασιών, για τον εντοπισμό εστιών ή πυρκαγιών που υποβόσκουν σε χώρους που βρίσκονται πάνω/κάτω ή δίπλα από τον χώρο όπου έγιναν οι εργασίες.

Ευθύνη έχουν ιδιοκτήτης και υπεύθυνος εκτέλεσης εργασιών

Το άρθρο 4 της διάταξης με τον τίτλο «επίβλεψη», αναφέρει ότι ο υπεύθυνος πυρασφάλειας του κτιρίου ή της επιχείρησης ή ο νόμιμος αναπληρωτής του υποχρεούται να επιβλέπει το χώρο που εκτελούνται οι εργασίες και να διαπιστώνει ότι έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα, σε αντίθετη περίπτωση ανακαλεί την άδεια και διακόπτει τις εργασίες μέχρι την πλήρη συμμόρφωση. Την ευθύνη για την εφαρμογή των προβλεπόμενων μέτρων έχει ο υπεύθυνος πυρασφάλειας του κτιρίου ή της επιχείρησης ή ο εκμεταλλευτής αυτής καθώς και εκείνος που αναλαμβάνει την εκτέλεση των εργασιών. Οι παραβάτες της πυροσβεστικής διάταξης διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.