Η εφορία βάζει στο «μικροσκόπιο» 1,2 εκατ. ΑΦΜ

Gazzetta team
Η εφορία βάζει στο «μικροσκόπιο» 1,2 εκατ. ΑΦΜ
Η Γενική Γραμματεία Εσόδων ψηφιοποίησε τα στοιχεία καταθέσεων για 1.270.047 φορολογουμένων. Διαδικασία που πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εντοπισμού φοροφυγάδων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», τη δεξαμενή των φορολογουμένων δεν είναι τυχαία και προέκυψε από το «πάντρεμα» διαφόρων καταλόγων που πέρασαν στα χέρια του ΣΔΟΕ ή της ΓΓΔΕ τα τελευταία χρόνια, από τη λίστα Λαγκάρντ και τις λίστες Μπόργιανς, έως τα αρχεία που συγκέντρωσε η Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, με όλες τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων οι οποίοι είχαν κάνει συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ μέσα σε έναν χρόνο, ή μία κίνηση άνω των 100.000 ευρώ.

Το δείγμα είναι τεράστιο. Ενας στους έξι φορολογουμένους είναι φακελωμένος όσον αφορά τις τραπεζικές του καταθέσεις και εφόσον η διασταύρωση με τα δηλωθέντα εισοδήματα, όπως έχουν αποτυπωθεί στις φορολογικές τους δηλώσεις, βγάλει σημαντικές αποκλίσεις, ο έλεγχος βρίσκεται πλέον προ των πυλών, αναφέρει η εφημερίδα.

Οπως διευκρινίζει το δημοσίευμα, δεν είναι όλοι αυτοί φοροφυγάδες και για αυτό άρχισε η πρώτη διαλογή των υποθέσεων την περασμένη εβδομάδα. Περισσότεροι από 150 ελεγκτές της φορολογικής διοίκησης εκπαιδεύτηκαν ώστε να χειριστούν με αποτελεσματικότητα το νέο λογισμικό, το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του ελεγκτικού μηχανισμού και πραγματοποιεί διασταύρωση πρωτογενών καταθέσεων (όχι χρήματα που μπήκαν και βγήκαν από τους λογαριασμούς, ενδεχομένως από μια τράπεζα σε άλλη αλλά μόνο τις «καθαρές» καταθέσεις) με τα δηλωθέντα εισοδήματα, μέσα σε 24 ώρες.

Το πρώτο φίλτρο, αναφέρουν τα «Νέα» είναι η ειδική μεταχείριση εισοδημάτων για τα οποία δεν υπήρχε υποχρέωση καταγραφής στις φορολογικές δηλώσεις ή προσδιορίζονταν για χρόνια με τεκμαρτό τρόπο, όπως για παράδειγμα εισοδήματα αγροτών και ναυτικών. Με ένα πλέγμα κριτηρίων όλα τα στοιχεία της σούπερ λίστας των καταθετών φιλτράρονται ώστε να προκύψουν οι πλέον σοβαρές υποθέσεις. Ακολουθεί - και πάλι με συγκεκριμένα κριτήρια - η κατά προτεραιότητα προώθηση των υποθέσεων και με βασικό γνώμονα τις πιθανότητες άμεσης είσπραξης φόρων αρχίζει ο έλεγχος.

Πηγή: iefimerida.gr