Κυπριακό, σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και προσφυγικό συζήτησαν Τσίπρας και Ολάντ

Gazzetta team
Κυπριακό, σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και προσφυγικό συζήτησαν Τσίπρας και Ολάντ
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Αμπου Ντάμπι. Η συνάντησε διήρκησε περίπου 40 λεπτά και ξεκίνησε λίγο πριν τις επτά το πρωί.

Όπως αναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο twitter στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν το Κυπριακό και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, το προσφυγικό αλλά και οι οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες του Κόλπου.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε από κοινού ότι είναι επιβεβλημένη η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και η ληψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους ως το τέλος του έτους.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Γαλλίας συζήτησαν για την αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας με Χώρες του Περσικού Κόλπου.Συζητήθηκαν, επίσης, οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και τονίστηκε η σημασία συνέχισης της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, καθώς και βελτίωσης του κλίματος.

tsip-2

Υπό το πρίσμα της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου Ολάντ στην Κύπρο, καλωσορίστηκε η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο ζήτημα. Υπογραμμίστηκε, στο πλαίσιο αυτό, η σημασία του Κυπριακού για τις σχέσεις ΕE- Τουρκίας.Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη να τερματιστεί η επιθετική ρητορική εκ μέρους της γείτονος.

H συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, την οποία συνδιοργανώνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γαλλία.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός απηύθυνε χαιρετισμό στη Διάσκεψη, ενώ στη συνέχεια θα έχει και διμερή συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, τον Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν.

Στη Διάσκεψη συμμετέχουν πλήθος ηγετών του αραβικού κόσμου, οι οποίοι βρίσκονται στο Άμπου Ντάμπι για τη σημερινή επέτειο των 45 χρόνων από την ένωση των επτά εμιράτων και τη δημιουργία του κράτους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το 1971. Χώρες, με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας σε τομείς που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομία, το επενδυτικό ενδιαφέρον, τον τουρισμό, τον πολιτισμό.

Υπενθυμίζεται, ότι σε συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπτουλά μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν, στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούλιο, είχε τονιστεί το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και είχαν συζητηθεί, μεταξύ άλλων, και οι δυνατότητες για περαιτέρω συνεργασία σε οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο. Σε αυτήν τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός είχε προσκληθεί να επισκεφθεί τα ΗΑΕ.

Πηγή: koolnews.gr