Οπαδοί του Τραμπ επιχειρούν να εμποδίσουν την επανακαταμέτρηση

Gazzetta team
Οπαδοί του Τραμπ επιχειρούν να εμποδίσουν την επανακαταμέτρηση
Υποστηρικτές του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κινήθηκαν νομικά χθες Παρασκευή για να αποτρέψουν την ανακαταμέτρηση των ψήφων στις προεδρικές εκλογές

Υποστηρικτές του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κινήθηκαν νομικά χθες Παρασκευή για να αποτρέψουν την ανακαταμέτρηση των ψήφων στις προεδρικές εκλογές την οποία έχει ζητήσει το κόμμα των Πρασίνων σε τρεις πολιτείες όπου ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός κέρδισε με μικρή διαφορά.

Προσφυγές υποβλήθηκαν στη δικαιοσύνη του Μίσιγκαν, της Πενσιλβάνιας και του Ουισκόνσιν, τριών Πολιτειών όπου οι ψηφοφόροι, παρότι κατά παράδοση υποστηρίζουν τους Δημοκρατικούς στις εκλογές, προσέφεραν τρεις κρίσιμης σημασίας νίκες στον Τραμπ την 8η Νοεμβρίου.

Οι Πράσινοι λένε ότι με το αίτημά τους να υπάρξει ανακαταμέτρηση στις τρεις Πολιτείες δεν προσπαθούν να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά να διασφαλίσουν ότι το εκλογικό σύστημα στις ΗΠΑ είναι αξιόπιστο.

Ακόμη κι αν προχωρήσουν οι διαδικασίες ανακαταμέτρησης, θεωρείται απίθανο να αλλάξει το αποτέλεσμα των εκλογών, στις οποίες ο Τραμπ κέρδισε την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Ο πολιτειακός υπουργός Δικαιοσύνης του Μίσιγκαν, ο Ρεπουμπλικανός Μπιλ Σούτι, κατέθεσε προσφυγή χθες για να εμποδίσει την ανακαταμέτρηση στην πολιτεία του--όπου ο Τραμπ κέρδισε την Κλίντον με διαφορά μόλις 10.700 ψήφων.

Η ανακαταμέτρηση απειλεί να φιμώσει «όλους τους πολίτες του Μίσιγκαν που ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές» καθώς πλησιάζει η προθεσμία που έχουν ορίσει οι ομοσπονδιακές αρχές για την υποβολή τελικών αποτελεσμάτων, υποστήριξε ο Μπιλ Σούτι σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Η κούρσα για την προεδρία κρίνεται από το εκλεκτορικό σώμα, δηλαδή από τους εκλέκτορες που εξασφαλίζει κάθε υποψήφιος ανά πολιτεία, όχι το αποτέλεσμα της λαϊκής ψήφου ανά πολιτεία. Η ομοσπονδιακή εκλογική νομοθεσία ορίζει πως οι Πολιτείες πρέπει να έχουν διευθετήσει οποιαδήποτε διένεξη για τις εκλογές ως τη 13η Δεκεμβρίου το αργότερο.

Ο Τραμπ ξεπέρασε τις 270 εκλεκτορικές ψήφους που χρειαζόταν για να κερδίσει--συγκέντρωσε 306--και, για να ανατραπεί το αποτέλεσμα, θα απαιτείτο να αποκαλυφθεί ότι η Κλίντον κέρδισε και στις τρεις πολιτείες όπου οι Πράσινοι ζήτησαν την ανακαταμέτρηση. Όσον αφορά πάντως τον αριθμό των ψήφων, η Κλίντον κέρδισε τον Τραμπ με διαφορά 2,5 εκατομμυρίων, σύμφωνα με το Cook Political Report, ένα περιοδικό που ειδικεύεται στην ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ.

Εξάλλου ο Σούτι επέκρινε την πρώην υποψήφια των Πρασίνων Τζιλ Στάιν για τα κόστη της ανακαταμέτρησης στην πολιτεία, μολονότι η ίδια διαβεβαίωνε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει συγκεντρώσει 3,5 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει ένα μέρος τουλάχιστον της δαπάνης. Μια εκπρόσωπος του πολιτειακού υπουργού Δικαιοσύνης είπε πως η Στάιν έχει συνεισφέρει 787.500 δολάρια, αλλά η ανακαταμέτρηση θα κοστίσει περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια.

Η Στάιν έχει ανακοινώσει πως θα δώσει μια συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα στον Trump Tower, στη Νέα Υόρκη.

«Δεν θα υποχωρήσουμε καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμμαχοί του επιδιώκουν να εμποδίσουν με ασήμαντες αφορμές τις νομικές διαδικασίες οι οποίες κινήθηκαν για να υπάρξουν εγγυήσεις για το πόσο ακριβείς, ασφαλείς και δίκαιες είναι οι εκλογές μας», ανέφερε η Στάιν σε μια ανακοίνωση που διένειμε χθες.

Η ανακαταμέτρηση στο Μίσιγκαν αναμένεται να ξεκινήσει την Τετάρτη, εάν δεν υπάρξουν προσφυγές στη δικαιοσύνη, καθώς οι εκλογικές αρχές κατέληξαν σε αδιέξοδο (2-2) χθες αφού εξέτασαν μια προσφυγή εναντίον της ανακαταμέτρησης, σύμφωνα με τις αρχές της Πολιτείας.

Οι δικηγόροι της εκστρατείας του Τραμπ ανέλαβαν πρωτοβουλίες για να εμποδίσουν την ανακαταμέτρηση στην Πενσιλβάνια και στο Μίσιγκαν, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα στις δύο Πολιτείες.

Δικαστήριο της Πενσιλβάνιας θα εξετάσει την προσφυγή το πρωί της Δευτέρας στο Χάρισμπεργκ, την πρωτεύουσα της Πολιτείας. Το δικαστήριο έδωσε εντολή στους νομικούς εκπροσώπους των δύο πλευρών να προετοιμαστούν να επιχειρηματολογήσουν για το εάν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την υπόθεση ώστε η διαδικασία να συνεχιστεί.

Στο Ουισκόνσιν, όπου η ανακαταμέτρηση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, η πολιτική επιτροπή Great America, η οποία προφανώς υποστηρίζει τον Τραμπ, προσέφυγε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο την Πέμπτη για να εμποδίσει τη διαδικασία. Η προσφυγή επικαλείται το νομικό προηγούμενο της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση Bush v. Gore, η οποία έδωσε τέλος στην αμφισβήτηση του αποτελέσματος των εκλογών του 2000 και στην ανακαταμέτρηση στη Φλόριντα. Δεν είχε οριστεί δικάσιμος για την προσφυγή ως χθες βράδυ.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχαν αναρτηθεί στον ιστότοπο της Στάιν χθες, οι Πράσινοι έχουν συγκεντρώσει ως τώρα για την ανακαταμέτρηση $6,8 εκατ. και ο στόχος είναι τα $9,5 εκατ.

Δικηγόροι που εκπροσωπούν την Κλίντον έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία της ανακαταμέτρησης στο Ουισκόνσιν, και ότι σχεδιάζουν να κάνουν το ίδιο στο Μίσιγκαν και στην Πενσιλβάνια, εάν κριθεί απαραίτητο. Ο Τραμπ κέρδισε στο Ουισκόνσιν με διαφορά περίπου 22.000 ψήφων, ενώ στην Πενσιλβάνια επικράτησε της Κλίντον με διαφορά 49.500 ψήφων.

Πηγή: thetoc.gr