Περιουσιολόγιο: Ακίνητα, ΙΧ, σκάφη, μετρητά, χρυσός, ακόμη και... άλογα

Gazzetta team
Περιουσιολόγιο: Ακίνητα, ΙΧ, σκάφη, μετρητά, χρυσός, ακόμη και... άλογα
Τι θα πρέπει να δηλωθεί -Τι αναφέρει το έγγραφο προκήρυξης του έργου.

Ακίνητη και κινητή περιουσία, μετρητά και κάθε είδους αντικείμενο αξίας (ακόμη και τα άλογα του ιπποδρόμου) θα δηλώνεται στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που θα τεθεί σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με το έγγραφο προκήρυξης που δημοσιεύουν τα dikaiologitika.gr, στο Περιουσιολόγιο θα πρέπει να δηλώνονται σπίτια, χωράφια, οικόπεδα, Ι.Χ. αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα... στρώματα, καταθέσεις σε τράπεζες, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, ακόμη και … άλογα ιπποδρόμου.

Εντός της διετίας 2017-2018 θα πρέπει να δημιουργηθεί αυτή η τεράστια βάση δεδομένων, στην οποία θα συγκεντρωθούν πλήρεις και αναλυτικές πληροφορίες για την περιουσιακή κατάσταση 8,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων και 250.000 εταιριών και λοιπών νομικών προσώπων.

Σύμφωνα με το έγγραφο:

Το έργο της δημιουργίας του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου θα αρχίσει να εκτελείται από τον Ιούνιο του 2017 και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018. Θα ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία κατόπιν διαγωνισμού.

Αντικείμενο του έργου θα είναι «η δημιουργία του κατάλληλου μηχανογραφικού περιβάλλοντος» με σκοπό τη συγκέντρωση του συνόλου των πληροφοριών, οι οποίες αφορούν την κάθε μορφής περιουσία των φυσικών και νομικών προσώπων καθώς και των νομικών οντοτήτων.

Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα αφορούν ενδεικτικά: ακίνητα, οχήματα, μετρητά, επενδυτικό χρυσό, εναέρια μέσα μεταφοράς, σκάφη, μετοχές, εταιρικά μερίδια, εταιρικές μερίδες, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, τραπεζικούς λογαριασμούς, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα και λοιπά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες, δρόμωνες ίππους, κινητά μεγάλης αξίας κ.λπ.

Με το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί πλήρης και ακριβής καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης κάθε προσώπου, έτσι ώστε η φορολογική διοίκηση να είναι σε θέση να παρακολουθεί διαχρονικά την εξέλιξή της.

Πώς θα αξιοποιηθεί το Περιουσιολόγιο

Η αξιοποίηση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου από τη Φορολογική Διοίκηση θα γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο: «Βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις όπου εμφανίζονται αδικαιολόγητες αποκλίσεις (σ.σ. στην αξία και τον αριθμό των περιουσιακών στοιχείων από έτος σε έτος, αναντιστοιχίες ανάμεσα στο ύψος του ετησίου εισοδήματος και της αξίας των κατεχομένων περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.) ώστε να στοχεύονται πιο αποτελεσματικά οι φορολογικοί έλεγχοι».

Σε κάθε φορολογούμενο θα παρέχεται πρόσβαση καθώς και η δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και της ορθότητας των καταγεγραμμένων στη Φορολογική Διοίκηση, περιουσιακών του στοιχείων.

Η αξιοποίηση των στοιχείων που περιέχονται στο μηχανογραφικό αυτό περιβάλλον θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη φορολογικής συνείδησης και θα αποτελέσει εργαλείο σχεδίασης και άσκησης φορολογικής πολιτικής. Θα συνεισφέρει στην ταχύτερη διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων και θα βοηθήσει στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για την υποδοχή επενδύσεων. Επιπλέον θα αποτελέσει εργαλείο για τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Η υλοποίηση του Πλήρους Περιουσιολογίου προβλέπεται από τον ν.4336/2015, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία σύνταξης και ψήφισης των εξειδικευμένων νομοθετικών προβλέψεων για τη θεσμοθέτησή του.


Πηγή: tovima.gr