Ολοι οι υπουργοί του Τραμπ είναι ζάπλουτοι (pics)

Gazzetta team
Ολοι οι υπουργοί του Τραμπ είναι ζάπλουτοι (pics)
Η συνολική τους περιουσία έφθανε τα 250 εκατομμύρια δολάρια. Mόλις το ένα δέκατο της περιουσίας του ανθρώπου που επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ για νέο υπουργό Εμπορίου!

Η συνολική τους περιουσία έφθανε τα 250 εκατομμύρια δολάρια – μόλις το ένα δέκατο της περιουσίας του ανθρώπου που επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ για νέο υπουργό Εμπορίου!
Ο Τραμπ συγκροτεί την πλουσιότερη κυβέρνηση στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ. Τα άτομα που έχει επιλέξει για κορυφαία πόστα περιλαμβάνουν αρκετούς πολυεκατομμυριούχους, έναν κληρονόμο ζάπλουτης οικογένειας και δύο δισεκατομμυριούχους, που περιλαμβάνονται στη λίστα του Forbes. Και η λίστα αναμένεται να μεγαλώσει, αφού τα ονόματα υποψηφίων για άλλες θέσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι δείχνουν ότι ο Τραμπ ετοιμάζεται να προσθέσει κι άλλους πάμπλουτους στην ομάδα του.

Πολλοί απ' αυτούς που διόρισε ο Τραμπ γεννήθηκαν πλούσιοι, φοίτησαν σε πανάκριβα σχολεία και κολέγια και συνέχισαν ως ενήλικες να συγκεντρώνουν τεράστιες περιουσίες. Ως ομάδα διαθέτουν πολύ μεγαλύτερη εμπειρία στη χρηματοδότηση πολιτικών υποψηφίων παρά στη διοίκηση κρατικών υπηρεσιών.

Ο συνολικός τους πλούτος έρχεται σε ευθεία αντίθεση με πολλές απ' τις λαϊκίστικες προεκλογικές υποσχέσεις του Τραμπ και δέχονται σκληρή κριτική από τους Δημοκρατικούς λόγω των επιχειρηματικών τους διασυνδέσεων, ειδικά στη Wall Street. Η ομάδα αυτή, ωστόσο, ενισχύει απ' την άλλη το επιχείρημα του Τραμπ ότι άτομα που δεν είναι μέρος του «συστήματος» στην Ουάσιγκτον, αλλά γνωρίζουν πώς να εκμεταλλευτούν τις αδυναμίες ενός τέτοιου συστήματος, είναι οι καταλληλότεροι για να το διορθώσουν προς όφελος της εργατικής τάξης.
«Ταιριάζουν γάντι στο μήνυμα του Τραμπ ότι προσπαθεί να κάνει τη δουλειά μ' έναν ασυνήθιστο τρόπο, φέρνοντας άτομα εκτός πολιτικής», λέει η Νικόλ Χέμερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.


Ο Τραμπ επέλεξε για υπουργό Εμπορίου τον βιομήχανο Γουίλμπουρ Ρος, που συγκέντρωσε περιουσία 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναλαμβάνοντας την αναδιάρθρωση χρεοκοπημένων εταιρειών, αλλά και μέσω της δικής του επενδυτικής εταιρείας, σύμφωνα με το Forbes.
Πιθανός υφυπουργός του είναι ο Τοντ Ρίκετς, γιος δισεκατομμυριούχου και συνιδιοκτήτη της ομάδας μπέιζμπολ Chicago Cubs.


Ο 53χρονος Στήβεν Μνιάτσιν, που ετοιμάζεται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, είναι πρώην στέλεχος της Goldman Sachs. Συσσώρευσε εκεί περιουσία 46 εκατομμυρίων δολαρίων, ώσπου έφυγε το 2002. Στη συνέχεια εργάστηκε σε ένα επενδυτικό fund, μετά δημιούργησε ένα δικό του και το 2009 αγόρασε μαζί με τον Τζορτζ Σόρος και τον ιδρυτή των κομπιούτερ Michael Dell την τράπεζα IndyMac Bank, η οποία εξειδικεύεται στην εξαγορά κόκκινων δανείων. Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με τις κινηματογραφικές παραγωγές ταινιών όπως το Avatar και η σειρά X-Men.


Η Μπέτσι Ντε Βος, μια δισεκατομμυριούχος απ' το Μίσιγκαν που αναλαμβάνει το υπουργείο Παιδείας, είναι η νύφη του Ρίτσαρντ Ντε Βος, συνιδρυτή της Amway, που διαθέτει την 88η κατά σειρά μεγαλύτερη περιουσία με βάση τον κατάλογο του Forbes του 2016, ύψους 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

H Ελέν Tσάο, που προωθείται στο υπυοργείο Μεταφορών, είναι κόρη εφοπλιστή και σύζυγος του Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία.

Πρόκειται για μια ομάδα που έχει δαπανήσει τεράστια ποσά για να ασκήσει επιρροή στην πολιτική. Ο Μνιάτσιν, ο Ρος κι η Ντε Βος έκαναν ο καθένας τους δωρεές εκατοντάδων χιλιάεδων δολαρίων την τελευταία διετία σύμφωνα με το OpenSecrets.org. Στα γραφεία του Ρος στο Μανχάταν, δίπλα σ' ένα παράθυρο που βλέπει προς το Σέντραλ Παρκ, υπάρχει ένας πίνακας με φωτογραφίες υποψηφίων που έχει στηρίξει οικονομικά, ανάμεσά τους ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπένερ, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ κι ο Μπιλ Κλίντον.
Oι Δημοκρατικοί βρήκαν χθες την ευκαιρία να ξιφουλκήσουν κατά του Τραμπ λόγω των διασυνδέσεων που έχουν οι Ρος και Μνιάτσιν με τη Wall Street. «Δεν με σοκάρουν οι επιλογές του. Είναι ένας δισεκατομμυριούχος πρόε4δρος που περιβάλλεται από δισεκατομμυριούχους και ένα υπουργικό συμβούλιο δισεκατομμυριούχων με ατζέντα δισεκατομμυριούχων... εις βάρος της μεσαίας τάξης», δήλωσε o γερουσιαστής του Οχάιο, Σέροντ Μπράουν. «Οι επιλογές αυτές δείχνουν ότι πάνε περίπατο οι προεκλογικές του υποσχέσεις».
Στις πρώτες συνεντεύξεις τους μετά την ανακοίνωση των διορισμών τους οι Μνιάτσιν και Ρος υποστήριξαν ότι με την επιχειρηματική τους εμπειρία θα προωθήσουν καλύτερα τα συμφέροντα της εργατικής τάξης...

Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι θα μεριμνήσει για τους εργάτες εκείνους που επλήγησαν ιδιαίτερα απ' την απώλεια καλά αμοιβόμενων θέσεων εργασίας. Και πράγματι οι ψηφοφόροι αγνόησαν την προσωπική περιουσία του Τραμπ όταν πήγαν στις κάλπες.
Όμως το ερώτημα παραμένει μήπως δημόσιοι λειτουργοί που προέρχονται από τόσο προνομιούχες οικογένειες ευνοήσουν πολιτικές που θα ωφελήσουν τους πλούσιους.

«Εδώ δεν πρόκειται για στείρα κριτική ή θεωρία συνωμοσίας. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι προοπτικές του καθενός κι οι πολιτικές που ασκεί διαμορφώνονται απ' τον τρόπο που έχει ζήσει τη ζωή του», λέι ο Νίκολας Καρνς, πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου Duke. «Η έρευνα λέει ότι όταν βάλεις επικεφαλής μια ομάδα εκατομμυριούχων, τότε θα πρέπει να αναμένεις μια πολιτική που θα ευνοεί τους εκατομμυριούχους εις βάρος όλων των υπολοίπων.»

Πηγή: iefimerida.gr