Στο φως φωτογραφίες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Κιμ Γιονγκ Ουν (pics)

Gazzetta team
Στο φως φωτογραφίες από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Κιμ Γιονγκ Ουν (pics)
Δορυφορικές φωτογραφίες αποκαλύπτουν τα κολαστήρια των αντιπάλων του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Νέες δορυφορικές φωτογραφίες απ' τα στρατόπεδα φυλακών της Βόρειας Κορέας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποδεικνύουν ότι η Πιονγιάνγκ όχι μόνον διατηρεί, αλλά επεκτείνει τα κολαστήρια, όπου οι πολιτικοί κρατούμενοι υποβάλλονται «σε απερίγραπτες ωμότητες» σύμφωνα με τον ΟΗΕ.


Το κομμουνιστικό καθεστώς αρνείται την ύπαρξη τέτοιων στρατοπέδων, αλλά από την ανάλυση δεδομένων που έκαναν οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκύπτει ότι αρκετά απ' τα κολαστήρια αυτά, γνωστά και ως kwanliso, όχι μόνο διατηρήθηκαν, αλλά επεκτάθηκαν μετά την έρευνα που διενήργησαν τα Ηνωμένα Έθνη το 2014.
Η επιτροπή του ΟΗΕ ανακάλυψε ότι οι κρατούμενοι υποβάλλονταν σε «συστηματική λιμοκτονία, καταναγκαστική εργασία, βασανιστήρια και βιασμούς» και υπολόγισε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι» άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή τις περασμένες πέντε δεκαετίες.

Σύμφωνα με τον Γκρεγκ Σκαρλατόιου, στέλεχος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα (HRNK), μιας ΜΚΟ που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, «το καθεστώς εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ένα ευρύ δίκτυο παράνομων φυλακών, ώστε να εκβιάζει, να ελέγχει και να τιμωρεί τον πληθυσμό της χώρας.»

Εκτιμάται ότι το 2014 κρατούντο σε πολιτικές φυλακές κάπου 80.000-120.000 αντιφρονούντες. «Οι άνθρωποι που κρατούνται εκεί δεν έχουν καταδικαστεί, δεν έχουν περάσει από δίκη. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν καν γιατί τους έκλεισαν εκεί», είπε ο Σκαρλατόιου.

Από την έρευνα του ΟΗΕ και μετά η δραστηριότητα (καταναγκαστική εργασία) συνεχίζεται σε χωράφια και εργοστάσια των στρατοπέδων αυτών, σύμφωνα με έκθεση της ΗRNK για το «στρατόπεδο 25», η οποία ανέλυσε δορυφορικές φωτογραφίας συνεκτιμώντας μαρτυρίες ατόμων που κατάφεραν να αυτομολήσουν στη Δύση.
Η έκθεση, σε συνδυασμό με άλλες αναλύσεις της ίδιας ΜΚΟ, αποκαλύπτει επίσης πώς λειτουργεί το δίκτυο των φυλακών αυτών υπό τον Κιμ Γιονγκ Ουν, αφότου ανέλαβε τα ηνία της χώρας τον Δεκέμβριο του 2011.
«Τα κρατητήρια κοντά στη μεθόριο με την Κίνα έχουν κλείσει, ενώ οι εγκαταστάσεις στο εσωτερικό της χώρας έχουν επεκταθεί», επισημαίνει ο Σκαρλατόιου. «Και το πιο σημαντικό: χιλιάδες άνθρωποι εξαφανίστηκαν κατά τη μεταφορά τους απ' τα σύνορα στο εσωτερικό».

Εις επίρρωσιν όσων διεπίστωσε η HRNK αναφορικά με το «στρατόπεδο 25» έρχεται η έκθεση που δημοσίευσε η Διεθνής Αμνηστία την περασμένη εβδομάδα, Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει δορυφορικές φωτογραφίες των στρατοπέδων 25 και 15, που ελήφθησαν τον Μάιο και τον Αύγουστο και αποδεικνύουν ότι το καθεστώς όντως διατήρησε τα κολαστήρια αυτά.

Μάλιστα, στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από την έκθεση του ΟΗΕ, προστέθηκαν έξι νέα φυλάκια κι αναβαθμίστηκε ένα κτίριο, που χρησιμοποιείται, όπως καταγγέλλεται, ως κρεματόριο. Τα ευρήματα αυτά συνάδουν με φωτογραφίες του περασμένου Μαϊου της Google Earth, που δείχνουν ανθρώπους να θερίζουν σπαρτά εντός της περιμέτρου των φυλακών, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Το 2014 η επιτροπή του ΟΗΕ που διενήργησε την έρευνα προειδοποίησε τον Κιμ Γιονγκ Ουν ότι μπορεί να καθίσει στο εδώλιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ως ηγέτης της Βόρειας Κορέας.

Μέχρι στιγμής ο Κιμ δεν έχει παραπεμφθεί στο ΔΠΔ κι οι διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες εστιάζονται κυρίως στις προσπάθειες της Πιονγιάνγκ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Μετά την τελευταία ισχυρή πυρηνική δοκιμή του περασμένου Σεπτεμβρίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε για να συζητήσει την πιθανότητα επιβολής διμερών κυρώσεων.

Πηγή: iefimerida.gr