Φόβοι για συνεργασία ISIS - Αλ Κάιντα

Gazzetta team
Φόβοι για συνεργασία ISIS - Αλ Κάιντα
Ο Γιόραμ Σβάιτσερ επικεφαλής του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφαλείας (INSS) σε επίσκεψή του στην Αθήνα εξέφρασε φόβους για νέες επιθέσεις στη Δύση

Για την πιθανή μελλοντική συνεργασία του Ισλαμικού Κράτους με την Αλ Κάιντα, την τρομοκρατία που αποτελεί ήδη μέρος της καθημερινότητας των πολιτών της Δύσης, τους επίδοξους βομβιστές αυτοκτονίας και την ανάγκη προετοιμασίας για ένα ενδεχόμενο «χτύπημα», μίλησε μεταξύ άλλων σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφαλείας (INSS) του Ισραήλ, κ. Γιόραμ Σβάιτσερ.

Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, με αφορμή την ομιλία του με θέμα «Η πρόκληση της παγκόσμιας τζιχάντ και ο κοινός κίνδυνος από τα στρατόπεδα της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους», που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών με πρωτοβουλία της ισραηλινής πρεσβείας και σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Πειραιά, ο κ. Σβάιτσερ εξέφρασε την ανησυχία του για ενδεχόμενες νέες επιθέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες.

Επισήμανε, μάλιστα, πως «όταν μιλούμε για το μέλλον, πρέπει να διατηρούμε χαμηλούς τόνους», τονίζοντας πως το Ισλαμικό Κράτος εκπαιδεύει ξένους μαχητές στέλνοντάς τους πίσω στη Δύση για φονικές αποστολές.

Άλλωστε, η πρώτη ένδειξη κατά την ίδρυση του Ισλαμικού Κράτους με τον αυξημένο αριθμό Ευρωπαίων υπηκόων που μετέβησαν στη Συρία ήταν αρκετή για να προβλέψει κανείς ότι η τρομοκρατική οργάνωση σχεδίαζε τη δράση της στην Ευρώπη.

Μεταξύ τους συγκαταλέγονται όσοι μετέβησαν στη Συρία, εκπαιδεύτηκαν και επέστρεψαν στη Δύση, εκείνοι που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη και διατηρούν επαφές με τη Συρία, και όσοι εμπνεύστηκαν από το Ισλαμικό Κράτος σχεδιάζοντας επιθέσεις.

Τι πρόκειται, όμως, να συμβεί με το Ισλαμικό Κράτος, τη στιγμή που χάνει έδαφος και ενώ η επιχείρηση ανακατάληψης στη Μοσούλη συνεχίζεται;

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό ειδικό, η τρομοκρατική οργάνωση πιθανώς θα χάσει τον έλεγχο των εδαφών του, με αποτέλεσμα από μία οντότητα να μετατραπεί σε ένα σύμπλεγμα τρομοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σβάιτσερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Αλ Κάιντα, καθώς, όπως είπε, έχουν ένα κοινό όραμα, έναν κοινό στόχο και έναν κοινό εχθρό. Βέβαια, αν το σενάριο «σύμπραξης» υλοποιηθεί, αναμένεται να υπάρξει… κατανομή αρμοδιοτήτων με το Ισλαμικό Κράτος να εξακολουθήσει να δρα στη Δύση και την Αλ Κάιντα να αναλαμβάνει για παράδειγμα την αραβική χερσόνησο και την Ασία.

Το πλαίσιο της δράσης των τρομοκρατικών οργανώσεων δεν αφήνει περιθώρια αισιόδοξων προβλέψεων, με τον ειδικό να επισημαίνει πως η τρομοκρατία αποτελεί ήδη μέρος της ζωής των Δυτικών.

«Η τρομοκρατία βρίσκεται ήδη εδώ», τόνισε ο κ. Σβάιτσερ, προσθέτοντας πως οι χώρες που δεν έχουν βιώσει τρομοκρατικές επιθέσεις πιστεύουν πως δεν θα επηρεαστούν.

Αναφερόμενος στις επιθέσεις σε Βρυξέλλες και Παρίσι και τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση «χτυπημάτων», εξήγησε πως το σημαντικότερο είναι ο χρόνος για την κατάλληλη προετοιμασία των αρμόδιων αρχών και οι ασκήσεις για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Ο κ. Σβάιτσερ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει σύμβουλος σχετικά με την αντιτρομοκρατική στρατηγική για το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ και το ισραηλινό υπουργείο Αμύνης, αλλά και επικεφαλής της μονάδας αντιτρομοκρατικής των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), τόνισε πως το σθένος αποτελεί «κλειδί» της προετοιμασίας των αρμόδιων υπηρεσιών.

Την ίδια στιγμή, σε ερώτηση του protothema.gr σχετικά με τους επίδοξους βομβιστές αυτοκτονίας, με τους οποίους είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει, ο κ. Σβάιτσερ εξήγησε πως ήταν εύκολο να στρατολογηθούν εξαιτίας του υπόβαθρου τους.

Οι περισσότεροι εξ αυτών, μάλιστα, αντιμετωπίζουν προσωπικά προβλήματα, άλλοι έχουν φιλοδοξίες και προσδοκίες, επομένως εντάσσονται στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους, ενώ στην πλειονότητά τους επιθυμούν να εκδικηθούν κατά της γενέτειράς τους, άλλωστε όπως είπε ο ειδικός, δεν έχουν να χάσουν τίποτα.

Αυτό που παρατήρησε έπειτα από τις συναντήσεις τους με τζιχαντιστές, που δεν έφεραν εις πέρας την αποστολή τους και εξαιτίας διάφορων παραγόντων δεν πυροδοτήθηκαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι, ήταν ο κοινός τρόπος σκέψης.

Τους κινητοποιεί το μίσος και η διάθεση για εκδίκηση, ενώ γνωρίζουν ελάχιστα για το Ισλάμ και λίγοι αναγνωρίζουν αποσπάσματα από το Κοράνι.

Όσο για τις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης και τα μαθήματα που πήρε η χώρα από την ιντιφάδα, ο κ. Σβάιτσερ δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί εξεπλάγησαν από την ένταση και τη συχνότητα των επιθέσεων, αλλά «μετά το πρώτο σοκ προσαρμοστήκαμε και αναπτύξαμε τρόπους άμυνας. Βελτιώσαμε τις υπηρεσίες πληροφοριών μας, προειδοποιήσαμε τους γονείς για τα παιδιά τους».

Σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο, σύμφωνα με τον ειδικό, δεν σημειώνεται πρόοδος με τον κ. Σβάιτσερ να «βλέπει» υπευθύνους τόσο στην Παλαιστίνη και τους όρους που θέτει ο Μαχμούντ Αμπάς, όσο στο Ισραήλ, καταλήγοντας πως «δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον. Δεν βρίσκουμε τρόπους διαπραγμάτευσης».

Πηγή: protothema.gr