Φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Κίνα

Gazzetta team
Φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Κίνα
Τουλάχιστον ένας νεκρός σε σεισμική δόνηση 6,5 ρίχτερ στα βορειοδυτικά της χώρας

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του χθες όταν σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών έπληξε την επαρχία Σιντζιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 22:24 τοπική ώρα (16:24 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 12 χιλιομέτρων σε μια απομακρυσμένη, ορεινή περιοχή κοντά στα σύνορα της Κίνας με το Τατζικιστάν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής των ΗΠΑ.

Η δόνηση έπληξε μια αραιοκατοικημένη περιοχή, 170 χλμ. από την πόλη Κάσι, γνωστή την γλώσσα της μειονότητας των Ουιγούρων με το όνομα Κάσγκαρ, στο νότιο τμήμα της Σιντζιάνγκ, περίπου 150 χλμ. από τα σύνορα με το Κιργιστάν.

Ένας χωρικός έχασε τη ζωή του όταν κατέρρευσε μια κατοικία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.

Η κινεζική σεισμολογική υπηρεσία από την πλευρά της έκανε λόγο περί σεισμού μεγέθους 6,7 βαθμών σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και εκτιμώντας πως το επίκεντρο βρισκόταν στην περιοχή Άκτο, στην αυτόνομη κιργιζική περιοχή Κιζιλσού.

Οι αρχές του Πακιστάν ανέφεραν από την πλευρά τους πως ο σεισμός έγινε αισθητός στην επαρχία Χάιμπερ Παχτούνχβα, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, προσθέτοντας πάντως ότι δεν αναφέρθηκαν θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές.

Η Σιντζιάνγκ, όπου οι Ουιγούροι, μια μουσουλμανική, τουρκόφωνη μειονότητα, αποτελούν την πλειονότητα των κατοίκων είναι μια τεράστια περιοχή της δυτικής Κίνας, που μεγάλο μέρος της καλύπτεται από έρημο και όπου οι ισχυροί σεισμοί είναι αρκετά συχνοί.

Στη γειτονική επαρχία Τσινγκάι, η περιοχή Γιουσού είχε πληγεί τον Απρίλιο του 2010 από έναν σεισμό 6,9 βαθμών ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.700 ανθρώπους.

Κι άλλες επαρχίες, κυρίως η Γιουνάν και η Σετσουάν, ορεινές περιοχές στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, πλήττονται συχνά από σεισμούς. Η Σετσουάν, μια από τις πλέον πυκνοκατοικημένες επαρχίες της Κίνας, επλήγη τη 12η Μαΐου 2008 από έναν καταστροφικό σεισμό 7,9 βαθμών, στον οποίο οι νεκροί και οι αγνοούμενοι ξεπέρασαν τους 80.000 ανθρώπους (69.180 νεκροί, 18.498 αγνοούμενοι, κατά τα επίσημα στοιχεία των κινεζικών αρχών).

Πηγή newsbeast.gr