Brexit σε τρεις φάσεις ετοιμάζει η Κομισιόν

Gazzetta team
Brexit σε τρεις φάσεις ετοιμάζει η Κομισιόν
Σε τρεις φάσεις πρόκειται να διεξαχθεί η διαπραγμάτευση για την έξοδο της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με πληροφορίες του Sky News.

Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρει ότι ο Μισέλ Μπαρνιέ επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κομισιόν για το Brexit, επιθυμεί στην πρώτη φάση να συζητηθούν “εκκρεμότητες” όπως οι πληρωμές εισφορών εκ μέρους της Βρετανίας προς την Ε.Ε., ζητήματα συνόρων και η ενιαία αγορά.

Η δεύτερη φάση, σύμφωνα πάντα με το βρετανικό κανάλι, θα αφορά στην διαπραγμάτευση για την σύνταξη της λεγόμενης ενδιάμεσης συμφωνίας Βρετανίας – Ε.Ε, η οποία θα καθορίζει τις σχέσεις των δύο πλευρών στην μεταβατική περίοδο πριν την οριστική έξοδο.

Οι διαπραγματεύσεις των δύο πρώτων φάσεων θα μπορούν να διεξάγονται παράλληλα.

Σύμφωνα με το σχέδιο Μπαρνιέ, η τρίτη φάση θα εκκινήσει όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι δύο προηγούμενες και σε αυτήν θα γίνει η διαπραγμάτευση για την “τελική συμφωνία” ή την “συμφωνία σύνδεσης” που θα τεθεί σε εφαρμογή όταν θα έχει πλέον ολοκληρωθεί η έξοδος.

Το σχέδιο Μπαρνιέ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προσδοκίες του Λονδίνου, καθώς τόσο η πρωθυπουργός Τερέσα Μέι όσο και ο υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις ήθελαν οι τρεις διαπραγματεύσεις να διεξάγονται παράλληλα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ευρωπαϊκών χωρών, στόχος είναι η διαπραγμάτευση να βρίσκεται στην κορύφωσή της μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

Πηγή: thetoc.gr