Ισόβια στον Τόμας Μέιρ για τη δολοφονία της Τζο Κοξ

Gazzetta team
Ισόβια στον Τόμας Μέιρ για τη δολοφονία της Τζο Κοξ
Ένοχο για τη στυγερή δολοφονία που συγκλόνισε τη Βρετανία λίγο πριν το καλοκαιρινό δημοψήφισμα έκρινε το δικαστήριο τον Τόμας Μέιρ. Ο 53χρονος ακροδεξιός, ο οποίος αρνήθηκε να καταθέσει κατά τη δίκη του, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Ο Τόμας Μέιρ πυροβόλησε και μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την βουλευτή των Εργατικών, μητέρα δύο παιδιών, στις 16 Ιουνίου, πέντε ημέρες πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit. Η Βρετανίδα πολιτικός ήταν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο ακροδεξιός και με σχέσεις με νεοναζιστικές ομάδες δολοφόνος αρνήθηκε να πει ακόμη και το όνομά του μέσα στο δικαστήριο, ενώ, σήμερα παρέμεινε σιωπηλός κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας.

Κρίθηκε, ακόμη, ένοχος για την κατοχή πυροβόλου όπλου, για την πρόκληση σοβαρών τραυμάτων στον 78χρονο Μπέρναντ Κένι (ο οποίος προσπάθησε να σώσει την άτυχη βουλευτή) και για την κατοχή επιθετικού όπλου.

Ο Τόμας Μέιρ καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας καθειρξης με τον δικαστή να δηλώνει ότι ο φόνος πραγματοποιήθηκε με ξεκάθαρα βίαια φυλετικά κίνητρα, που σχετίζονται με τον ναζισμό.

Ο φόνος ήταν προμελετημένος, ο δράστης παρακολουθούσε το θύμα του και οργάνωσε τη δράση του για εβδομάδες.

«Το έγκλημα ήταν τόσο σκληρό που πρέπει να επιβληθεί η ισόβια ποινή» δήλωσε ο δικαστής.

Από την πλευρά της η Εισαγγελία εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας «Ο Μέιρ δεν έδωσε καμία εξήγηση για τις ενέργειές του, αλλά η εισαγγελία μπόρεσε να δείξει ότι, με κίνητρο το μίσος, τα προμελετημένα εγκλήματά του ήταν πράξεις τρομοκρατίες με στόχο να προωθηθεί η διεστραμμένη ιδεολογία του».

Πηγή: efsyn.gr