+slo-gun

Γιατί δεν κλείνει ακόμα η αξιολόγηση

Γιατί δεν κλείνει ακόμα η αξιολόγηση

Γιατί δεν κλείνει ακόμα η αξιολόγηση

Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς παρότι περιγράφεται ως ικανοποιητική, δεν οδηγεί στο κλείσιμο της β' αξιολόγησης.

Ένα ακόμη προσχέδιο συμφωνίας για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης συντάσσεται μετά τη σειρά διαβουλεύσεων που πραγματοποιούνται από χθες το μεσημέρι ανάμεσα στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και τους επικεφαλής του κουαρτέτου. 

Το κείμενο αυτό, θα περιλαμβάνει τα σημεία επί των οποίων έχει επέλθει συμφωνία μετά τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται από χθες. 

Επί του νέου αυτού κειμένου, θα πραγματοποιηθεί ο τελευταίος γύρος διαβουλεύσεων –ενδεχομένως σήμερα ή αύριο οπότε και αναμένεται να αποχωρήσουν οι Θεσμοί- και αυτό προκειμένου κατά την αποχώρηση των θεσμών να έχουν παραμείνει σε εκκρεμότητα όσο το δυνατόν λιγότερα μέτωπα. 

Το νέο κείμενο θα αποτυπώνει τη διαφωνία που καταγράφηκε και χθες στα εργασιακά, τη συμφωνία για το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2017 αλλά και το «κενό» των 600 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2018. 

Διαφωνία ανέκυψε νωρίτερα σήμερα και στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τα τεχνικά κλιμάκια να εγείρουν θέμα απώλειας δημοσίων εσόδων από το ενδεχόμενο μαζικής ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς την εφορία με όρους ευνοϊκότερους από αυτούς που προβλέπονται σήμερα (σ.σ είτε με το καθεστώς το 100 δόσεων είτε με το καθεστώς των 12 δόσεων). 

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ωστόσο μιλούσαν για ουσιαστική σύγκλιση σε όλα τα θέματα της ατζέντας των συναντήσεων που είχαν στο Χιλτον με τους Θεσμούς οι υπουργοί Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτος, Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, Ενέργειας Γ. Σταθάκης και Δικαιοσύνης Σ. Κοντονή.

Τα έξι ανοικτά μέτωπα 

1) Τα εργασιακά προβάλλονται από την κυβέρνηση ως το δυσκολότερο πεδίο «μάχης» σ΄αυτή τη δεύτερη αξιολόγηση. Οι Θεσμοί εμφανίζονται ανυποχώρητοι για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Και ως προς την  την αύξηση του ορίου απολύσεων από 5% σε 10%, (παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι) όσο και ως προς την κατάργηση της υπουργικής προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων. 

2)   Oι θεσμοί ζητούν σημαντικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο που διέπει τα προνόμια των συνδικαλιστών (εντάσσεται και το καθεστώς των  απολύσεων  συνδικαλιστικών στελεχών) αλλά  και για τις προϋποθέσεις προκήρυξης των απεργιών.

3) Η κυβέρνηση αξιώνει την  επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

4) Διάσταση υπάρχει και για την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού για το 2018. Οι δανειστές υποστηρίζουν πως το κενό ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ  ενώ κυβερνητικές πηγές λένε ότι μπορεί να περιοριστεί στα 200 καθώς δεν έχουν υπολογιστεί η μείωση των δαπανών στα υπουργεία.

5) Εμπόδιο είναι και η «συμφωνία» για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2019 και του 2020. Η κυβέρνηση συνδέει το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων της διετίας με τις  όποιες αποφάσεις ληφθούν το Δεκέμβριο για το χρέος. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση καθυστερεί να καταθέσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που αφορά την περίοδο μετά το 2018.   

 6)  Το θέμα του αφορολόγητου μπορεί να αποδειχθεί τελικά το κρυφό αγκάθι και της αξιολόγησης αλλά και της συζήτησης για το χρέος.Το ΔΝΤ επιμένει στην άποψη για δραστική μείωση του αφορολόγητου ως αντίμετρο για να επιτευχθεί και η μείωση της φοροδιαφυγής και στην φαρέτρα του έχει και την έκθεση της  Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στην έκθεση που έχει ήδη παραδοθεί από τον Οκτώβριο τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στους υπόλοιπους θεσμούς, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι το αφορολόγητο «κοστίζει» δημοσιονομικά περίπου 8,5 δις. ευρώ ετησίως και υπολογίζει ότι μια μείωση της φορολογικής έκπτωσης από τα επίπεδα των 1900-2100 ευρώ που είναι σήμερα στα 1700 ευρώ, θα προκύψει δημοσιονομικό όφελος της τάξεως του ενός δις. ευρώ ποσό ικανό να χρηματοδοτήσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στην πλήρη του ανάπτυξη.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αξιώνει από την ελληνική κυβέρνηση να «διευρύνει» τη φορολογική βάση.Όπου διεύρυνση, ισοδυναμεί στην προκειμένη περίπτωση με πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις της τάξεως των 200-400 ευρώ ετησίως για περίπου 2,5 εκατομμύρια μισθωτούς, περίπου 2,8 εκατομμύρια συνταξιούχους αλλά και αρκετές χιλιάδες αγρότες οι οποίοι πλέον φορολογούνται βάσει της φορολογικής κλίμακας.

Πηγή: thetoc.gr

Best of internet