Κι άλλες περικοπές ζητά ο Σόιμπλε!

Gazzetta team
Κι άλλες περικοπές ζητά ο Σόιμπλε!
Με επιστολή του προς την Κομισιόν απάντηση ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ στην πρόταση Μοσκοβισί για αύξηση δαπανών υπέρ της ανάπτυξης.

Λίγες ημέρες μετά την πρόταση Μοσκοβισί για δημοσιονομική επέκταση της τάξεως του 0,5% υπέρ αναπτυξιακών δράσεων σε χώρες που παρουσιάζουν πλεόνασμα και πριν το θέμα συζητηθεί στο Ecofin στις 6 Δεκεμβρίου, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε, εκφράζει ανοιχτά τις αντιρρήσεις τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας Die Welt ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με επιστολή του προς την Κομισιόν σημειώνει ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση των δαπανών για επενδύσεις «δεν είναι πειστικέ και ότι συνολικά η Ευρωζώνη έχει ελλείμματα και τα χρέη της σταθεροποιούνται σε υψηλό επίπεδο.

«Μάλλον οι περαιτέρω περικοπές και όχι η αύξηση των δαπανών είναι η εγγύηση για να σταθεροποιηθεί μόνιμα η ευρωζώνη», αναφέρει στην επιστολή του ο Γερμανός υπουργός.

Είναι «αντιπαραγωγικό» να θεωρούνται οι δαπάνες του προϋπολογισμού της ευρωζώνης συνολικά ως κοινή αξία πριν καν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τις μεγάλες προκλήσεις, αναφέρεται επίσης στην επιστολή Σόιμπλε, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα.

«Η παρούσα διαδικασία και η ατζέντα αντανακλούν λάθος προτεραιότητες», κατά τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, ο οποίος επικρίνει επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι οι συστάσεις της αποσπούν την προσοχή από «την αναγκαιότητα να επικεντρωθούμε σε βιώσιμα επίπεδα χρέους και αναπτυξιακές στρατηγικές σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υψηλότερες δαπάνες σε μια ή δύο χώρες δε θα έλυναν τα διαρθρωτικά προβλήματα και τους δημοσιονομικούς κινδύνους σε άλλες χώρες».

Αναγκαία είναι μια πολιτική η οποία να επικεντρώνεται σε υγιή δημοσιονομικά μεγέθη και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κατά τον Βόλφγκανκ Σόιμπλε, γράφει η Welt.

Πάντως, εκπρόσωπος του υπουργείου του αρνήθηκε να σχολιάσει την εσωτερική επικοινωνία του με την Κομισιόν. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε επικρίνει τις Βρυξέλλες διότι κάνουν υπέρβαση αρμοδιοτήτων και επομένως παραβιάζουν, κατ’ αυτόν, το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Πηγή: thetoc.gr