Επιστρέφουν οι διαπραγματεύσεις στο Χίλτον με εργασιακά, δημοσιονομικά και παιδεία

Gazzetta team
Επιστρέφουν οι διαπραγματεύσεις στο Χίλτον με εργασιακά, δημοσιονομικά και παιδεία
Το μεσημέρι της Κυριακής ξεκινούν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις στο Χίλτον ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών μετά από δύο ημέρες «σιωπής» κατά τις οποίες κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι ετοιμάζεται ακόμα και κείμενο συμφωνίας από την πλευρά των τεχνικών κλιμακίων.

Στην ατζέντα των σημερινών επαφών περιλαμβάνονται τα τρία ανοιχτά καυτά μέτωπα, αυτά των εργασιακών, των δημοσιονομικών και της παιδείας.

Πρώτο ραντεβού στη 1 μετά το μεσημέρι αυτό της νέας υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου η οποία κατά πληροφορίες έχει ετοιμάσει plan B κατά της απελεύθερωσης των ομαδικών απολύσεων και της αύξησης του ορίου των απολύσεων από 5% στο 10% μηνιαίως με βασικό της επιχείρημα η αρμοδιότητα των ομαδικών απολύσεων να μην είναι πλέον στα χέρια του εκάστοτε υπ. Εργασίας - να μην μπορεί δηλαδή να ασκεί βέτο - αλλά να αποφασίζεται από κάποια άλλη ανεξάρτητη αρχή, όπως, δηλαδή, απαιτούν οι δανειστές.

Στις 15:30 την πόρτα του Χίλτον θα περάσει το οικονομικό επιτελείο για να συζητήσει τα δημοσιονομικά καθώς με φόντο την κατάθεση του προϋπολογισμού τη Δευτέρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να πείσει τους δανειστές ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης με κυβερνητικές πηγές να λένε ότι η αυτή η αποστολή σε μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί.

Τελευταίο ραντεβού με βάση το σημερινό προγραμματισμό θα είναι αυτό του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στον οποίο οι δανειστές στην προηγούμενη συνάντησή τους έθεσαν το θέμα της πλήρους απελευθέρωσης των απολύσεων στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ζητώντας παράλληλα την κατάργηση του νόμου του Νίκου Φίλη, που έθετε περιορισμούς στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του πρότεινε να γίνεται η εξέταση της αιτιολογίας των απολύσεων όχι από επιτροπή που έχει ορίσει το υπουργείο αλλά από νομικούς συμβούλους του κράτους.

Πηγή: protothema.gr