Αναζητούν κατόπιν εορτής τους νεαρούς που έκαψαν τη σημαία

Gazzetta team
Αναζητούν κατόπιν εορτής τους νεαρούς που έκαψαν τη σημαία
Έρευνα για τον εντοπισμό των τριών νεαρών που ποδοπάτησαν και έκαψαν την Ελληνική σημαία, διεξάγουν αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής.

Έρευνα για τον εντοπισμό των τριών νεαρών που ποδοπάτησαν και έκαψαν την Ελληνική σημαία, διεξάγουν αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής στο πλαίσιο της προανάκρισης για τα έκτροπα που σημειώθηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων στο περιθώριο του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου.

Αρχικά θα ζητήσουν το υλικό που έχει καταγραφεί από τις τηλεοπτικές κάμερες και τους φωτογράφους και θα ζητήσουν άρση του τηλεφωνικού απορρήτου σε μία προσπάθεια ταυτοποίησης και εντοπισμού των δραστών. Ωστόσο, έκπληξη προκαλούν οι ισχυρισμοί αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., πως η σκηνή του καψίματος του εθνικού μας συμβόλου δεν έγινε αντιληπτή στο κέντρο επιχειρήσεων, και αυτό σε έναν σε βαθμό μπορεί να δικαιολογηθεί, ίσως όχι όμως το γεγονός πως κανένας επικεφαλής αξιωματικός των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στην περιοχή δεν διαβίβασε την συγκεκριμένη ενέργεια, παρ’ ότι αυτή καταγράφηκε από όλα σχεδόν τα τηλεοπτικά συνεργεία και φωτογράφους. Ουσιαστικά η συγκεκριμένη σκηνή ήταν «αδιόρατη» για την ΕΛ.ΑΣ..

Την ίδια ώρα επικεφαλής αξιωματικοί της αστυνομίας θεωρούν πως ο σχεδιασμός των μέτρων ασφαλείας ήταν επιτυχημένος για τρεις λόγους. Πρώτον γιατί δεν καταγράφηκαν επεισόδια ή καταστροφές καταστημάτων και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης πορείας. Δεύτερον, αποτράπηκαν και απωθήθηκαν αντιεξουσιαστές που συμμετείχαν στην πορεία και επιχείρησαν να ενισχύσουν τους καταληψίες το Πολυτεχνείου. Τρίτον, τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο ήταν μικρής κλίμακας αλλά αυξήθηκαν εξαιτίας της κατάληψης στοκτίριο Γκίνη. Στο πλαίσιο της καταγραφής των ζημιών από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., σοβαρότερη ήταν αυτή του εμπρησμού περιπτέρου στην οδό Στουρνάρη 23, ενώ περιορισμένες φθορές καταγράφονται σε ένα βιβλιοπωλείο, ένα αυτοκίνητο, σε σηματοδότες, τηλεφωνικούς θαλάμους και κάδους απορριμμάτων.

Ανάμεσα στους 13 συλληφθέντες είναι και τρεις υπήκοοι Συρίας, 20, 19, 19 χρόνων, προερχόμενοι από κατάληψη της περιοχής. Συνελήφθησαν επίσης οκτώ Έλληνες, εκ των οποίων επτά άνδρες και μια γυναίκα, ηλικίας 22 ετών, οι δύο 17 και 18, 29,35 και 28 ετών. Η γυναίκα είναι 17 ετών. Συνελήφθησαν επίσης, ένας 16χρονος Ρουμάνος και ένας 29χρονος από την Αλβανία. Οι δύο συνελήφθησαν στην Τοσίτσα με τις μολότοφ στο χέρι.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 6 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι τρεις χρειάστηκε να μεταφερθούν στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και ένας Αστυνομικός Διευθυντής στα Ιωάννινα. Στη Θεσσαλονίκη συνελήφθησαν δύο άτομα και έγιναν 16 προσαγωγές.

Για ακόμη μία φορά διαπιστώθηκε ότι η περιοχή των Εξαρχείων έχει μετατραπεί σε «απορροφητήρα» καταστροφών της Αθήνας. Αποτελεί πλέον τον τόπο εκτόνωσης των συγκρουσιακών τάσεων. Έχει καταστεί μία «φυσιολογική» και συνηθισμένη εξέλιξη κάθε αστυνομικού σχεδιασμού, που αποσκοπεί στην απομόνωση των επεισοδίων στην συγκεκριμένη περιοχή. Το δόγμα, «είναι προτιμότερο να καταστρέφουν τα κατεστραμμένα από το να διαλύουν επιχειρήσεις και υποδομές άλλων κεντρικών περιοχών της Αθήνας» έχει κυριαρχήσει στη σκέψη των επικεφαλής αξιωματικών της αστυνομίας.

Από εκεί και έπειτα ξεκίνησε το συνηθισμένο «γαϊτανάκι» μετάθεσης της… αναποφασιστικότητας επέμβασης στο πανεπιστημιακό ίδρυμα, ανάμεσα σε εισαγγελικές, αστυνομικές και πρυτανικές αρχές, το οποίο προέρχεται από την μακροχρόνια ανυπαρξία πολιτικής βούλησης για την οριστική λύση στο πρόβλημα.

Για αστυνομικούς «σάκους του μποξ» και αστυνομία «απορροφητήρα» είτε της λαϊκής δυσαρέσκειας είτε των όποιων εγκληματικών σχεδίων και πολιτικών σκοπιμοτήτων, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Η ΠΟΑΣΥ σε άλλο σημείο της ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Καλούμε την ηγεσία να αναθεωρήσει την τακτική που ακολουθεί διαπράττοντας ένα διαρκές λάθος. Καλούμε την Κυβέρνηση, αντί να απαξιώνει τον αστυνομικό θεσμό και την αστυνομία, να την αφήσει να κάνει τη δουλειά της απερίσπαστα, έτσι ώστε να συλλάβει και να οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης αυτούς που έχουν αναγάγει σε καθημερινή πλέον βάση την μπαχαλοποίηση της ύπαρξής τους, λειτουργώντας εμπρηστικά και αποσταθεροποιητικά με επικίνδυνες επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών, με καταστροφές και άλλες πράξεις βίας, βασιζόμενοι στην κυβερνητική απραξία και στην ιδιότυπη ασυλία που κατά καιρούς απολαμβάνουν».

Πηγή: thetoc.gr