Στο έλεος των ακροδεξιών η Χίος (pics & vid)

Gazzetta team
Στο έλεος των ακροδεξιών η Χίος (pics & vid)
Η Χίος στο έλεος ακροδεξιών, μεταναστών και «αλληλέγγυων».

Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χθες, για ένα ακόμη βράδυ, η Χίοςεπαναφέροντας με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο το εκρηκτικό πρόβλημα με τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν έγκλειστοι στα ελληνικά νησιά αναμένοντας την εξέταση των αιτήσεων ασύλου που έχουν υποβάλλει.

Η κρισιμότητα της κατάστασης επιβεβαιώνεται και από το γεγονός της δράσης ακροδεξιών στοιχείων στο νησί τα οποία χθες όχι μόνο ενεπλάκησαν σε οδομαχίες με μετανάστες άλλα πέταξαν από μεγάλο ύψος εντός του καταυλισμού μολότοφ και βράχους οι οποίοι τρύπησαν σκηνές που εντός τους έμεναν οικογένειες με μωρά!

Την ίδια ώρα πληθαίνουν εντός της Ε.Ε. οι φωνές κατά της Τουρκίας γεγονός που φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κατάρρευσης της συμφωνίας για τους πρόσφυγες ενώ η απόφαση του Βέλγου υφυπουργού Μετανάστευσης και στελέχους του ακροδεξιού κόμματος N-VA, Tέο Φράνκεν να αποσύρει τους Βέλγους εμπειρογνωμόνων από τα ελληνικά νησιά με το αιτιολογικό ότι κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα, ρίχνει στην κυριολεξία λάδι στη φωτιά.

Το σκηνικό της χθεσινής έντασης

Πάντως χθες στο νησί της Χίου εξελίχθησαν σκηνές μάχης όταν σύμφωνα με πληροφορίες ομάδα Μαροκινών σε πλατεία του νησιού δέχθηκε επίθεση από ακροδεξιά στοιχεία. Οι μαροκινοί μετά από τη συμπλοκή επέστρεψαν στο hot spot ενώ αμέσως μετά έπεσαν δυο μολότοφ αλλά και βράχοι μέσα στον καταυλισμό.

Σύμφωνα με την αστυνομία οι μολότοφ έπεσαν από τα υπερκείμενα του καταυλισμού τείχη του κάστρου καίγοντας ολοσχερώς δυο σκηνές.

Στα τοπικά Μέσα δημοσιεύονται σχετικές φωτογραφίες που δείχνουν πως από τύχη δεν υπήρξαν θύματα εντός των σκηνών όπου διαμένουν οικογένειες με μικρά παιδιά.

Στα επεισόδια που ακολούθησαν ενεπλάκη και μία ομάδα Αλγερινών, η οποία σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες, διέρρηξε ένα κατάστημα με πυροτεχνήματα και άρχισε να τα εκτοξεύει προς την πλευρά που δέχονταν την επίθεση με βράχους.

Η ρίψη μολότοφ και βράχων προκάλεσε τη διαμαρτυρία ομάδας 30 περίπου αλληλέγγυων πολιτών που έπαιρναν μέρος εκείνη την ώρα στην πορεία για το Πολυτεχνείο και οι οποίοι συνέχισαν να πορεύονται προς τον καταυλισμό. Λίγα μέτρα πριν από την είσοδο όμως σε αυτόν, τους σταμάτησαν άνδρες των ΜΑΤ που επιχειρούσαν στην περιοχή.

Περίπου στις 11 το βράδυ, έπεσαν κι άλλες μολότοφ αλλά και κροτίδες μέσα στον καταυλισμό, κάτι που οδήγησε 150 περίπου πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες με παιδιά να εγκαταλείψουν τις σκηνές και να ζητήσουν προστασία στο κοντινό κτήριο της Ιχθυόσκαλας.

Γύρω στα μεσάνυχτα, δυο αλληλέγγυοι που βρίσκονταν με τις οικογένειες των προσφύγων ενώ αποχωρούσαν δέχθηκαν την επίθεση 30 περίπου ατόμων, οι οποίοι και τους ξυλοκόπησαν.

Συγκλονιστικά στοιχεία και από την τουρκική ακτοφυλακή

Χαρακτηριστικά της ροής μεταναστών προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική Ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με αυτά, μέσα στον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους και συγκεκριμένα έως και τις 16 του μηνός έχουν συλληφθεί 1165 άτομα που επιχειρούσαν να περάσουν στα νησιά, σε 16 επεισόδια. Καθ' όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου του 2015 είχαν συλληφθεί 5463 άτομα σε 141 επεισόδια. Επίσης, μέσα στον Νοέμβριο, η Τουρκική Ακτοφυλακή έχει πραγματοποιήσει πέντε συλλήψεις μεταφορέων όταν το Νοέμβριο του 2015 είχαν συλληφθεί 12 άτομα.

Συνολικά, η τουρκική ακτοφυλακή το 2015 με τις ροές εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά προέβη σε συλλήψεις 78.942 ατόμων σε 2.166 επεισόδια. Φέτος και έως τις 16 Νοεμβρίου έχουν συλληφθεί 35.658 άτομα σε 797 επεισόδια.

Επίσης, από την 1 έως την 16η Νοεμβρίου η Τουρκική Ακτοφυλακή δεν έχει διαπιστώσει κανένα θάνατο μετανάστη ή πρόσφυγα όταν πέρυσι το Νοέμβριο είχαν ανασύρει 24 σορούς. Συνολικά, το 2015 είχαν ανασύρει 192 ανθρώπινες σορούς ενώ φέτος και έως τις 16 Νοεμβρίου 181.

Τέλος το 2015 είχαν συλλάβει συνολικά 152 μεταφορείς ενώ φέτος και πάντα έως τις 16 Νοεμβρίου 104.


Πηγή: thetoc.gr