Όλος ο εθνικισμός σε ένα συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο (pic)

Gazzetta team
Όλος ο εθνικισμός σε ένα συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο (pic)
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Νάιτζελ Φάρατζ και η Μαρίν Λε Πεν. Όλοι τους σε ένα πρωτοσέλιδο και τον πλέον εύστοχο τίτλο: ο νέος εθνικισμός.

Είναι άλλωστε το κοινό χαρακτηριστικό όλων τους: ο εθνικισμός. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρώην επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος της Βρετανίας Νάιτζελ Φάρατζ είναι ντυμένοι με ρούχα της... επανάστασης και χτυπούν τα τύμπανα (του πολέμου;), ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας, ντυμένος κι αυτός με στρατιωτική σχολή άλλων χρόνων, παίζει... φλογέρα.

Και στο βάθος σαν «Ελευθερία» που οδηγεί το λαό (εμπνευσμένη από τον πίνακα του Ντελακρουά "Η Ελευθερία οδηγεί το Λαό"), η Μαρίν Λε Πεν κρατά στα χέρια της τη γαλλική σημαία.

Είναι το άκρως εντυπωσιακό πρωτοσέλιδο του Ecomomist που αποτυπώνει τη νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργείται μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία και το Brexit, την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ και την άνοδο της ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία, που όχι μόνο δεν έχει ανακοπεί αλλά όλοι «ποντάρουν τα λεφτά τους» πως θα είναι σίγουρα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία τον Μάιο του 2017 και ίσως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας που γέννησε τον Διαφωτισμό.

«Με το κάλεσμα του να βάλει "την Αμερική πρώτα" ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο τελευταίος που στρατολογήθηκε σε έναν επικίνδυνο εθνικισμό» γράφει το Economist και σημειώνει πως όταν "φώναζε" πως θα κάνει την Αμερική σπουδαία ξανά (σ.σ. προεκλογικό σύνθημα του Τραμπ), ουσιαστικά επαναλάμβανε την καμπάνια του Ρόναλντ Ρίγκαν το 1980. Αλλά μεταξύ άλλων, περιγράφει ο συντάκτης, η Αμερική του Ρίγκαν ήταν αισιόδοξη, του Τραμπ είναι θυμωμένη.

«Καλωσήρθατε στον νέο εθνικισμό. Για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι μεγάλες και αναδυόμενες δυνάμεις είναι ταυτόχρονα δέσμιες διάφορων ειδών σωβινισμού. Όπως ο Τραμπ, οι χωρών όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία υιοθετούν απαισιόδοξες απόψεις πως οι εξωτερικές υποθέσεις είναι παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, όπου τα παγκόσμια συμφέροντα ανταγωνίζονται τα εθνικά. Είναι μια μεγάλη αλλαγή που κάνει ακόμη πιο επικίνδυνο τον κόσμο» σημειώνεται στο άρθρο.


Πηγή: newsit.gr