Μέτρα φωτιά για... εκπτώσεις σε 65 δισ. χρέους

Gazzetta team
Μέτρα φωτιά για... εκπτώσεις σε 65 δισ. χρέους
Αυξάνουν τα ρυθμιζόμενα δάνεια από 40 στα 65 δισ. αλλά απαιτούν μέτρα εδώ και τώρα. Σχέδιο για κλείσιμο της αξιολόγησης και συμφωνία ως 5 Δεκεμβρίου. Οι 17 μέρες και τα 12 μέτρα φωτιά που απαιτούν οι δανειστές για να μειώσουν επιτόκια. Ούτε να ακούσει για μείωση του χρέους η Γερμανία.

Καρότο και μαστίγιο για ακόμη μια φορά από τους δανειστές που απαιτούν κλείσιμο της αξιολόγησης με τη λήψη 12 μέτρων μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου, δίνοντας με τη σειρά τους ένα πακέτο μέτρων για την απομείωση μέρους τους χρέους ύψους 65 δισεκατομμυρίων, αντί των 40 που είχαν πέσει ως τώρα στο τραπέζι.

Η Γερμανία δεν συζητάει καμία περίπτωση κουρέματος και έτσι στο τραπέζι συνεχίσουν να μένουν μέτρα με μείωση επιτοκίων και αύξηση του χρόνου αποπληρωμής έτσι ώστε να μειωθούν και οι ετήσιες ανάγκες του κράτους για την αποπληρωμή των χρεών προς τους δανειστές.

Τα μέτρα που υπόσχονται οι δανειστές είναι όμως βραχυπρόθεσμα και αφορούν σε επιμήκυνση ως περίπου πέντε έτη. Προσθέτουν στα 40 από τα 320 δισ. του χρέους άλλα 25 δισ. του EFSF και ... αυτό είναι όλο.

Την ίδια ώρα απαιτούν από την ελληνική πλευρά μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου τη λήψη 12 μέτρων που αφορούν στα εργασιακά, τα αδήλωτα εισοδήματα, το πλαστικό χρήμα, την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ουσιαστικά αυτή την ώρα υπάρχει ένας αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση να υπάρξει μια βασική συμφωνία μέχρι το euroworking geroup της 28ης του μήνα έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επικύρωση της συμφωνίας στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.


Πηγή: newsit.gr