Όλα όσα είπαν Αλέξης Τσίπρας - Μπαράκ Ομπάμα για το μέλλον της Ελλάδας

Gazzetta team
Όλα όσα είπαν Αλέξης Τσίπρας - Μπαράκ Ομπάμα για το μέλλον της Ελλάδας
«Καλησπέρα» στα ελληνικά από τον Ομπάμα - «Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για διευθέτηση του χρέους» υπογράμμισε - Τσίπρας: «Δεν αντέχουμε άλλη λιτότητα» - «Είμαι αισιόδοξος ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα συμφωνήσει σε μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους»

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα άλλαξε η εικόνα των ΗΠΑ σε όλον τον κόσμο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης Ομπάμα, μετά την οικονομική κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008. Παράλληλα, αναγνώρισε τη συμβολή του προέδρου των ΗΠΑ κατά τη διαπραγμάτευση του 2015, καθώς και την ηθική και πολιτική στήριξη που προσέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Διαβάστε επίσης: 15 #SloGun από την επίσκεψη Ομπάμα (pics)

«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον πρόεδρο Ομπάμα για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας και η Ευρώπη» υπογράμμισε εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας, ενώ αναφέρηκε στην στήριξη των ΗΠΑ για τη ρύθμιση του χρέους της Γερμανίας το 1953, όταν βγήκε ηττημένη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τη Γερμανία να δράσει αναλόγως, στέλνοντας μήνυμα για την ανάγκη της ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα επτά χρόνια της οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα δεν αντέχει άλλη λιτότητα.

Ζήτησε, δε, εκ νέου, την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως η στιγμή για να γίνει αυτό, είναι τώρα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, που θα πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, ενώ μίλησε και για την ανάγκη λύσης στο Κυπριακό, που βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο.

Ομπάμα: Δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική δίχως ελάφρυνση του χρέους

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις επιρροές των αρχαίων Ελλήνων στους προγενέστερούς του προέδρους των ΗΠΑ και ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για τη συμμαχία Ελλάδας - ΗΠΑ και για τη σημερινή τους συνεργασία.

Μεταξύ άλλων, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι η κρίση δεν είναι μια αφηρημένη έννοια και υπογράμμισε ότι η λιτότητα δεν μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη. Όπως υπογράμμισε, ο πρωθυπουργός τού περιέγραψε τα επόμενα βήματα για την έξοδο από την οικονομική κρίση, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται χώρο για να αναπνεύσει και ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη να δει απτά αποτελέσματα στην καθημερινότητά του.

Δείτε και αυτό: Η πιο συγκλονιστική φωτογραφία της επίσκεψης Ομπάμα (pic)

Ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ότι ο δρόμος παραμένει δύσκολος για την Ελλάδα, ωστόσο οι Έλληνες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τα καταφέρνουν στα δύσκολα. Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα, παρά την κρίση, συνέχισε να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, όπως είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεσμεύθηκε, παράλληλα, να συνεχίσει να βοηθάει, όσο μπορεί, την Ελλάδα να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης, αλλά και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό. Ακόμη, αναγνώρισε ότι η χώρα μας παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους και τους καλύτερους φίλους των ΗΠΑ.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε ότι η Ελλάδα προχώρησε σε δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πλέον βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Παράλληλα, παρείχε στην Αθήνα και τον Αλέξη Τσίπρα την «πολυπόθητη» δήλωση στήριξης στην προσπάθεια ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τονίζοντας ότι είναι η στιγμή για να γίνει αυτό και στέλνοντας μήνυμα προς τις χώρες του Βορρά που, όπως είπε, έχουν τη δική τους ατζέντα και τηρούν σκληρή στάση στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

«Δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική δίχως ελάφρυνση του χρέους. Είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της» εκτίμησε.

Και συμπλήρωσε: «Θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται, για να επιστρέψει η χώρα στην ανάκαμψη [...] Τώρα που η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξης, είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διευθέτηση του χρέους».

Ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ακόμη ότι πολλές πολιτικές που ακολουθήθηκαν στην Ελλάδα δεν ήταν οι ορθότερες, ωστόσο η ελληνική οικονομία έπρεπε να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές και πλέον βρίσκεται στον σωστό δρόμο.

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του θέλουν να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο. Ο ελληνικός λαός είναι ευφάνταστος, επιχειρηματικός» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στην ανάπτυξη και συνέχισε, λέγοντας ότι «όταν η οικονομία συρρικνώνεται σε τέτοιο βαθμό, τότε χρειάζεται και αναπτυξιακή ατζέντα», ενώ για την ελάφρυνση του χρέους είπε ότι είναι πολιτικό θέμα.

«Για να μην αδικήσω κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά, να πω ότι και εκεί έχουν τις δικές τους πολιτικές και τους δικούς τους ψηφοφόρους, αλλά έχοντας δει όλα όσα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και όσα ο λαός έχει περάσει, τότε και οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση μέσα στο επόμενο έτος», υπογράμμισε ο Μπάρακ Ομπάμα και κατέληξε λέγοντας:

Με τη σειρά του, απαντώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε επανειλημμένα ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές και κάλεσε την Άνγκελα Μέρκελ να πάρει τις κατάλληλες αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όπως είπε, είναι αισιόδοξος ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θα συμφωνήσει σε μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Θέλουμε η Ελλάδα να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για το Κυπριακό, δε, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ενθαρρυμένος από τα αποτελέσματα των πρόσφατων συνομιλιών ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη και τον Μπυσταφά Ακιντζί, ενώ από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το Κυπριακό είναι διεθνές πρόβλημα παράνομης εισβολής και κατοχής.

Διαβάστε και αυτό: «Τρελάθηκε» ο Λοβέρδος με το... στυλ του Αλέξη Τσίπρα

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την στήριξή του στον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τόνισε ότι είναι απαραίτητη η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δέχτηκε ερώτηση και για τις εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οφείλει να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση και θα συνεργαστεί με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.

Επιχειρώντας, δε, να εξηγήσει τα αίτια της νίκης του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε: «Μια ισχυρή πλειοψηφία συμφωνεί με μένα, αλλά πολλές φορές ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούσει κάτι διαφορετικό».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι διαφορετικός από τον Τραμπ ως υποψήφιο προεκλογικά και είπε πως δεν περιμένει, τουλάχιστον άμεσα, υπάρξει κάποια αλλαγή στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Πηγή: protothema.gr