Τρόμος για το φονικό τσιμπούρι που απειλεί τα κοπάδια

Gazzetta team
Τρόμος για το φονικό τσιμπούρι που απειλεί τα κοπάδια
Μπροστά στην απειλή να αποδεκατιστούν χιλιάδες αιγοπρόβατα βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι στα χωριά του Οροπεδίου Λασιθίου.

Μπροστά στην απειλή να αποδεκατιστούν χιλιάδες αιγοπρόβατα βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι στα χωριά του Οροπεδίου Λασιθίου, λόγω εμφάνισης ενός επικίνδυνου παράσιτου -τσιμπούρι – με το τοπικό όνομα «Ψακομάμουνο», το οποίο αναπτύσσεται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας.

"Έχουμε ξεκινήσει προληπτικά τους ψεκασμούς εδώ και δέκα μέρες", αναφέρει στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ και στο ekriti.gr ο κ. Χαράλαμπος Μανδελενάκης κτηνοτρόφος της περιοχής, που έχει στην κατοχή του 300 αιγοπρόβατα.

Περίπου 15 κτηνοτρόφοι με συνολικά 7.000 αιγοπρόβατα ψεκάζουν αυτοί την περίοδο τα ζώα, γιατί φοβούνται μην πεθάνουν, επισημαίνει ο κ. Μανδελενάκης.

Αν τα ζώα μας μολυνθούν από αυτό το τσιμπούρι σε δύο μέρες το πολύ θα έχουν πεθάνει αφού το παράσιτο μολύνει το κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας τους εγκεφαλοπάθεια, ίκτερο, αιματουρία, παράλυση και τελικά τον θάνατο.

"Δεν υπάρχει αντίδοτο για αυτό το επικίνδυνο παράσιτο και για πολλά άλλα είδη που αναπαράγονται σε αυτό τον καιρό. Δεν έχει κάνει ακόμη κρύο με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται με μεγάλες ταχύτητες επικίνδυνα για τα αιγοπρόβατα", δηλώνει στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ και στο ekriti.gr ο κ. Παντελής Νταής ιδιώτης κτηνίατρος από τον Άγιο Νικόλαο που βοηθά, κτηνοτρόφους της περιοχής.

Το «ψακομάμουνο» όπως λένε οι ντόπιοι είναι από τα πρώτα παράσιτα που αναπτύσσονται στο Οροπέδιο Λασιθίου, αλλά και σε αρκετές περιοχές της Κρήτης. Οι προληπτικοί τρόποι αντιμετώπισης του, ποικίλουν ανάλογα με την διάθεση του κάθε κτηνοτρόφου, με την χρήση εντομοαπωθητικών.

Έτσι χρησιμοποιούνται εντωμοαπωθητικά -spot on- στην ράχη του ζώου, ενέσιμα ή με ψεκασμό.
Ο ψεκασμός είναι περισσότερο διαδομένος λόγω ευκολίας των κτηνοτρόφων, ωστόσο αυτό που πρέπει να προσέξουν στην εφαρμογή τους είναι ο χρόνος αναμονής τους στο ζώα. Δεν πρέπει να ψεκάζουν όταν τα ζώα πάνε για σφαγή ή για παραγωγή γάλακτος, εισημαίνει ο κ. Νταής.
Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την δημόσια υγεία με πολλές συνέπειες, ολοκληρώνει.

Πηγή: ekriti.gr