Ο ιδρυτής του Wikileaks αντιμέτωπος με κατηγορίες βιασμού

Gazzetta team
Ο ιδρυτής του Wikileaks αντιμέτωπος με κατηγορίες βιασμού
Ενώπιος ενωπίω θα έρθει σήμερα ο Τζούλιαν Ασάνζ με εισαγγελείς από τη Σουηδία στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, έξι και πλέον χρόνια αφότου κατηγορήθηκε για το βιασμό μιας γυναίκας στη σκανδιναβική χώρα.

Το περιστατικό, σύμφωνα με τις καταγγελίες, συνέβη το 2010, όταν ο Ασάνζ πήγε στη Σουηδία για να παρακολουθήσει σεμινάριο.

Ο ιδρυτής των Wikileaks, δεν αρνείται ότι έκανε σεξ με δύο Σουηδέζες μέσα σε τέσσερις μέρες, αλλά απορρίπτει κατηγορηματικά τις αιτιάσεις περί βιασμού.

Από τον Ιούλιο του 2012 έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού (Εκουαδόρ) στη βρετανική πρωτεύουσα για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία κι από εκεί -όπως φοβάται- στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να δικαστεί για τις αποκαλύψεις χιλιάδων απόρρητων εγγράφων μέσω των WikiLeaks, κάτι που εκτιμά ότι θα οδηγούσε σε πολυετή ή ισόβια κάθειρξή του.

Η ανάκριση του 45χρονου Αυστραλού σηματοδοτεί ένα ορόσημο στην υπόθεση, αφού οι σουηδικές αρχές αναμένεται να δεχθούν νέες πιέσεις είτε να απαγγείλουν επίσημα στον Ασάνζ κατηγορίες για βιασμό, είτε να βάλουν στο αρχείο την υπόθεση μετά την κατάθεσή του.

H πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου έχει καταφύγει από το 2012 ο ιδρυτής των WikiLeaks

Tην ανάκριση του Ασάνζ θα κάνει ένας εισαγγελέας από τον Ισημερινό, ενώ θα παρίσταται η Ίνγκρεντ Ίσγκρεν, εισαγγελέας από τη Σουηδία και η επιθεωρητής της σουηδικής αστυνομίας Σεσίλια Ρέντελ.

Τις ερωτήσεις, στις οποίες καλείται να απαντήσει ο Αυστραλός, έχει υποβάλει η σουηδική πλευρά, η οποία -βάσει της συμφωνίας με τις αρχές του Ισημερινού- δικαιούται να ζητήσει διευκρινήσεις, αλλά όχι να θέσει νέα ερωτήματα.

Ορισμένοι υποστηρικτές του Ασάνζ ελπίζουν ότι η σημερινή εξέλιξη θα μπορούσε να αποβεί σημαντική για την τύχη του, μετά και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Στη διάρκεια της εκστρατείας του ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος ανακήρυξε: «λατρεύω τα WikiLeaks!», επειδή διέρρευσαν κατ' επανάληψη e-mails του Δημοκρατικού Κόμματος, που έβλαψαν την αντίπαλό του, Χίλαρι Κλίντον.

Πολλοί οπαδοί του Ασάνζ και του Τραμπ κάλεσαν τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο να απονείμει χάρη στον Αυστραλό, μετά την ορκωμοσία του.

Ο αμερικανός δικηγόρος του, Μπάρι Πόλακ, δήλωσε στον Guardian ότι κάποια απ' τα σχόλια του Τραμπ για τα WikiLeaks ήταν ενθαρρυντικά.

«Πιστεύω ότι ο κ. Τραμπ κατανοεί ότι (η ιστοσελίδα) είναι όπως κάθε άλλο δημοσιογραφικό μέσο, που δημοσιοποιεί πληροφορίες επειδή θεωρεί ότι έτσι προστατεύει το συμφέρον του κοινού.»

Ο Πόλακ είπε ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να απονείμει χάρη στον Ασάνζ, έστω κι αν δεν έχει καταδικαστεί στις ΗΠΑ, αναφέροντας ως νομικό προηγούμενο τη χάρη που απένειμε προληπτικά στον Ρίτσαρντ Νίξον ο Τζέραλντ Φορντ.

«Φυσικά και θα μπορούσε ο πρόεδρος Τραμπ να απονείμει χάρη στον κ. Ασάνζ και προφανώς εμείς θα καλωσορίζαμε μια τέτοια κίνηση», δήλωσε...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP/Kirsty Wigglesworth, ΑΡΧΕΙΟ


Πηγή: iefimerida.gr