Ιράκ: Οι Πεσμεργκά χρησιμοποιούν τις επιθέσεις εναντίον τζιχαντιστών για να κερδίσουν εδάφη

Gazzetta team
Ιράκ: Οι Πεσμεργκά χρησιμοποιούν τις επιθέσεις εναντίον τζιχαντιστών για να κερδίσουν εδάφη
Οι κουρδικές δυνάμεις επωφελήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις επιχειρήσεις που εξαπολύθηκαν εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος για να ανακαταλάβουν και να σταθεροποιήσουν την παρουσία τους σε εδάφη που διεκδικούνται από τους Κούρδους

Οι δυνάμεις των Κούρδων του Ιράκ, Πεσμεργκά, κατέστρεψαν κατοικίες Αράβων και σε ορισμένες περιπτώσεις ολόκληρα χωριά σε διαφιλονικούμενα εδάφη του βόρειου Ιράκ, ανακοίνωσε η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW).


Οι κουρδικές δυνάμεις επωφελήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις επιχειρήσεις που εξαπολύθηκαν εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος για να ανακαταλάβουν και να σταθεροποιήσουν την παρουσία τους σε εδάφη που διεκδικούνται από τους Κούρδους και από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ.

Στην έκθεσή της, η αμερικανική ΜΚΟ καταγγέλλει «παράνομες καταστροφές κτηρίων και κατοικιών και σε μερικές περιπτώσεις ολόκληρων χωριών από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Μάιο του 2016».

Οι καταστροφές αφορούν «17 χωριά και τοποθεσίες στο Κιρκούκ και τέσσερα άλλα στη Νινευή», μεγαλύτερη πόλη της οποίας είναι η Μοσούλη. Πραγματοποιήθηκαν «με φωτιά, βαρύ εξοπλισμό ή εκρηκτικά», σύμφωνα με το HRW.

Εικόνες από δορυφόρους δείχνουν εξάλλου καταστροφές σε άλλα 62 χωριά που ανακαταλήφθηκαν από τις κουρδικές δυνάμεις, όμως το HRW εκτιμά ότι η απουσία μαρτυριών δεν του επιτρέπει να καταλήξει σε «οριστικά συμπεράσματα» για τις περιπτώσεις αυτές.

Πηγή: protothema.gr